Spaghetti Bolognese is in Nederland net zo ingeburgerd als een stampot of friet met een kroket. Maar wanneer mag een Bolognese saus zich nou écht Bolognese noemen? In ga het je vertellen. En natuurlijk deel ik een meer dan lekker spaghetti Bolognese recept met je.

De Spaghetti Bolognese die in Nederland het vaakst wordt gegeten is het recept dat het meest lijkt op het recept dat de eerste Italiaanse emigranten in New York introduceerden aan het eind van de 19e eeuw. Dit recept is een pastasaus wat uit niet veel meer bestaat dan tomaten en gehakt, gegoten over spaghetti. In New York kreeg dit al snel de naam spaghetti Bolognese.

Spaghetti Bolognese zal je in Italie niet op de kaart zien staan

Spaghetti Bolognese is dus echt van Italiaanse afkomst, maar de roots van dit recept liggen in New York. In Italië zul je deze pastasaus dan ook niet snel op de kaart tegenkomen. Hoe noemen ze de saus in Italië dan? Nou, bijv. Ragu alla Bolognese of Tagliatelle al Ragu. Deze pastasaus verschilt wel wat met de saus die wij Hollanders maken:

  1. de knoflook ontbreekt net zoals de hele bakken champignons en voorgesneden groentepakketten uit de koeling van de supermarkt.
  2. Ook is het bij de Ragu alla Bolognese belangrijk dat deze een paar uur op het vuur staat, om goed op smaak te komen en in te koken tot een smaakvolle vleessaus.
  3. O ja, deze Bolognese saus wordt niet geserveerd met spaghetti, maar met tagliatelle. Doordat deze pastasoort breder is kan de saus beter hechten aan de pasta.

Rode, witte of groene pasta

Een kind zal het worst wezen hoe de pastasaus gemaakt wordt. Als deze maar lekker is. Inmiddels is Mia 14, maar onze pasta gesprekken zijn ten opzichte van 10 jaar geleden niets veranderd:

“Mam, wat eten we?”

“Pasta.”

“Met wat voor saus?”

“Rode.”

“Lekker!”

Recept: Spaghetti Bolognese uit de slowcooker

Deze pastasaus bereid ik in mijn nieuwe slowcooker. Een superfijne pan die ten opzichte van mijn oude pan het voordeel heeft dat hij een glazen deksel heeft en het garingsproces dus goed gevolgd kan worden. De pan is wat hoger en dieper dan mijn vorige slowcooker pan, en daardoor leent hij zich perfect voor soepen en sauzen. In dit artikel lees je alles over de voordelen van een slowcooker.

Ingrediënten Spaghetti Bolognese

  • 2 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 2 uien, in blokjes
  • 500/700 gr. rundergehakt
  • 1 kopje rode wijn zoals een cabernet sauvignon of merlot (of kip of runderbouillon)
  • 2 x 28oz blik geplette tomaat
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 3 rundvlees bouillonblokjes, geplet
  • 3 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 tl zout
  • ½ theel peper
  • pasta

Zo maak je de saus

Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en ui en tot ze glazig zijn. Schep ze vervolgens in de slowcooker.

Verhit 1 el olie in dezelfde pan en rul het gehakt. Als dit klaar is schep je het in de slowcooker.

Verhit tot slot het kopje rode wijn in de pan, laat het sudderen en schraap alle bruine stukjes van de bodem. Giet het mengsel in de slow cooker.

Voeg de overige ingrediënten in de slow cooker. Koken op Low 6 uur.

Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzingen en serveer de spaghetti Bolognese eventueel met wat geraspte kaas.

Tip:

Dit recept is goed voor een hele flinke pan saus, wel voor 8 tot 10 personen. Bewust, want zo heb je wat extra porties, die je gemakkelijk in kunt vriezen.