Een espresso, cappuccino en latte, die ken je al wel. Maar wat is het verschil tussen een macchiato en een cortado. Een cold brew en een iced coffee? De koffietaal blijft zich maar doorontwikkelen maar met deze 12 basics uitgelegd bestel jij de koffie die je echt lekker vindt.

Sinds 2010 groeide het aantal koffiebars en -ketens in Nederland met 121% en naar verwachting zet deze trend gestaag door. Deze groei is mede te danken aan het succes van koffieketen Starbucks, intussen met 67 vestigingen in Nederland. Latte en cappuccino zijn de meest bestelde koffiedranken. Maar of je nu naar een Starbucks,  Doppio Espresso, Coffee Company of een onafhankelijke koffiebar gaat, de barista spreekt er koffietaal waar jij misschien geen touw aan vast kunt knopen.

koffiebar

Wil je graag een bijzondere koffie proberen, maar weet je nog niet goed waar te beginnen (en vind je de namen en termen op de krijtborden behoorlijk imponerend), dan heb je vast wel iets aan dit “woordenboek”.

12x koffietaal voor dummies

Ristretto: een zeer korte, maar geen halve espresso. De volledige extractie heeft een mini kopje als resultaat, voor de liefhebber van een koffiesmaakexplosie.

Extractie: barista’s zijn de hele dag bezig met chemische processen, koffie zetten. Ze extraheren smaak, aroma en kleur (en cafeïne!) uit gemalen koffie. Dit kan ook helemaal misgaan, waardoor de koffie te bitter wordt of te waterig blijft. “De extractie is goed” is een politiek correcte reactie als een barista de koffie niet lekker vindt, maar het wel goed is gezet.

Americano: dit drinken barista’s als ze een ‘lange koffie’ willen drinken. 2/3 deel is heet, niet kokend water, daarop een espressoshot.

Lungo: vaak verward met een ‘gewone koffie’. Het is een lange koffie gezet met een espressomachine waarbij een grove maling koffie wordt gebruikt en er zo sneller koffie doorloopt. Tien jaar geleden nog heel gewoon, nu onder barista’s not done. Vermijden dus.

Macchiato: een espresso met een ‘vlekje’ microfoam.

Microfoam: fijn melkschuim zonder bellen en bubbels, kan ook worden gemaakt met bv. soja- en amandeldrink. Barista’s zijn trots op het glanzende, romige melkschuim dat ze maken met het stoompijpje van de espressomachine. De echte show zit ‘m in de latte art die ze ermee kunnen schenken.

Latte Art: het figuur van microfoam in je latte, cappuccino en zelfs je cortado. Een hartje, rosetta en zo’n beetje de hele dierentuin kunnen worden geschonken. Hier komt geen sjabloon of toeval bij kijken, het is van de hand van de maestro. Juist, van je barista.

Lees ook: 5 redenen waarom je vaker koffie zou moeten drinken

Cortado: een espresso met een scheutje warme melk, eventueel met een dun laagje microfoam (met of zonder latte art).

Flat White: het recept waar barista’s uren over kunnen discussiëren. We houden het op een dubbele espresso in een cappuccinokop, aangevuld met dun microfoam. Uiteraard met latte art.

Iced espresso/koffie: een espresso of (filter)koffie, direct gezet op ijsblokjes. Barista’s drinken hun iced espresso puur, on the rocks.

Iced latte/cappuccino: bij dit recept verdwijnen de ingrediënten van een latte of cappuccino met ijs in de blender. Vaak aangevuld met een suikersiroopje, maar je begrijpt, barista’s houden het bij de basics. Ook populair met bv. coconut drink.

Cold Brew: super hip, huisgemaakt of in flesjes met mooi design verkrijgbaar. Cold Brew wordt gemaakt in vaten met koud water en gemalen koffie. Klinkt eenvoudig en met de juiste verhouding is dat het ook. Let op, dit drankje heeft een hoog cafeïnegehalte.

Cold drip: soms kom je ze tegen, torenhoge cold drip installaties. Letterlijk druppel voor druppel valt op de gemalen koffie en loopt langzaam door in een flesje. Dit proces duurt enorm lang en wordt vaak met speciale koffiesoorten gemaakt. Dus als je het spot, altijd proberen!

Filter: filterkoffie staat op bijna ieder koffiebarmenu als tegenhanger van de espressomethode. Gezet met een handmethode als Hario, Chemex en Aeropress of met een filterapparaat als Moccamaster of Bunn.

koffie foodtruck

200 koffiesoorten in één weekend

Voor iedere beginnende en gevorderde koffieliefhebber is The Amsterdam Coffee Festival het jaarlijkse evenement om naar uit te kijken. De ideale plek om nieuwe koffiesoorten te ontdekken en onbeperkt te proeven en te vergelijken. Je kunt meer dan 200 koffiesoorten verwachten en daar zit vast en zeker jouw nieuwe favoriet tussen.

Naast het proeven van koffie maak je kennis met de nieuwste zetmethodes, zie je de beste barista’s in actie en kom je innoverende producten tegen die het komende jaar in de koffiebars terug te zien zijn. Kan jij mooi je koffietaal gebruiken.

The Amsterdam Coffee Festival
9-11 maart 2018
Westergasfabriek, Amsterdam

amsterdamcoffeefestival.com