Denk jij bij vakantie in Frankrijk aan lange files in de zomer? Dan mis je wat! Met een autoritje van 3-4 uur ben je er even helemaal uit in Noord-Frankrijk. En dat kan in ieder jaargetijde. De Opaalkust in Pas de Calais is bijvoorbeeld een hele fijne bestemming. Met als hoogtepunt: Les deux Caps. 

Over Les deux Caps

Het is een stukje van niks, zeker als je van autorijden houdt: de Opaalkust in Frankrijk. Dicht bij huis en toch zo ontzettend anders. We schreven al over de leuke badplaatsen, heerlijke boetiekjes, luxe supermarkten en leuke restaurantjes. Maar wat je echt absoluut niet mag missen in Noord Frankrijk zijn Les deux Caps.

Wat is dat dan, Les Deux-Caps?

De Opaalkust in Noord Frankrijk staat bekend om zijn krijtrotsen. De krijtkust is daar 23 kilometer lang en imposant hoog: 100 meter! Er zijn 2 ‘kapen’ die deze krijtkust markeren: Cap Blanc Nez enCap Gris-Nez. Deze krijtrotsen vind je tussen de twee steden Calais en Boulogne-Sur-Mer.

Cap Blanc Nez ligt op het meest noordelijke en ook het hoogste punt: 134 meter. De krijtrotsen zijn hier wit, dat zal je niet verbazen. Op 10 kilometer naar het zuiden vind je Cap Gris-Nez. Hier ben je het dichtste bij het Verenigd Koninkrijk: op 30 km afstand. De rotsen zijn hier grijzig door de klei en zandstaan in de grond.

cap gris Frankrijk
Colmar jas hike cap Gris

Wandelen, fietsen of met de auto langs Les deux Caps

Les deux Caps verkennen? Dat kan op allerlei manieren. En ook het startpunt kies je zelf. Wil je beginnen bij Cap Blanc-Nez? Dan begin je aan de meest noordelijke kant en het hoogste punt: 134 meter. Je herkent het startpunt aan een grote obelisk, een monument voor de Dover Patrol, die in de WOI Het Kanaal beschermde tegen de Duitsers. Parkeren kan je hier gratis. Op een heldere dag is het de moeite waard om goed naar de overkant te kijken. Dan zie je nog een witte rotskust, de White Cliffs of Dover. Die liggen op ‘maar’ 30 km van Cap Blanc-Nez.

    • Wandelen: dat kan hier het hele jaar door. In de zomer in kort broek in het zonnetje, of in het najaar echt even uitwaaien. Wij trokken warme jassen aan en deden dat laatste. We kwamen ogen te kort. Je kunt vanaf het startpunt kiezen voor korte wandelingen (geschikt met kleine kinderen) of een flinke wandeltocht maken. Als je een route neemt die ook over het strand gaat, let dan even goed op het getij en laat je niet overvallen door de vloed. Bij eb is het strand breed genoeg, maar bij vloed kan het water opkomen tot aan de rotsen.
    • Fietsen: Voor een fietser is het te doen om van Cap Blanc Nez naar Cap Griz Nez te fietsen. Een rondje kan ook, dat is zo’n 42 km. Online zijn er leuke routes te vinden en fietsen huren kan je in de meeste kustplaatsen langs de Opaalkust. Op de fiets zie je net wat meer. De routes lopen langs de kust, maar ook door leuke dorpjes en prachtige natuurgebieden.
    • Met de auto: Met de auto kan je behoorlijk dicht langs de kust tussen Cap Blanc Nez en Cap Griz Nez komen. Tussendoor kun je de auto even laten staan en een wandeling maken. Wij maakten een kortere wandeling vanaf Cap Blanc Nez en pakten daarna de auto naar Gap Griz Nes. De wegen zijn op sommige punten spectaculair. Weidse uitzichten en kronkelige wegen langs leuke dorpjes. Met altijd de zee in zicht.
cap gris Frankrijk
Cap Gris Cap blanc tips

Tips Les deux Caps

  • Het Musée du Mur de l’Atlantique: Bij Cap Gris Nez zie je dit vreemde ronde gebouw al liggen. Het is een voormalige bunker uit WOII. In het museum uniformen, wapens en een paar imposante kanonnen, waarvan de kogels de kust van Engeland konden bereiken.
  • Pak de bus: Geen auto en toch veel zien? Vanaf Wissant (bij Cap Blanc Nez) rijdt een bus langs de Opaalkust.
  • Huur een fiets: Zelf geen fietsen mee? Bij Maison des Deux Caps kun je fietsen huren. Wil je zeker zijn van een tweewieler? Reserveer dan van te voren.

 

Hauts de France Wimereux
Wimereux in Colmar jas

Colmar jassen

Zoals overal aan de kust is het goed om rekening te houden met wisselende weersomstandigheden. Bij Les Deux Caps steekt de wind dan ook vaak op. Wij hadden deze vakantie jassen van het merk Colmar mee. Deze hebben als belangrijk voordeel dat ze super kwalitatief zijn en daardoor erg duurzaam. Afhankelijk van wat voor soort jas is hij geschikt voor heel veel verschillende weersomstandigheden. Colmar heeft voor elk seizoen kleding, zelfs ski-uitrusting. En niet onbelangrijk, Colmar is een Italiaans merk dus de styling is om door een ringetje te halen.