Ben je serieus met voeding bezig en wil je wel eens weten hoe dat nou toch zit met suiker? Lees dan verder, want voor dit bericht heb ik mij laten voorlichten over een aantal verschillende suikersoorten door een expert.

Suiker komt in de meeste voedingsmiddelen voor, in verschillende vormen. Het helemaal vermijden van suiker is daarom bijna onmogelijk. Suiker wordt steeds vaker aangemerkt als ongezond. Om hierop in te spelen zijn er verschillende suikersoorten en andere zoetstoffen op de markt gebracht.

Wat voor suikersoorten zijn er eigenlijk?

Natuurlijk ben je bekend met de gewone witte tafelsuiker. Daarnaast heb je nog heel veel andere zoetstoffen en suikers zoals bruine suiker, poedersuiker, palmsuiker (kokosnootsuiker), ahornsiroop, Stevia, basterdsuiker, rietsuiker, xylitol, honing en nog veel meer.

suikersoorten

Suikersoorten in je lichaam

Suikers dienen als bron van energie voor je lichaam. Deze suikers haalt je lichaam uit je voeding, omdat het niet in staat is zelf suikers aan te maken. Ook je hersenen hebben suikers nodig om goed te functioneren.

Let wel dat niet alle suikers meteen door je lichaam worden verbruikt. Je lichaam verbruikt slechts wat het nodig heeft en wat overblijft wordt opgeslagen. Dankzij dit opslagsysteem hoef je niet de hele dag te eten. Maar dit opslagsysteem heeft ook zijn nadelen. Eet je vaak teveel suikers dan zal dit leiden tot overgewicht en andere gezondheidsklachten. Bovendien worden sommige suikers sneller verbruikt dan anderen.

Hoe gezond is suiker?

Dit verschilt per suikersoort. De beschikbare vitaminen en mineralen verschillen per suikersoort. Dit maakt sommige soorten veel gezonder dan anderen. De suikers in fruit en groenten zitten boordevol nutriënten die je lichaam nodig heeft. Dit zijn de gezondste suikers.

Palmsuiker wordt gewonnen uit het sap van de sagopalm en de kokospalm. Het is minder zoet dan kristalsuiker, en heel voedingsrijk. Om palmsuiker een lichtere kleur te geven voegt men chemische stoffen aan toe. Dat is nou weer jammer.

Witte suiker bevat geen belangrijke voedingsstoffen. Bruine suiker (of rietsuiker) wordt vaak genoeg gezien als een gezonde vervanger van witte suiker. Hij verschilt echter nauwelijks van witte suiker. J

Basterdsuiker is een traditioneel Nederlands product waarvan er 3 soorten bestaan, namelijk witte, gele en bruine basterdsuiker. In dit suikersoort zitten mineralen en andere stoffen die men haalt uit de suikerbiet of het suikerriet en is vochtig. Vandaar dat basterdsuiker vaak wordt gebruikt voor gebak dat niet te droog mag worden.

En de beste suikervervangers zijn… 

Er zijn verschillende suikervervangers om uit te kiezen. Het beste kun je een natuurlijke suikervervanger met een laag glycemische index gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn palmsuiker, honing, Stevia en agavesiroop. Zij bevatten gezonde voedingsstoffen die helemaal niet voorkomen in geraffineerde suiker.

Tot slot: zelfs bij de gezonde suikersoorten is het belangrijk om die met mate te consumeren.

O ja, hoe kom ik aan deze wijsheid? Via deze website, waar je alles leest over diëten, afvallen en gezond eten.