Ben jij dol op culinaire hoogstandjes uit de natuur en hou je wel van een beetje avontuur? Dan is een avondje lekker eten op Pampus forteiland echt iets voor jou.

Op Pampus is van alles te beleven. Je vindt er veel historie, waarvan het fort het belangrijkste bouwwerk is, maar ook een camping en een restaurant, het Paviljoen. De grote moestuin op het eiland voorziet de keuken van het restaurant van verse groentes en kruiden. Lekker!

Pampus weetje:

Wist je dat Pampus een van de eerste door mensenhanden gemaakte eiland ter wereld is? Het is gebouwd op maar liefst 4000 palen! Het eiland werd aan het einde van de 19e eeuw aangelegd om de hoofdstad Amsterdam beschermen tegen een vijandelijke aanval.

Zomerlicht – eten op Pampus

Al een tijd lang wilden wij eten op Pampus. Dat kan, in zowel zomer of winter. In de winter heten de speciaal georganiseerde avonden Winterlicht. En je begrijpt, in de zomer heten de avonden Zomerlicht. Hoe werkt het. Je avond begint in de haven van Amsterdam-IJburg of Muiden, waar de negentiende-eeuwse motorklipper Ms. Sailboa klaarligt. Deze boot vaar je in zo’n 40 minuten naar Pampus. Aan boord is een bar en kun je bijvoorbeeld genieten van een koud glas Pampusbier van de tap. Je kunt plaatsnemen op het buitendek of aan een tafeltje in het binnenruim. Het uitzicht is natuurlijk fantastisch: de stad wordt steeds kleiner en Pampus komt dichterbij.

Welkom op Pampus!

Op de steiger staat Team Pampus voor je klaar en krijg je een aperitief van het huis. Er wordt iets verteld over de veelbewogen geschiedenis van dit Unesco Werelderfgoed en de keukenvisie van het eiland.

Tijd voor het voorgerecht

Te beginnen met het voorgerecht, dat zoveel mogelijk is gemaakt met ingrediënten van het eiland zelf. Aan de bar bestel je drinken (maître Anne schenkt een selectie waanzinnige wijnen, bijzondere bieren en fruitig-verse frisjes) en vervolgens haal je jouw gerecht op bij de moesttuin. Je bent dan vrij om een plekje te kiezen: op een van de terrassen, in de groene grasring, in de tuin, op het fortdak, waar je maar wilt. Na deze picknick kun je het eiland verkennen. De skyline van Amsterdam is prachtig, bij heel mooi weer zie je zelfs de koepel van het Paleis op de Dam. Het fortmuseum is gesloten, maar het ruïneuze deel van het fort is open voor een avondlijke dwaaltocht (aanrader!).

Aan tafel!

Na het voorgerecht neem je plaats aan jouw tafel in het supergezellige Pampus Paviljoen, waar het hoofd- en nagerecht wordt geserveerd. Supervers, eerlijk en met aandacht voor je samengesteld door de eilandkoks.
En dan vaar je weer terug. Pampus wordt kleiner en de stad doemt weer op. Wie weet met een mooie zonsondergang.

Voor pampus liggen

Je kent het gezegde – voor pampus liggen – vast wel? Het betekent ‘uitgeteld zijn’ (van vermoeidheid of door overmatig eten en/of drinken) of gewoon ‘lui erbij liggen’. En de oorsprong van dit gezegde ligt inderdaad bij dit eiland.

Pampus was de naam van een zandbank in de voormalige Zuiderzee. Deze zandbank bezorgde zwaarbeladen schepen veel last. Het kwam vaak voor dat schepen voor Pampus lagen, oftewel een tijd moesten wachten voordat het vloed werd en ze Pampus konden passeren. En wat doe je als je zeeman bent en je moet een tijd wachten voordat je weer kunt varen?

Tot slot

Het forteiland is natuurlijk gebouwd om een vijand buiten de deur te houden, maar onder andere door de toegankelijkheid, het avontuur en lekkere eten op Pampus is het nu eerder een plek waar je je heel erg welkom voelt.

Meer informatie en praktische tips om het eiland te bezoeken vind je op de site van Pampus.