storytel

Lezen, ik ben er dol op. Maar lang niet altijd neem of heb ik de tijd om een goed boek ter hand te nemen. Onlangs installeerde ik de app Storytel op mijn iPhone, en zo heb ik de luisterboeken (opnieuw) uitgevonden.

Het fenomeen luisterboeken ken je vast wel: het hele boek wordt voorgelezen door de auteur of een ander (bekend) persoon, met een fijne stem. Een paar jaar terug heb ik wel eens een luisterboek geluisterd, toen nog via een CD-tje. Ik vond het niks! Maar toen ik laatst vanwege een ingreep aan mijn ogen verplicht 2 dagen absolute rust moest nemen, heb ik Storytel geïnstalleerd.

Hoe werkt de app Storytel

In Storytel kun je meer dan 60.000 titels vinden – van bestsellers tot bekroonde boeken, spanning, romantiek, non-fictie en kinderboeken in het Nederlands en het Engels. Trouwens niet alleen luisterboeken, maar ook veel e-books. Je kunt heel gemakkelijk naar boeken zoeken door een zoekterm in te vullen of door de verschillende categorieën te bladeren. Boeken die je interessant vindt zet je op je virtuele boekenplank.

hoe werkt de app storytel

Je betaalt  9,99 euro per maand en dan kun je zoveel boeken luisteren als je wilt. Ook leuk, Storytel mag je 2 weken lang gratis proberen! Dus als je het niets vindt, ben je ook geen geld kwijt. Je zit niet vast aan een jaarabonnement, het werkt allemaal heel transparant en is gewoon per maand eenvoudig opzegbaar.

En wat superhandig is, is dat je de boeken ook offline beschikbaar kunt maken, zodat je buitenshuis geen data verbruikt als je de boeken leest of luistert.

Wanneer luister ik naar luisterboeken

Van de zomer bij ons strandhuisje, dan doe ik niet anders in mijn luie stoel, lezen. Maar thuis is het toch anders en ben ik eerder geneigd als ik ga chillen op de bank om te Netflixen dan om te lezen. Terwijl ik boeken zo mooi vind! Het lijkt wel alsof het een kwestie van aanwennen is, om een luisterboek op te zetten. Maar ik doe het nu elke dag:

  • ’s Morgens ben ik altijd als eerste beneden om het ontbijt te maken, de vaatwasser uit te ruimen etc. Tegenwoordig veraangenaam ik dit half uurtje door op mijn iPhone een luisterboek aan te zetten.
  • Niemand is fan van het huishouden doen. Maar als je ondertussen naar een goed verhaal aan het luisteren bent, dan wordt het allemaal een stukje minder erg. Zo zet ik Storytel bijvoorbeeld aan tijdens het wasvouwen en het opruimen van de woonkamer. Het geluid stream ik dan naar mijn box, waardoor het allemaal nog net wat mooier klinkt. Als ik ga stofzuigen zet ik mijn koptelefoon op, die ik via bluetooth koppel met mijn iPhone. Zo kan ik hele huis onder handen nemen en ondertussen een boek luisteren.
  • Nog niet geprobeerd, maar het lijkt me heerlijk ook tijdens een wandeling over strand of als je met het OV reist.
  • Deze tip kreeg ik van de moeder van een oud klasgenootje van Mia: heeft jouw kind dyslexie maar moet hij of zij voor haar lijst wel boeken lezen: Storytel! Eventueel kun je ter oefening het “echte” boek meelezen terwijl het luisterboek afgespeeld wordt.
  • Een paar keer heb ik geprobeerd om te luisteren voor het slapen gaan. Maar ik ervaar een luisterboek bijna als iets meditatiefs blijkbaar, en al helemaal in combinatie met mijn heerlijke bedje en elektrische deken… 😉

Storytel leestips:

Ik heb nu 4 boeken beluisterd:

  • De Overgave – Arthun Japin
  • De Amerikaanse Prinses – Annejet van der Zijl
  • De geniale Vriendin – Elena Ferrante
  • De nieuwe Achternaam – Elena Ferrante

Op dit moment luister ik naar De Heilige Rita van Tommy Wieringa.

De app Storytel is voor Apple gebruikers hier te downloaden. De Android app download je hier.

luisterboeken via de app storytel