Bordeaux, de stad die alles heeft. Een bezoek aan deze plek voelt als een complete vakantie. De hoofdstad van Zuidwest-Frankrijk heeft van alles: oude tradities, hippe plekjes en moderne cultuur. De stad is ook ideaal voor wandelaars en fietsers die de culinaire kant van Bordeaux willen ontdekken. Ben je op zoek naar een stedentrip vol kunst, cultuur, lekker eten, wandelen of luieren? Dan is Bordeaux je stad.

Bordeaux is duurzaam

Bordeaux heeft gekozen voor verantwoord toerisme. Openbaar vervoer, accommodaties, activiteiten: alles is duurzaam. Denk aan wandelen door Vieux-Bordeaux, de oude wijk met zijn smalle straatjes en vele pleintjes waar de tijd heeft stilgestaan. Voor groene routes kun je het water opzoeken: langs de oevers vind je overal wandelpaden. En uniek aan Bordeaux zijn de Grande Randonnée Métropolitan. Ook wel wat we in Nederland Lange Afstand Wandelroutes. Bordeaux was de eerste met dit soort wandelingen. 160 kilometer goed bewegwijzerde wandelroutes door bossen en langs het water, met onderweg veel bijzondere gebouwen en ander erfgoed. Heel ontspannend. Bordeaux is ook een fietsstad, waar 1500 kilometer fietspad is aangelegd. En overal vind je restaurants met de beste producten uit de regio.

Wereldhoofdstad van de wijn

De bordeauxstreek telt 110.000 hectare wijngaard: houd je van wijn, dan zit je in Bordeaux op de goede plek. Honderden wijngaarden en kastelen staan open voor bezoekers die alles willen weten over de wijntradities in dit gebied. Want de gepassioneerde vakmensen vertellen graag allemaal hun eigen verhaal. De meeste adressen zijn bereikbaar per fiets of met het openbaar vervoer, zeker de wijnhuizen die vlak bij de stad liggen.

Bordeaux wijnstad

Een hippe, alternatieve sfeer

Bordeaux heeft het allemaal. Historische gebouwen worden omringd door alternatieve buurtjes en street art. Neem Les Bassins à Flot, vroeger een bedrijvige wijk vol scheepswerven, nu een hippe hotspot. Er staan twee musea die je niet mag overslaan. Allereerst de verrassende Cité du Vin met zijn briljant samengestelde tentoonstelling over wijn, smaak, geur en genot, net uitgebreid met de Via Sensoria die alle zintuigen prikkelt. Het tweede verplichte adres is de Bassins des Lumières: een voormalige duikbootbunker waarin nu de grootste digitale kunstshow van de wereld huist. Dit herken je misschien wel van Fabrique des Lumières in Nederland. Niet vergelijkbaar met een hele stedentrip in Bordeaux, maar zeker leuk om heen te gaan!

Les deux Caps – Noord Frankrijk

Ook verrassend en anders is het Darwin Ecosystème, aan de andere kant van de Garonne. In een oude kazerne is hier een plek gegroeid waar mensen samen werken, bewegen, leven, eten en kunst maken. Alles kan hier. Een groen economisch broeinest met een stadsboerderij, skateparks, street art en het grootste biologische restaurant van Frankrijk.

Bordeaux de stad die alles heeft

Wat te doen in 2023

  • Bordeaux Fête le Vin: hét grote wijnfeest, van 22 tot 25 juni 2023 op de kades langs de Garonne. Een jaarlijks gezellig hoogtepunt in het wijntoerisme waar niet alleen de alcoholische streekproducten aan bod komen, maar ook alle andere lokale ambachtelijke heerlijkheden.
  • Sportstad Bordeaux: in september 2023 worden in stadion Matmut Atlantique vijf rugbywedstrijden gespeeld in de strijd om de wereldcup. Op 7 en 8 juli is de stad etappeplaats in de Tour de France. En vooruitkijkend naar de Olympische Spelen: in 2024 worden in Bordeaux in ieder geval zes olympische voetbalwedstrijden gespeeld.
  • Nieuwe hotels: eind 2022 opende hotel Jost zijn deuren in het stationskwartier, een atypisch hotel met slaapzalen, (gedeelde) kamers, een dakterras en een eigen cabaret. Sinds januari stralen de vier sterren van First Name in de wijk Mériadeck, een echt ‘feel good’-hotel. In Les Chartrons gaat nog voor de zomer het Hôtel des Carmes open, een vijfsterrenhotel ontworpen door Philippe Starck. Op het vliegveld komt een 4 sterren Sheraton,  in het nieuwe ambitieuze businesscentrum 45ème Parallèle. Genoeg keuze toch? 

Reizen naar Bordeaux

  • Vanaf Parijs met de TGV (slechts twee uur)
  • Vanaf Amsterdam met KLM
  • Nieuw! Vanaf Eindhoven met Transavia, vanaf 30 maart