Oil pulling tips | Sinds een paar jaar doe ik aan oil pulling, een ochtendritueeltje van 20 minuten waarbij ik mijn mond met kokosolie spoel. Een klusje van niks (misschien is het in het begin even wennen) maar met hele fijne resultaten. 

Veel mensen die ik ken gruwelen van dit ochtendritueel. Ik neem namelijk een hap koude kokosolie en spoel hierbij gedurende zeker wel 20 minuten mijn mond. Toch ken ik ook inmiddels veel mensen die net als ik elke ochtend aan oil pulling doen.

Wat is oil pulling eigenlijk?

Oil pulling is een natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften. De techniek is eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit de Ayurvedische geneeskunde. Binnen de Ayurveda wordt oil pulling gebruikt voor dagelijkse mondverzorging omdat het zou zorgen voor minder plak, wittere tanden en een frisse adem. Het zou daarnaast het lichaam ontgiften en zelfs verjongen (!).

Je lichaam ontgiften door oil pulling

Het spoelen met olie activeert enzymen in het speeksel die bacteriën en giftige stoffen oppakken. De olie werkt vervolgens als een magneet en trekt de bacteriën en gifstoffen aan. Hierdoor krijgen deze geen kans om aandoeningen en ziekten te veroorzaken. De huid in onze mond is zeer poreus en in dicht contact met onze bloedstroom . Dit is de reden waarom zoveel toxinen via de mond uitgetrokken kunnen worden. Volgens de Ayurveda staan verschillende delen van de tong in contact met specifieke organen, zoals de nieren, lever, hart, longen, alvleesklier, darmen, maag en wervelkolom.

bron

Waar kan oil pulling goed voor zijn?

Enkele voorbeelden van de resultaten die je met oil pulling kunt bereiken:

 • Verlichting van migraine en hoofdpijn
 • Vermindering van ontstekingen door artritis
 • Het verbeteren van de nierfunctie
 • Verbeteren van het gezichtsvermogen
 • Vrijmaken van verstoppingen in de sinus
 • Meer energie
 • Zuivere huid
 • Versterking van de tanden, het tandvlees en de kaak
 • Het bleken van tanden
 • Preventie van terugtrekkend tandvlees (gingivitis)
 • Herstel van gaatjes in het gebit
 • Preventie van slechte adem
 • Ontgiften van het lichaam van schadelijke metalen en organismen

Wat voor olie gebruik je voor oil pulling?

Voor oil pulling gebruik ik altijd koudgeperste, organische kokosnootolie. Dit is andere kokosolie dan de zogenaamde verfijnde kokosolie en vele malen beter. Om verfijnde kokosolie te maken wordt namelijk met bleek gewerkt, wat natuurlijk niet zo gezond is. Een voordeel kan wel zijn dat de kokossmaak hiermee verdwijnt, hier is namelijk niet iedereen dol op. Organische Kokosnoot Olie wordt op een meer pure en natuurlijke manier gemaakt. Het is gemaakt van vers kokosvlees in plaats van gedroogd, wat betekent dat het niet hoeft te worden gebleekt of toegevoegde additieven bevat. Hierdoor behoudt de kokosolie zijn geur en voedingsstoffen.

Dit is de organische kokosnootolie waar ik mee spoel.

Oil pulling tips

 • De ochtend is beste moment zijn voor oil pulling, meteen na het opstaan op de nuchtere maag en nog voor het tandenpoetsen.
 • Neem een theelepel olie en spoel hiermee je hele mond gedurende minimaal 20 minuten. De olie is in het begin hard maar wordt al heel snel vloeibaar.
 • Als je gaat spoelen kun je ondertussen gewoon andere dingen doen. Douchen, je lunch voor je werk klaarmaken, opmaken… noem maar op.
 • Probeer het doorslikken van de olie zoveel mogelijk te vermijden i.v.m. de toxines en bacteriën.
 • Als je klaar bent met spoelen, dan spuug je de olie in een zakje of rechtstreeks in de prullenbak. Niet in de gootsteen, deze kan door de olie namelijk verstopt raken.
 • Spoel daarna je mond met lauw water en poets je tanden
 • Drink vervolgens een glas water.
 • Wacht na het spoelen een half uurtje voor je gaat eten.
 • Als het ’s morgens niet lukt, kun je ook op andere tijdstippen spoelen, maar daarbij is het belangrijk dat er zeker 3 uur tussen het moment zit dat je iets hebt gegeten en je met olie gaat spoelen. En een half uur na de laatste keer dat je iets hebt gedronken.
 • Oil pulling is het meest effectief als je het dagelijks doet, maar een aantal keer per week zou ook al goede resultaten geven.

 Waarom ik aan oil pulling doe

Of ik nu gezonder ben door de oil pulling weet ik niet. Ik doe het voornamelijk omdat ik het een fijn idee vind dat ik mijn mond grondig reinig na een nacht slapen. Mijn tanden voelen direct na het spoelen heel glad aan, en ook is de vieze smaak verdwenen. Al met al vind ik het een heel prettig ochtendritueel en als het ook nog eens supergezond is, dan is dat mooi meegenomen.

Oil pulling, zou het ook iets voor jou zijn?

oil pulling tips