Ken jij de Pilea Peperomioides oftewel de pannenkoekenplant al? Vast wel, dit plantje is namelijk al een tijdje helemaal hip & happening. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Daar zijn verschillende redenen voor. Laat je inspireren:De pannenkoekenplant, Chinese Muntenplant of in het Latijn de Pilea Peperomioides is een plantje dat al helemaal cool was in de seventies. Hij is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt maar nu weer helemaal in opkomst.

Pannenkoekenplant

De Pannenkoekenplant heeft weinig verzorging nodig

De verzorging van de de Pilea is echt minimaal. Zoals bij vele planten geldt ook bij de Pannenkoekenplant het motto beter iets te weinig water dan te veel. Door te overwateren kunnen de wortels namelijk gaan rotten en krijgen schimmels of andere infecties een kans. Je geeft hem  1 a 2 keer per week water, afhankelijk van hoe droog de aarde is. Plantvoeding kun je ongeveer 1x per maand doen, maar dit laat ik eigenlijk altijd achterwege.

Pilea - pannenkoekenplant

De Pilea staat het liefst half in de schaduw en in de zomer mag de plant zelfs naar buiten!

Deze plantentrend vind je vast ook leuk: 10x toffe bloempotten met gezichtjes.

stekken van de Pilea

Hij is heel makkelijk te stekken

Een hele fijne eigenschap van de Pilea: hij is supermakkelijk te stekken. Er groeien regelmatig nieuwe kleine plantjes naast de moederplant. Als de nieuwe plantjes al iets zijn gegroeid kun je ze voorzichtig losmaken van de moederplant door bijvoorbeeld met een mesje een stukje om het plantje heen mee te snijden. Zo krijg je zoveel mogelijk mee van de wortels van het plantje.

stekken van de pannenkoekenplant

Zet het nieuwe plantje in een nieuw potje met potgrond of nog beter, stekgrond en geef het plantje 1 of 2 keer per week water. Als je nou een stekje hebt met geen of weinig wortels, kun je deze in een glas water hangen zodat de wortels harder gaan groeien. Zorg er dag wel voor dat alleen het steeltje in het water hangt door bijvoorbeeld een stukje tape of touw over het glas te spannen waar het plantje op kan rusten.

stekken van de pannenkoekenplant

De geschiedenis van de Pannenkoekenplant

Een Noorse missionaris, Agnar Espegren, bracht de plant in 1946 vanuit China naar Noorwegen. In 1944 moesten alle Noorse missionarissen uit China vertrekken. Espegren en zijn familie werden door een Amerikaans vliegtuig naar Kunming in Yunnan gebracht, waar ze ongeveer een week moesten wachten op verder transport naar India en van daaruit naar Noorwegen.

Chinese muntenplant

Espegren nam vanuit daar een Pannenkoekenplant meer naar huis in een kleine doos. De familie Espegren kwam in maart 1946 terug in Noorwegen en toen bleek de plant op miraculeuze wijze nog in leven te zijn! Espegren reisde vervolgens veel in Noorwegen en gaf vaak scheuten van de plant aan vrienden.

Verzorging van de pannenkoekenplant

Op deze manier werd de plant door heel Noorwegen verspreid waar hij nog steeds in veel vensterbanken te vinden is. De Pilea staat in Noorwegen ook wel bekend als de “missionaris plant”.

Pannenkoekenplant inspiratie

Leuk weetje: de Chinezen geloven dat wanneer je een muntstuk in de aarde stopt bij deze plant, je ineens binnenkort heel rijk gaat worden.

Woontrend Pannenkoekenplant

Zin in meer planteninspiratie?

Neem dan eens een kijkje op mijn “Planting”  bord op Pinterest.

10x Pannenkoekenplant inspiratie