Ken jij de Pilea Peperomioides oftewel de pannenkoekenplant al? Vast wel, dit plantje is namelijk al een tijdje helemaal hip & happening. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Daar zijn verschillende redenen voor. Laat je inspireren:

De pannenkoekplant, Chinese Muntenplant of in het Latijn, de Pilea Peperomioides, is een plantje dat al helemaal cool was in de seventies. Hij is in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt maar nu weer alweer een tijdje helemaal hot.

Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant heeft weinig verzorging nodig

De verzorging van de de Pilea is echt minimaal. Zoals bij vele planten geldt ook bij de pannenkoekplant het motto beter iets te weinig water dan te veel. Door te overwateren kunnen de wortels namelijk gaan rotten en krijgen schimmels of andere infecties een kans. Je geeft hem 1 a 2 keer per week water, afhankelijk van hoe droog de aarde is. Plantvoeding kun je ongeveer 1x per maand doen.

Pilea - pannenkoekenplant

Luchtvochtigheid

Pannenkoekplanten houden van vochtige lucht. Vooral in de winter, als de verwarming aan gaat, is dat een probleem bij de verzorging van Pilea peperomioides. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Je kunt de pillen eens per week verwennen met nevel uit de plantenspuit.

Standplaats

De Pannenkoekplant staat het liefst op een lichte plek, maar niet in de felle zon.  Als de plant het te heet krijgt, verschrompelen de bladeren en worden ze geel en slap. Probeer dan een andere plek in huis.

Deze plantentrend vind je vast ook leuk: 10x toffe bloempotten met gezichtjes.

woontrend: bloempotten met gezichtjes

stekken van de Pilea

Hij is heel makkelijk te stekken

Een hele fijne eigenschap van de Pilea: hij is supermakkelijk te stekken. Er groeien regelmatig nieuwe kleine plantjes naast de moederplant. Als de nieuwe plantjes al iets zijn gegroeid kun je ze voorzichtig losmaken van de moederplant door bijvoorbeeld met een mesje een stukje om het plantje heen mee te snijden. Zo krijg je zoveel mogelijk mee van de wortels van het plantje. Zet het nieuwe plantje in een nieuw potje met potgrond of nog beter, stekgrond en geef het plantje 1 of 2 keer per week water. Als je nou een stekje hebt met geen of weinig wortels, kun je deze in een glas water hangen zodat de wortels harder gaan groeien.

 

stekken van de pannenkoekenplant

stekken van de pannenkoekenplant

Veel voorkomend probleem in de winter: bladeren die van de plant vallen

De top van de pannenkoekenplant groeit omhoog en de onderste bladeren vallen er vanaf zodat een steeds hogere stam ontstaat. De top kun je beter niet snoeien want dat belemmert de groei. Dat de onderste bladeren verwelken en loslaten, is heel erg jammer, vooral omdat die vaak een groot formaat hebben. Het is echter een normaal verschijnsel waar weinig aan te doen is.

De geschiedenis van de Pannenkoekenplant

Een Noorse missionaris, Agnar Espegren, bracht de plant in 1946 vanuit China naar Noorwegen. In 1944 moesten alle Noorse missionarissen uit China vertrekken. Espegren en zijn familie werden door een Amerikaans vliegtuig naar Kunming in Yunnan gebracht, waar ze ongeveer een week moesten wachten op verder transport naar India en van daaruit naar Noorwegen.

Chinese muntenplant

Espegren nam vanuit daar een Pannenkoekenplant meer naar huis in een kleine doos. De familie Espegren kwam in maart 1946 terug in Noorwegen en toen bleek de plant op miraculeuze wijze nog in leven te zijn! Espegren reisde vervolgens veel in Noorwegen en gaf vaak stekjes van de plant aan vrienden. En die gaven op hun beurt ook weer stekjes door…

Verzorging van de pannenkoekenplant

Op deze manier werd de plant door heel Noorwegen verspreid waar hij nog steeds in veel vensterbanken te vinden is. De Pilea staat in Noorwegen ook wel bekend als de “missionaris plant”.

Pannenkoekenplant inspiratie

Leuk weetje: de Chinezen geloven dat wanneer je een muntstuk in de aarde stopt bij deze plant, je ineens binnenkort heel rijk gaat worden.

Woontrend Pannenkoekenplant

Zin in meer planteninspiratie?

Neem dan eens een kijkje op mijn “Planting”  bord op Pinterest.

En wil je zelf een pannenkoekplant kopen doe je hier heel gemakkelijk online.

10x Pannenkoekenplant inspiratie