We kennen het allemaal. Je bent op zoek naar een nieuw koffiezetapparaat en hebt wat lopen Googelen. Je staakt de zoektocht, gaat even wat anders doen en wanneer je Instagram of Facebook opent zie je constant advertenties voor koffiezetapparaten. Dit is het gevolg van tracking. Gelukkig heeft apple nieuwe features die dit voorkomen. Bescherm je iPhone en je privacy!

Privacy instellingen

Tegenwoordig zitten er in de producten van Apple allerlei instellingen die je gegevens kunnen beschermen. Daarom schudt Safari trackers af, deelt Gezondheid je resultaten alleen met jou en onthoudt Siri vooral wat je nodig hebt en niet wie je bent. Dit zijn nog maar enkele van de tientallen privacyfeatures die zijn ingebouwd in elk product en elke dienst van Apple. Als je meer wil lezen over deze features kan je naar de privacypagina van Apple gaan. Dus geen irritante target-ads meer!

A Day in the Life of an Average Person’s Data

Apple heeft samen met acteur Nick Mohammed een korte film gemaakt over het belang van gegevensbescherming. In ‘A Day in the Life of an Average Person’s Data’ wordt de acteur gevolgd door een medewerker van Apple. Ze gaan een aantal van die nieuwe  instellingen langs. Wist je bijvoorbeeld dat je ervoor kan zorgen dat trackers je IP adres niet uit je mails kunnen halen? Wat er verder aan bod komt in deze korte comedy kan je hier zelf bekijken.

Tracking? Data? Help!

Gegevensbescherming, privacy en tracking het is allemaal best ingewikkeld. Het zijn grote woorden, maar wat gebeurt er nou echt met die data? Ook dat wil Apple voor je uitleggen. Sinds 28 januari kan je bij Apple gratis een sessie ‘Je privacy beschermen op de iPhone’ volgen. Je leert in 30 minuten alles over het beschermen van je wachtwoorden, je locatievoorzieningen en meer. Hier kan je zoeken naar een lesje bij jou in de buurt. Je kan in je uppie gaan, maar je kan ook je moeder of je opa meenemen. Of boek een sessie voor je medewerkers of voor je klas. Je kan hier een groepssessie boeken voor 3 tot 15 personen.

Wat kan je zelf doen?

Dus in het kort, wat kan je nou allemaal doen je iPhone en je privacy te beschermen?

  • Begin met het kijken van de video met Nick Mohammed. In een kleine 6 minuten worden een aantal privacyintsellingen uitgelegd en begrijp je beter wat er met jouw gegevens gebeurt.
  • Meer informatie nodig? Boek dan een sessie bij Today at Apple en krijg alles uitgelegd over gegevensbescherming.
  • Als je het liever zelf uitpluist kan je op de site van Apple alles vinden over de nieuwe instellingen.

Privacy is trouwens niet het enige waar Apple goed in is. Ze hebben ook een noise cancelling koptelefoon. Perfect voor mensen met misofonie. Of als je gewoon even rust wil.

Na deze stappen heb ik alle privacy features aangezet. Zouden die irritante advertenties nu wegblijven? Ik ben benieuwd!