Kajakken Zonsopgang Heeg

Toen ik laatst in Friesland was besloot ik tegen mijn natuur in héél vroeg op te staan. Met een jong zoontje pak ik normaal elke kans om uit te slapen aan, want die kansen zijn schaars. Maar het was het dubbel en dwars waard. Waarom? Dat lees je hieronder!

Zondag gaat de wekker om (schrik niet) 4:45. Goeiemorgen… ja echt heel vroeg he? Ik verblijf op een watersportcamping in Heeg, Friesland. Ze bieden iets unieks aan: Kajakken bij zonsopgang. Het is nog behoorlijk fris op dit uur van de dag maar hey, hoe vaak krijg je zo’n kans nou? Het was echt een supermooie ervaring.

Maar waar moet je nou rekening mee houden als je net als ik maar 1x in je leven in een kajak hebt gezeten? Met deze 5 tips ben je er helemaal klaar voor en kun je écht genieten.

Kajakken Zonsopgang Heeg

Kajakken? 5 tips

Tip 1: Voorbereiding

Bedenk van te voren wat je wilt zien. Check bijvoorbeeld standaard routes of vraag naar alternatieven. Ben je bijvoorbeeld een vogelaar dan kun je het tochtje hier op afstemmen. Kajakken is leuk en kan ontspannend zijn, maar het kan ook hard werken zijn. Je gebruikt echt je hele lichaam. Een ideale core workout zonder dat je het echt doorhebt. Even rekken en strekken vooraf kan zeker geen kwaad. Dan gaat het nét wat soepeler.

Tip 2: Kleding

Neem dunne handschoenen mee! Het kan op het water een stuk kouder zijn dan aan land in de vroege morgen. Bovendien kan het blaren op je duimen voorkomen. Niets vervelender dan je vingers niet meer voelen of schaafwonden terwijl je nog een stukje moet. Soepele sneakers zijn ook handig, je kunt een hoop kracht besparen door je voeten in speciale hoekjes te plaatsen om je lichaam te stabiliseren. Trek ook vooral geen dikke kleren aan, dat beweegt lastiger.

Tip 3: Droog blijven

Gebruik een dekzeil of dekschort. Je gaat namelijk sowieso wat spetters maken. Geen dekzeil? Doe een regenbroek aan. Of neem een setje droge kleren mee. Als je nou echt voor het eerst gaat kajakken is het sowieso slim om een setje droge kleren mee te nemen. Mocht je onverhoopt kantelen dan is het wel zo fijn om je te kunnen omkleden.

Tip 4: Foto’s

Neem je action camera (bijvoorbeeld een Go Pro) mee. Vanaf het water zie je de wereld vanuit een heel ander perspectief. Heb je geen action cam? Geen nood, je hebt tegenwoordig voor een paar euro al een waterdicht smartphone hoesje. Echt een aanrader. Zo kun je prachtige plaatjes schieten van wilde dieren aan wal of bijvoorbeeld de opkomende zon in het water. Prachtig.

Kajakken David Heeg

Tip 5: Picknicken op het water

Ga je voor een mooi tochtje en ben je van plan wel even weg te blijven? Neem een thermoskan koffie of thee mee. Ook een broodje of tussendoortje kan je net weer even dat extra beetje energie geven. Ruimte zat in je Kajak. Als je halverwege even stil gaat liggen kun je genieten van de rust onder het genot van een opkikker. Is het fris? Dan warm je er gelijk door op. Win-Win situatie. En als je de kans krijgt kun je zelfs nog even een eilandje op om te picknicken. Check van te voren wel even of het geen broedgebied is.

Heb je zin gekregen om het water op te gaan? Lees dan ook even mijn 5 tips voor de Watersporter in Heeg, Friesland.

Nog meer Fryslan inspiratie vindt je op Friesland.nl