Bij haaruitval denken we meestal aan kale mannen. Onterecht, want ook vrouwen hebben last van haaruitval. Inhammen op het voorhoofd die steeds dieper worden, een scheiding die steeds meer hoofdhuid laat zien of kale plekken… het komt ook voor bij vrouwen. Wordt jouw haar ook steeds dunner? Met deze tips kun je haargroei stimuleren.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ouderdom is een oorzaak van haaruitval. Balen, want ouder worden brengt al genoeg gebreken met zich mee. Bij vrouwen kan vooral tijdens de overgang het haar dunner worden. Maar dat is zeker niet de enige oorzaak. De meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen:

 • Erfelijke haaruitval (ouders, bedankt voor deze fijne genen)
 • Menopauze
 • Stress
 • Chemische behandelingen zoals het verven van je haar (wat doen we nu dan met die grijze haren?)
 • Stylen van het haar met fohn, krultang of stijltang
 • Een ongezond dieet
 • Medicijngebruik

Je kunt je haar natuurlijk verstoppen onder een hoed, pet of sjaal. Of je maakt gebruik van deze handige tips.

haaruitval haar verstoppen

Tips om haaruitval tegen te gaan

Niet alle vormen van haaruitval zijn tegen te houden. Als je ziek bent zijn medicijnen nu eenmaal belangrijker dan mooi haar. En erfelijke haaruitval, tsja, ook die is lastig te bestrijden. Wat je wel kunt doen is je haar zo goed mogelijk verzorgen, van de buitenkant, maar ook van binnenuit. Een paar tips:

 • Zorg voor een goede doorbloeding van de hoofdhuid. Een goede bloedcirculatie zorgt voor betere groei van het haar. Masseer je hoofdhuid regelmatig en drink thee van verse gember. Gember stimuleert de bloedstroom naar je hoofd.
 • Eet gezond of gevarieerd. Een open deur natuurlijk, maar toch zo belangrijk. Je haar heeft vitaminen en mineralen nodig. Lukt het je niet om gevarieerd te eten? Dan kun je supplementen gebruiken. Vitamine B, en dan specifiek B8 is belangrijk. B8 zit in soja, noten, eieren en melk. Ander voordeel van B8: het kan het grijs worden van je haar voorkomen en is ook goed voor je nagels en je huid. Verder zijn vitamine C en D, ijzer, zink, selenium en foliumzuur belangrijk voor je haargroei. Gebruik bij voorkeur natuurgedragen supplementen, je lichaam neemt deze makkelijker op.
 • Weg met de chemische bende en de krultang! Haarverf, ik gebruik het zelf ook om de grijze haren te maskeren. Maar het is zo slecht voor je haar! Ik ben overgestapt op natuurlijke haarverf. Bij een goed gesorteerde natuurwinkel is er meer keuze dan alleen Henna. En je haren fohnen, krullen of juist stijlen. Doe het met mate, bescherm je haar met een mooi natuurproduct zoals deze Green Tea Hair Mist en fohn op de koude stand.
 • Gebruik ook een shampoo zonder chemicalien (en was je haar niet iedere dag). Je hoofdhuid heeft een vettig laagje die je haar beschermt tegen bijvoorbeeld UV stralen en andere schadelijke invloeden. Shampoos met chemicalien breken dat laagje af. Ik ben zelf fan van de natuurlijke shampoos van O’right. Bij haaruitval is hun shampoo met caffeine een aanrader. Het natuurlijk caffeine extract activeert en stimuleert de hoofdhuid. De shampoo reguleert de talgproductie en kalmeert en herstelt de gevoelige hoofdhuid. En natuurlijk is de shampoo duurzaam geproduceerd, proefdiervrij, vegan en vrij van sulfaten en parabenen.

caffeine shampoo van Oright tegen haaruitval

 • En dan nu de leukste tip: trakteer jezelf op een drankje in het weekend. Alcohol (met mate dan hè) verbetert de doorbloeding. En dat is weer goed voor je hoofdhuis. Iedere dag een drankje is weer geen goed idee. De alcohol breekt je vitaminen en mineralenreserve af.

Ik zeg proost! Op een mooie volle bos haar.