Spaghetti Bolognese is in Nederland net zo ingeburgerd als een stampot of friet met een kroket. Maar wanneer mag een Bolognese saus zich nou écht Bolognese noemen? In ga het je vertellen. En natuurlijk deel ik een meer dan lekker spaghetti Bolognese recept met je.
De Spaghetti Bolognese die in Nederland het vaakst wordt gegeten is het recept dat het meest lijkt op het recept dat de eerste Italiaanse emigranten in New York introduceerden aan het eind van de 19e eeuw. Dit recept is een pastasaus wat uit niet veel meer bestaat dan tomaten en gehakt, gegoten over spaghetti. In New York kreeg dit al snel de naam spaghetti Bolognese.
Spaghetti Bolognese zal je in Italie niet op de kaart zien staan
Spaghetti Bolognese is dus echt van Italiaanse afkomst, maar de roots van dit recept liggen in New York. In Italië zul je deze pastasaus dan ook niet snel op de kaart tegenkomen. Hoe noemen ze de saus in Italië dan? Nou, bijv. Ragu alla Bolognese of Tagliatelle al Ragu. Deze pastasaus verschilt wel wat met de saus die wij Hollanders maken:
- de knoflook ontbreekt net zoals de hele bakken champignons en voorgesneden groentepakketten uit de koeling van de supermarkt.
- Ook is het bij de Ragu alla Bolognese belangrijk dat deze een paar uur op het vuur staat, om goed op smaak te komen en in te koken tot een smaakvolle vleessaus.
- O ja, deze Bolognese saus wordt niet geserveerd met spaghetti, maar met tagliatelle. Doordat deze pastasoort breder is kan de saus beter hechten aan de pasta.
Rode, witte of groene pasta
Een kind zal het worst wezen hoe de pastasaus gemaakt wordt. Als deze maar lekker is. Inmiddels is Mia 14, maar onze pasta gesprekken zijn ten opzichte van 10 jaar geleden niets veranderd:
“Mam, wat eten we?”
“Pasta.”
“Met wat voor saus?”
“Rode.”
“Lekker!”
Recept: Spaghetti Bolognese uit de slowcooker
Deze pastasaus bereid ik in mijn nieuwe slowcooker. Een superfijne pan die ten opzichte van mijn oude pan het voordeel heeft dat hij een glazen deksel heeft en het garingsproces dus goed gevolgd kan worden. De pan is wat hoger en dieper dan mijn vorige slowcooker pan, en daardoor leent hij zich perfect voor soepen en sauzen. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een slowcooker.
Ingrediënten Spaghetti Bolognese
- 2 el olijfolie
- 4 tenen knoflook, geperst
- 2 uien, in blokjes
- 500/700 gr. rundergehakt
- 1 kopje rode wijn zoals een cabernet sauvignon of merlot (of kip- of runderbouillon)
- 2 blikken tomatenblokjes
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 3 rundvlees bouillonblokjes, geplet
- 3 tl gedroogde oregano
- 2 tl gedroogde tijm
- 3 gedroogde laurierblaadjes
- 1 tl zout
- ½ theel peper
- pasta
Zo maak je de saus
Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en ui en tot ze glazig zijn. Schep ze vervolgens in de slowcooker.
Verhit 1 el olie in dezelfde pan en rul het gehakt. Als dit klaar is schep je het in de slowcooker.
Verhit tot slot het kopje rode wijn in de pan, laat het sudderen en schraap alle bruine stukjes van de bodem. Giet het mengsel in de slow cooker.
Voeg de overige ingrediënten in de slowcooker en zet hem op laag voor 6 uur.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen en serveer de spaghetti Bolognese eventueel met wat geraspte kaas.
Tip:
Dit recept is goed voor een hele flinke pan saus, wel voor 8 tot 10 personen. Bewust, want zo heb je wat extra porties, die je gemakkelijk in kunt vriezen.
Eet smakelijk!
