Al een paar weken is het herfst. De schaduwen worden almaar langer, bladeren kleuren rood en de bossen liggen vol met eikels, beukennootjes en kastanjes. Van al die vondsten uit het bos kun je met je kind (eren) de allerleukste herfst knutselwerkjes maken. Mmm, deze moeder mag zelf aan de slag en is achteraf superblij met haar “grown up” herfst tafereeltje…

“Mam zullen we een herfstafel maken?”
“Je bedoelt met mooie bladeren en poppetjes van kastanjes en eikels enzo?”
“Jaaa! En dan gaan we die zoeken in het bos ok?”
“Gezellig! Neem ook maar een vriendinnetje mee, dan kunnen we daarna nog even naar de speeltuin.”

Een alledaags gesprekje tussen Mia en mij… 6/7 jaar geleden! Anno 2015 is er van een gezellig herfst knutseluurtje natuurlijk geen sprake meer. En een boswandeling? “Duh, ik ben 13 mam, toch zeker geen kleuter!!”

Vind ik het erg? Mijn gedachten gaan naar mijn eigen jeugd… Ha, alsof ik het vroeger leuk vond om te gaan wandelen in het bos. Echt zo’n verplicht nummer. Geen punt dus dat Mia liever thuis blijft, ik ga gewoon alleen.

Eenmaal daar negeer ik mijn weemoed als ik de andere moeders zie, die enthousiast met hun spruiten tassen vol herfstgoed rapen. Zodra deze shiny happy people uit het zicht zijn vul ik razendsnel mijn eigen tasje. In de verste verte is er geen kastanje meer te bekennen! Kastanje-stropers… gelukkig zijn er nog genoeg eikels en beukennootjes.

Dan maar een herfsttafereeltje zonder kastanjes. Bovendien, ik ga toch echt niet zelf lucifermannetjes in elkaar zetten. Een “spinnenweb” wil ik trouwens wel willen overwegen.

DIY: een herfst tafereeltje voor grown ups

Hoe pak ik het aan:

  • Ik vind de oude schoolplaat met paddenstoelen bij Sissy Boy. Tip: op Pinterest staat het vol met mooie, oude afbeeldingen uit bijvoorbeeld encyclopedieën. Ik heb er een bord van gemaakt, de afbeeldingen zijn gemakkelijk uit te printen.
  • De transparante lijstjes en het spiegeltje scoor ik op de vt wonen&design beurs bij By Zenz (ook online verkrijgbaar). Ik vul ze met wat mooie gekleurde bladeren uit de tuin.
  • In de tuin duikel ik verder wat takken op. (de bramen worden nu toch niet meer rijp.)
  • Deze takken decoreer ik in retro vaasjes (o.a. gekocht op de rommelmarkt in Praag).
  • Tot slot leg ik de bos-vondsten losjes omheen.
  • De beukennootjes ga ik trouwens binnenkort roosteren en gebruiken als garnering voor een salade! Maar daarover later meer 🙂

Ik ben benieuwd, ben jij goed in het maken van “tafereeltjes” en stillevens?

Zelf vind ik het nog best wel eens lastig, om items zodanig te combineren dat ze een mooi, kloppend geheel vormen. Maar, oefening baart kunst volgens mij! Ben jij er goed in, heb je nog tips? Ik lees ze graag 🙂