Hannover is één van de grootste steden van Duitsland, maar is als citytrip bestemming nog niet zo bekend als Berlijn, Keulen, München of Hamburg. De stad heeft echter heel veel leuks te bieden en een citytrip naar Hannover is echt de moeite waard.  Als je door Hannover wandelt dan proef je in alles de rijke historie van de stad. Het heeft een prachtig oud centrum, fijne parken, een mooi barok kasteel met tuinen die een beetje aan Versailles doen denken. Verder zijn er natuurlijk genoeg musea te vinden en is de stad rijk aan verschillende soorten architectuur. Als je in de wintertijd naar Hannover gaat dan kun je natuurlijk niet om de traditionele kerstmarkt heen.

kerstmarkt in Hannover

Lees ook: 5 tips voor een bezoek aan de kerstmarkt in Hannover

Hannover is dus een ideale bestemming voor een stedentrip. Helaas ben ik er maar 1,5 dag dus ik heb niet alle highlights kunnen bezoeken. Maar ik denk dat je deze plekken niet mag missen als je een citytrip naar Hannover maakt.

Tips voor een citytrip naar Hannover

1 – Neues Rathaus

Neues Rathaus Hannover

Loop het paleisachtige stadhuis (1901-1913) even in voor bijzondere lichtinval. Het mooie, nieuwe raadhuis van Hannover werd gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Met een lift kun je naar het uitkijkplatform waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad. In de wintermaanden is het platform gesloten, ik moet dus nog een keertje terug 😉

2 – Altes Rathaus

Altes Rathaus Hannover

Als je de nieuwe variant hebt gezien, dan kun je het oude raadhuis eigenlijk ook niet overslaan. Het oude raadhuis is niet meer in functie maar wordt nu vooral gebruikt voor evenementen. Je kunt echter wel gebruik maken van het restaurant dat binnen gevestigd is.

3 – Sprengel Museum

Dit museum staat in Duitsland hoog aangeschreven, zowel vanwege de architectuur als de permanente collectie. De zalen zijn erg groot en dus ideaal om moderne kunst en installaties tentoon te stellen. Tot de vaste collectie behoren o.a. enkele werken van Picasso. Ook het werk van Niki de Saint Phalle, ereburgeres van Hannover is de moeite waard.

Ook interessante musea in Hannover zijn:

  • Het Landesmuseum,
  • Het Karikaturmuseum Wilhelm Busch
  • Kestner Gesellschaft (zie foto hieronder)

Kestner Hannover

Meer info vind je hier.

4 – Erlebnis-Zoo Hannover

Ga je met kinderen op citytrip naar Hannover? De Erlebnis-Zoo Hannover behoort met zeven fantastische themawerelden, meer dan 3.000 dieren en dagelijkse dierenshows en voederbeurten tot de belangrijkste toeristische attracties van Noord-Duitsland. Hier glijden de bezoekers per boot over de Zambesi door de savanne, volgen ze het pad van de evolutie naar de gorillaberg of observeren ze olifanten, tijgers en pythons in het junglepaleis.

Erlebnis-Zoo-Hannover

5 – Vakwerkhuizen in de Altstadt

De binnenstad van Hannover staat vol prachtige vakwerkhuizen. Best gek als je je bedenkt dat het centrum van Hannover tijdens de oorlog praktisch plat gebombardeerd is. Na de oorlog is echter besloten om alle vakwerkhuizen die in de stad nog overeind stonden uit elkaar te halen en in de binnenstad weer opnieuw te bouwen. In de Altstadt zie je daarom de meest mooie vakwerkhuizen en daarbuiten eigenlijk niet meer.

vakwerkhuizen Hannover

6 – Verken de stad met een fietstaxi 

Natuurlijk kun je in Hannover reizen met de verschillende OV opties. Leuker is het om een fietstaxi te nemen om zo meer van de stad te zien. Je kunt ook een fietsstadstour doen waarbij je zelf een eindpunt kiest. De Velix fietstaxi is hier met name geschikt voor.

7 – Shoppen 

Hannover is een geweldige stad om te shoppen. In de Banhnhof- en Georgstrasse vind je de grotere winkelketens als H&M, Zara, Mango en de Primark. Als je wat meer boetiekjes en conceptstores zoekt dan wandel je het best naar het wijkje Linden, Nordstadt of List.

8 – Lekker eten en drinken 

  1. Teestübchen staat bekend om z’n heerlijke thee en appeltaart.
  2. Een heel leuk koffietentje is 24grad in de Nordstadt
  3. Bij Zurück zum Glück kun je heerlijk biologisch eten
  4. Natuurlijk mag een Hannover Currywurst op jouw citytrip naar Hannover niet ontbreken. Daarvoor kun je bij Treibhaus goed terecht.
  5. Bij de Waterloo Biergarten geniet je van een traditionele entourage en drink je Hasseröder bier.

waterloo biergarten Hannover

9 – de Herrenhäuser Gärten

Deze tuinen zijn dé bezienswaardigheid van Hannover. Het zijn zelfs Europa’s best bewaarde en belangrijke baroktuinen waarvoor toeristen van over de hele wereld naar Hannover komen.

 

10 – Dagtrip naar het stadje Celle

Een dagtrip naar het buurtstadje Celle is zo gemaakt. Met de metro zit je er binnen 20 minuten en als je uitstapt is het net alsof je in een sprookje van de gebroeders Grimm bent beland: de straten staan vol perfect bewaarde vakwerkhuisjes en pittoreske pleintjes en parken. Wist je dat Celle zelfs het grootste “vakwerkhuiscentrum” van de wereld heeft?!

Celle-Altstadt

En, heb je al zin in een citytrip naar Hannover?

Ik ben met de trein naar Hannover gereisd. Ik zag er eigenlijk een beetje tegenop, want vanaf Amsterdam duurt de rit zo’n 4,5 uur. Maar achteraf gezien is de treinreis met 100% meegevallen en zou ik het je eigenlijk zelfs kunnen aanraden. Ik heb heerlijk Netflix series gekeken, naar buiten getuurd en… blogjes getikt, zoals deze 😉