sos functie op je telefoon

Na het vreselijke nieuws van Anne Faber maken veel ouders en hun dochters zich zorgen: kun je in Nederland nog wel veilig over straat?! Maar wist je dat je een SOS functie op je telefoon kunt installeren, waarmee je heel eenvoudig in geval van nood een signaal kunt versturen? 

Zowel op de iPhone als op Samsung toestellen zit een speciale functie die je in kunt schakelen als je in nood verkeert. Als je dit instelt, dan stuurt je telefoon direct je exacte GPS–locatie naar een of meerdere door jou gekozen contacten. Je kunt dus van tevoren op je telefoon instellen, naar wie je het signaal wilt sturen. Denk aan je partner, je ouders of je kinderen bijvoorbeeld. Je moet er wel voor zorgen dat de accu van je telefoon opgeladen is, want met een lege batterij werkt het niet.

Zo werkt de SOS functie bij een iPhone

Bij een iPhone heb je zeker iOS11 nodig als je gebruik wilt maken van de SOS-functie. Ga vervolgens naar Instellingen en kies voor Emergency SOS en kies wie jouw hulplijnen worden. Ben je in een situatie dat je een SOS wilt versturen? Druk dan 5 keer op de aan/uit-knop. Hier lees je een uitgebreide toelichting.

sos noodmelding

Zo werkt de SOS functie bij een SAMSUNG toestel

Heb je een Samsung? Dan kun je de SOS-functie op de volgende manier inschakelen: ga naar Instellingen en zoek in de zoekbalk naar ‘SOS’. Als je het hebt geactiveerd, dan doet de functie het door drie keer op de aan/uit-knop te drukken.

SOS functie op je telefoon via verschillende apps

Voor zover ik kan lezen hebben alleen de iPhone en Samsung toestellen een eigen SOS-functie. Heb je een telefoon van een ander merk, dan kun je voor de SOS functie verschillende apps installeren:

  1.  Bijvoorbeeld de 112 Alarm-app, waarmee je onopgemerkt en zonder te praten kunt aangeven dat je in nood bent. Een melding bij de alarmcentrale laat zien wie en waar je bent via het gps-systeem in een smartphone.
  2. De app Vertrouwde Contacten laat je van tevoren een locatie-melding instellen, zodat je telefoon je locatie deelt op het moment dat jij je onveilig voelt.