TV kijken in de eighties

Vroeger was alles beter… jaja. Op het gebied van internet en tv lijkt dit minder het geval. Het is misschien nu nog moeilijk in te beelden, maar vroeger hadden we nog niet de luxe om via Video On Demand (VOD) en Netflix naar series te kijken. Je moest het doen met de analoge tv en de programma’s die de paar zenders die je toen had aanboden. Tegenwoordig is dat wel anders. Huishoudens hebben vaak meerdere iPads en/of smart tv’s in huis waarmee het hele gezin zelf kan bepalen wat ze willen zien. Het enige wat je nog nodig hebt is internet, Netflix en/of een VOD-abonnement. De tijden veranderen en wij flexibele mensen die we zijn veranderen net zo hard mee. Netflix en VOD vinden we tegenwoordig maar gewoon. Maar weet je nog hoe het TV kijken in de eighties ging?

  1. Je afspraak afzeggen omdat je die nieuwe aflevering wilde zien

Tegenwoordig kun je gemakkelijk series kijken waar en wanneer je maar wilt. Maar in de eighties moest je altijd al je afspraken afzeggen omdat je om half negen echt klaar moest zitten om de ontknoping van de Dallas-cliffhanger maar niet te hoeven missen. Je had ook niet echt een andere keus, want waar moest je de volgende dag anders over praten op school?

  1. Vechten om lege videobanden

Voordat je series kon opnemen via je Interactieve TV, moest je  films en series opnemen op de videorecorder. Gelukkig hadden videobanden een plastic schuifje dat je om kon zetten zodat je niets over de inhoud kon opnemen. Om te voorkomen dat je moeder “suffe kookprogramma’s” over je dierbare Miami Vice-afleveringen heen tapete, kon je er daarom maar beter voor zorgen dat je dat plastic schuifje van je videoband verwijderde.

  1. TV kijken in de eigthies? Oorlog voeren met je familie over de afstandsbediening 

Weet je nog? Die onvermijdelijke oorlog die je dagelijks moest voeren met je broer of zus? Met als hoofdprijs: volledige zeggenschap over de afstandsbediening. Er was namelijk maar één tv in huis en alle leuke programma’s begonnen natuurlijk allemaal rond de zelfde tijd: na het eten. Het was een echte strijd over wie zijn of haar zin zou krijgen (voordat je ouders tussenbeide zouden komen en als ultimatum besloten op te zetten wat zíj wilden zien). Of misschien waren er wel meerdere tv’s in huis, maar zou een nederlaag een verbanning naar dat stomme kleine tv’tje in de serre betekenen. En dat wilde je ook niet, want daar was het altijd koud.

Wil je weten wat de andere twee irritaties zijn? Lees het artikel verder op KPN.