Goedemiddag, ik heb het al meerdere keren gemaakt en iedereen heeft het lekker gevonden. Alleen geen zout toegevoegd, zit al genoeg in de bouillon blokjes. Wat over is vries ik in.
Een heerlijk basisrecept om mee te variëren, omdat mijn man dialysepatient is gebruik ik geen zout, maar wel een groenten bouillontablet met verminderd zout en een beetje vadouvankruiden, om het nog lekkerder te maken gebruik ik verse tomaten die ontdoe van schil en harde kern en in blokjes snijd. Veel werk maar een heerlijk resultaat.
Hallo,
Mijn 1e keer bolognesesaus in de slowcooker en wat een succes!!!
Wij hebben er 3 keer van gegeten; 1 keer met pasta, 1 keer op pizza en de laatste keer lasagne. Bij de lasagne had ik wel bechamelsaus, wat verse tomaten en een bolletje mozzarella gedaan. Mijn man heeft zitten smullen; nog nooit zo’n lekkere lasagne gehad! Morgen een verse voorraad maken!
Goedemiddag,
Ik heb dit recept al eens eerder gemaakt voor heerlijke spaghetti bolognese. Zou ik deze saus ook kunnen gebruiken om lasagne bolognese kunnen maken?
Ja hoor absoluut. Wat een goed idee trouwens zeg!
Voor hoeveel personen is dit recept?
Goedemiddag,
ik heb deze inderdaad nu opstaan. Hebben wel nog extra champiions, courgette en paprika toegevoegd.. Er staat 3 boullionblokjes en ik heb er 2 gedaan leek me anders echt veel. Wel nog halve theelepel zout.. Ik vind het geheel nu toch nog wel erg zout??
Hebben jullie dit niet dan?
Ik zou 3 bouillonblokjes minder zout nemen en geen zout toevoegen?
Goedemiddag,
ik heb deze inderdaad nu opstaan. Hebben wel nog extra champiions, courgette en paprika toegevoegd.. Er staat 3 boullionblokjes en ik heb er 2 gedaan leek me anders echt veel. Wel nog halve theelepel zout.. Ik vind het geheel nu toch nog wel erg zout??
Hebben jullie dit niet dan?
Hoelang moet de rode wijn ?
Dit is echt een favoriet recept hier. Heerlijk.
Dit recept is al enige tijd een favoriet van mij en mijn dochter, nooit meer anders!
We wonen hier in NL oz gebruiken we niet, dus doe even normaal.
Hi Kitty, je hebt een punt! Ik zal het aanpassen. Maar, wat mij betreft mag het wel wat vriendelijker… Groetjes Bonnie
Ziet er heerlijk uit en ga hem zeker proberen! Wel even een vraagje, de rode wijn kun je dus vervangen voor runderbouillon en de knoflook eventueel achterwege laten?
Ja dat wil ik ook wel graag weten
Hoi Marjon, dat kan prima hoor. Ben benieuwd hoe je hem vindt smaken. Groetjes Bonnie
Wat is oz? Ik ben nederlands en woon in het buitenland wie weet is het een product dat ik hier makkelijk kan krijgen en het lekkerder maakt?
O, ik zie het al. Het is een engelse maat
Volgens mijn kinderen de lekkerste bolognese saus die er bestaat . Wij maken geen andere meer. Heerlijk!
Gisteren de saus gemaakt, na wat hulp van jou en ik moet je zeggen dat het heeeeerlijk was. Mijn dochter kwam vanavond onverwacht hier eten en heeft de saus van gisteren op met pasta en ze wilde eigenlijk het restant saus zo oplepelen.
Deze staat nu vast op mijn slowcooker lijstje
Ow wat lekker, eigengemaakte Bolognese saus!!
Goedemiddag, ik heb het al meerdere keren gemaakt en iedereen heeft het lekker gevonden. Alleen geen zout toegevoegd, zit al genoeg in de bouillon blokjes. Wat over is vries ik in.