Met een groot gevoel van weemoed besef ik me dat Mia over een paar jaar het nest gaat verlaten. Zelf was ik 17!! Laat ik nou ook van die allerlaatste jaren het beste maken. Maar ja… pubers 🙂 Ik heb een stapeltje “hulpboeken” doorgeploeterd en een van de lessen die ik leer: Denk aan hoe je zelf vroeger was! Maar dat is best een tijdje terug. Wil jij weten hoe een puber zich voelt? Act like one!

“Mia, doe de kastdeur eens dicht.”
“Waarohom, ik moet er toch straks weer wat inleggen.”

De logica van een puber…

Over die hulpboeken

Die heb ik eigenlijk niet doorgeploeterd hoor, eerder een beetje doorgebladerd. Al die lappen tekst en wijze adviezen… Het boekje Pubers! – een handleiding voor ouders van Uitgeverij Snor springt er voor mij uit. Hieruit leer je pas echt wat een puber denkt. Wat een heerlijk gezellig boekje in vrolijke kleurtjes, met leuke tekeningen en voorziening van handige tips. Want – zo erg is het nou ook weer niet – het hebben van een puber is eigenlijk gewoon hartstikke ehhhh boeiend? En die puberteit gaat echt wel weer over.

“Het is hier geen hotel!!” Het floepte er laatst zomaar uit…
Schone kleren verdwijnen zonder pardon in de wasmand.
Deuren en trappen hebben het keihard te verduren.
Mijn leren jack is opeens niet meer mijn leren jack, maar de hare.
Grappen die ik maak (en ik ben echt best lollig) worden met minachting en schouderophalend aangehoord. “Serieus, mam?”
Haar humor wordt echter steeds beter en houdt mij af en toe zelfs een spiegel voor 🙂

whatsapp gesprek met puber

Gefeliciteerd, ik heb een puber?!

“Mia, waar is een moeder volgens jou voor?”
“Nou, om de was te doen en het eten te maken?”

Deze is leuk, Mia zit aan haar huiswerk. Haar telefoon heb ik even verstopt, zodat zij zich goed kan concentreren. Mijn iPhone, die ligt echter gewoon op tafel. En wat zie ik als ik mijn foto’s later check… tientallen selfies van haar!!! Daar maak ik op mijn beurt dan weer even een gezellige animatie van 😉

Inzicht: het puberbrein zit écht anders in elkaar! 

Tijdens de puberteit is de hersenontwikkeling in volle gang. Met name de diepere hersenen, die gevoelig zijn emoties groeien volop. Het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is om impulsen in bedwang te houden en logische consequenties te overzien groeit in de puberteit minder hard. Daardoor ontstaat er een “disbalans” en worden pubergedrag vaak gezien als “onvolwassen”.

Hoe een puber zich voelt hierdoor?

Pubers verlangen extra veel naar sensatie, genot en nieuwe ervaringen. Regels overtreden, fouten maken en zich van de ouders afkeren, het is allemaal nodig om een interessant karakter te laten groeien!” Aldus Gerard Janssen, vader van pubers en de auteur van dit boek.

hoe een puber denkt

Respect voor de puber!

Het is alweer even geleden dat ik zelf een puber was. Ik kan me er heus nog wel wat van herinneren. Bijvoorbeeld dat ik me op mijn 13e serieus volwassen voelde. Ik begreep het leven volledig en nam mij voor me dit later vooral goed te herinneren (en ja dat gevoel van die onoverwinnelijkheid weet ik echt nog). Schaamte voor mijn ouders was er volop. Mijn moeder mocht mij pertinent niet voor de school afzetten met mijn gipsen been. Liever strompelde ik een stuk alleen over het fietspad, de stekende pijn negerend.. alles beter dan dat mijn vrienden mijn moeder zouden zien.

Maar veel dingen ben ik ook kwijt dus ik dacht, ik ga zelf eens puber spelen!

hoe een puber denkt

Goh, dat blijkt nog helemaal niet gemakkelijk! Ik vind lezen en eten en de tv aan en mijn koptelefoon op en mijn telefoon checken en selfies maken en een attitude hebben echt supervermoeiend! Laat staan als er ook nog eens een moeder “zeurt”dat ik mijn spullen moet opruimen, mijn huiswerk moet maken, mijn fiets op slot moet zetten en vooral de hele tijd maar moet opschieten. Want moeders, die hebben écht altijd haast…

Respect, voor de multitaskende puber!

multitaskende puber

Winnen: 2x het boekje Pubers! van Uitgeverij Snor

Ben jij ook benieuwd hoe een puber denkt? Of wil je op een hele toegankelijke manier lezen over het puberbrein? Ik mag 2 exemplaren weggeven van Pubers! Kan je niet wachten, voor 15,95 is het boek hier bij Bol.com te koop.

Je doet mee als je onderstaand tooltje invult (dus ook echt je e-mailadres achterlaten, deze gebruik ik alleen om je een bericht te sturen als je gewonnen heb). In het tooltje krijg je verschillende opties waarmee je de winkansen kunt verhogen (je kent ze wel Instagram/Pinterestfollow, commenting etc).

Ik word natuurlijk ook erg blij als je mijn Facebookpagina wilt liken en als je dit bericht wilt delen. Heel veel succes!!