Vanmorgen was het weer eens zover: onder mijn ogen prijkten een stel dikke vochtwallen waar je U tegen zegt. Ik ben het wel gewend hoor,  al van jongs af aan word ik vaak wakker met dikke ogen. Er valt eigenlijk geen pijl op te trekken waardoor het komt. De ene keer is het als ik te diep heb geslapen, de andere keer als ik op mijn buik heb geslapen en weer een andere keer… geen idee! In de loop der jaren heb ik wel wat ervaring opgedaan als het gaat om het verminderen van vochtwallen. 15 tips op rij waarvan de laatste 3 mijn persoonlijke favorieten zijn.

Weg met die wallen

Tijd is het beste middel om de zwelling te laten afnemen. Bij mij verdwijnen de wallen tenminste naarmate de dag vordert. Een selfie of vlog maken, kan ik dan ook maar beter niet vroeg op de ochtend doen en plan ik meestal preventief voor de middag in. Maar soms lukt dat niet en moet ik grijpen naar noodoplossingen.

15 tips om dikke vochtwallen te verminderen

Tip 1: voldoende nachtrust

Het zal niemand verbazen dat een goede nachtrust essentieel is om wallen te voorkomen. Volwassen personen hebben meestal voldoende aan zo’n  7-8 uur.

Tip 2: schone slaapkamer

Slaap in een goed geventileerde kamer die stofvrij is, om allergie te vermijden. Verschoon ook regelmatig je dekbad en kussenhoezen. 

Tip 3: kies de juiste slaaphouding

Als je snel last hebt van vochtwallen slaap je liever niet op je buik, maar op je rug. Je hoofd leg je d.m.v. een kussen iets hogerom te vermijden dat het vocht zich rond je ogen opbouwt. Je bed aan het hoofdeinde iets verhogen heeft hetzelfde effect.

Op je zij slapen blijkt overigens heel gunstig voor de werking van je hersenen te zijn. Ik heb er hier meer over geschreven.

Tip 4: Koffie, wijntje? Met mate...

Caffeine en alcohol zijn echte walveroorzakers. Dus als je snel last hebt van wallen, kun je deze het beste met mate nuttigen. 

Tip 5: beweging doet wonderen

Sporten of bewegen  verbetert de doorbloeding van je huid en helpt om vocht af te drijven in plaats van deze op te laten hopen. Een wandeling kan al voldoende zijn.

Wist je dat je met groene thee ook af kunt vallen?

In groene thee zitten veel anti-oxidanten die zorgen ervoor dat je spijsvertering sneller en beter gaat werking. Door deze betere werking gaat je lichaam eerder over tot vetverbranding, wat er voor zorgt dat de kilo’s er sneller vanaf gaan.

Tip 6: water drinken

Drink veel water. Water drinken bevordert de vochtafvoer door de nieren waardoor wallen eerder verdwijnen

Tip 7: verkoeling met lepels

Een simpele middeltje is om je ogen even af te koelen met twee eetlepels die (kort) in de vriezer hebben gelegen. Door de plotselinge kou trekken de bloedvaten samen waarna de zwelling snel zal verminderen. Leg de bevroren lepels niet direct op je ogen maar doe er bijvoorbeeld een stukje keukenrol of WCpapier tussen.

Tip 8: komkommer

Door de ontstekingsremmende en verkoelende eigenschappen die komkommers hebben, zullen ze de dikte van vochtwallen onder je ogen in no time verminderen. 

Tip 9: aardappelen

Ook aardappelen beschikken over ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen wallen minder zichtbaar te maken. Verder bevat aardappel een enzym dat de huid aanspoort om de zwelling op te ruimen. Snijd kleine schijfjes koude aardappel en leg deze vijftien tot twintig minuten lang op je ogen.

Tip 10: aambeienzalf

Een bekend middeltje om vochtwallen te verminderen is aambeienzalf. Er zit namelijk een stof in die vochtafdrijvend werkt en eventuele ophopingen doet slinken. Aambeienzalf (bijvoorbeeld Sperti) is natuurlijk bedoeld voor een andere plek dan de gevoeldige huid rondom je ogen.  Test de zalf dus eerst op een klein stukje huid.

Tip 11: theezakjes

Kamillethee: door de ontstekingsremmende en vernieuwende eigenschappen is kamillethee een goed hulpmiddel om vochtwallen onder de ogen te verminderen.

Groene thee: groene thee bevat veel cafeine en dat stimuleert de vochtafdrijving.

Laat 2 zakjes thee weken in koud water en leg deze 15 minuten op je ogen. 

Tip 12: melk

Melk schijnt ook te helpen bij de vermindering van vochtwallen. De eigenschappen van melk kunnen de huid vernieuwen door deze te voeden en te hydrateren, terwijl het tegelijkertijd de huid reinigt.

Drenk 2 wattenschijfjes in wat koude melk en leg ze vervolgens 15 minuten op je ogen.

Tip 13: oogmasker/coldpack
Dit is een van mijn favorieten: een coldpack uit de koelkast. De combinatie van lichte druk en verkoeling zorgen dat de zwelling snel afneemt. Een oogmasker zelf vind ik vaak niet prettig. De kleintjes zijn bijv. binnen no-time niet meer koud en weer anderen hebben geen fijne pasvorm. waardoor ze snijden bij mijn neus of met elastieken zo strak, dat ik de rest van de dag rondloop met afdrukken ervan.

Ik heb standaard dit coldpack in de koelkast die ik ‘s morgens afwisselend tegen mijn linker- en rechteroog aandruk. Ondertussen maak ik het ontbijt klaar.   

Tip 14: bevroren diepvrieserwtjes

Dit is echt mijn favoriete middel tegen vermindering van vochtwallen: een zak met diepvrieserwtjes. Jaja, bevroren. Doordat de erwtjes zo klein zijn vormt het zakje zich perfect naar je gezicht en wordt alles evenredig gekoeld. In het weekend gebruik ik dit ’s morgens ook als ontspanningsritueel: bank, dekentje, luisterboek via Storytel, zak diepvrieserwtjes.

Ik leg overigens wel een stukje toiletpapier tussen het zakje en mijn ogen. IJs of bevroren producten kun je beter niet in direct contact brengen met de huid vanwege bevriezingsgevaar.

Tip 15: massage

Wie geen tijd heeft om met groente, melk, een masker of een zak erwtjes in de weer te gaan, past een snelle massage toe. Met een kloppende beweging ga je met je middelvingers onder de ogen door, van de binnenooghoek naar de buitenkant. Zo stimuleer je het lymfesysteem zodat vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Voor de bovenkant van het oog druk je met de toppen van je ringvingers stevig onder je wenkbrauw, ook weer van binnen naar buiten toe.

Meer tips tegen vochtwallen?

Ben jij ook vaak gezegend met vochtwallen en heb je nog tips die hier niet tussenstaan? Laat het dan even weten in een reactie onder dit artikel. Alvast veel dank!