Kerstmarkten, you love it or… Zelf ben ik dol op een goede kerstmarkt zo nu en dan. En voor de betere kerstmarkten, moet je natuurlijk in Duitsland zijn. Dit jaar bezoek ik de kerstmarkt in Hannover en die kan ik je aanraden!

Hannover is een van de grootste steden in Duitsland. Het heeft een prachtig oud stadscentrum dat bol staat van de oude vakwerkhuizen. Een ideaal decor dus voor een goede kerstmarkt.

kerstdecoratie Hannover

vakwerkhuizen Hannover

Wat kun je verwachten op de kerstmarkt in Hannover

Ik reis met de trein naar Hannover en als ik het station uitloop beland ik gelijk in de kerstsfeer. Overal zie ik kerstversiering, vuurkorven en houten hutjes en kraampjes vol met typische Duitse kerstproducten en lekkernijen. Als ik doorwandel kom ik uit bij dit mooie, bewegende kerstobject:

kerstdecoratie Hannover

De kerstmarkt zelf begint ietsje verderop en loopt in een cirkel door de Altstadt. Het leuke van de kerstmarkt in Hannover is dat deze 4 onderdelen heeft die naadloos in elkaar overgaan:

1 – de traditionele kerstmarkt

Dit deel van de kerstmarkt begint op het Marktplein (Am Markte) en is echt zo ontzettend idyllisch. Dat komt uiteraard door de gezellig versierde kraampjes, maar ook door het mooie decor van het Oude Raadhuis, de Marktkirche en de vakwerkhuizen.

kerstdecoratie Hannover

Het is 14.00 uur, ik ga eerst even kennismaken met de kerstman. Maar daarna is het toch echt tijd voor een Gluhwein!

2 – de historische kerstmarkt

Op dit deel van de kerstmarkt zie je bij veel kraampjes hoe oude ambachten beoefend worden. Het is hier ook erg leuk om met kleine kinderen naartoe te gaan. Je kunt er o.a. boogschieten (kidsproof) en er zijn diverse voorstellingen, zoals een poppentheater.

vakwerkhuizen Hannover

3 – de Finse kerstmarkt

In Hannover blijkt de Finse gemeenschap erg groot te zijn en vandaar dat hier een speciale Finse kerstmarkt is. Er staat een typische Finse outdoor tent met huiden, kleden en bankjes waar je Finse Gluhwein kunt drinken (die schijnt net iets anders te smaken) met verse, gerookte zalm hapjes.

Finse kerstmarkt Hannover

4 – het sparrenbos

Middenin de Altstadt kom je langs een klein sparrenbos. Al je er binnentreedt dan waan je je echt in een bos. Het ruikt er heerlijk naar dennenbomen en er zijn meerdere kraampjes met eten en drinken. In het midden van het bos staat een wensput, vandaar de naam Wunschbrunnen Wald.

Wunschbrunnenwald Hannover

Van mijn bezoek aan de kerstmarkt maakte ik deze video. Nou ja, video… videootje 😉 Hij duurt een minuut en je krijgt een heel goed idee wat je kunt verwachten op de kerstmarkt in Hannover:

Tips voor een bezoek aan de kerstmarkt in Hannover

  • Wil je de kerstmarkt in alle rust verkennen? Dan kun je het beste doordeweeks en overdag een bezoek plannen. De kerstmarkt opent om 11.00 uur en vanaf 17.00 uur wordt het er echt druk. Veel locals zien de kerstmarkt als de ideale ontmoetingsplek met collega’s, vrienden en bekenden.

vakwerkhuizen Hannover

  • De kerstmarkt in Hannover – ik wil je niet afschrikken natuurlijk – maar is echt heel goed beveiligd. Er staan langs de wegen die aan de kerstmarkt liggen dranghekken die aan de grond zijn bevestigd. Bij elk steegje staat een politiebus met agenten. Geen bedrukte sfeer, de agenten zijn juist ontzettend vriendelijk en behulpzaam.
  • Ik slaap in het Concorde hotel. Dit ligt direct aan het marktplein en vanaf hier heb ik een fantastisch uitzicht op het eerste stuk van de kerstmarkt. Prima hotel, ik ben vooral fan van het ontbijt. Je kunt er zelf allerlei sapjes persen met een slowjuicer, mmmm.
  • Ben je een echte kerstmarktfanaat? Dan is het leuk om ook de kerstmarkten te bezoeken in de kleine stadjes in de buurt van Hannover. Dat zijn de 9 historische steden in Nedersaksen: Braunschweig, Celle, Göttingen, Goslar, Hameln, Hannover, Hildesheim, Lüneburg en Wolfenbüttel. Meer informatie over de kerstmarkten in deze steden vind je hier.

kerstmarkt in Hannover bij nacht