In de kerstvakantie sta ik vaak dagenlang in de keuken. Dat klinkt voor sommigen als de ergste vakantie ooit, maar ik vind het een feestje! Ieder jaar weer maak ik een compleet anders menu, liefst met een thema. Wat altijd op het menu staat: een spoom. Dit is een verfrissend drankje tussen het voor- en hoofdgerecht in. Het is heel simpel om te maken en altijd weer een groot succes. Dit zijn mijn 3 favoriete spoom recepten.

Wat is een spoom?

Een feestelijk drankje is niet alleen erg lekker, maar het heeft bij een uitgebreid diner ook nog eens nut. Je kunt een verfrissende cocktail serveren, zoals deze gin & tonic. Maar een spoom is eigenlijk net wat effectiever en misschien zelfs wel feestelijker.

Wat is dat eigenlijk een spoom? Het is een drankje om je smaak te neutraliseren en het wordt meestal geserveerd tussen 2 gangen door. Het is een combinatie van (sorbet)ijs en/of siroop met bruisende witte wijn, prosecco of champagne.

De beroemde en erg lekkere scroppino is dus eigenlijk ook een spoom.

Een spoom wordt ook wel een spoon genoemd, omdat je er vaak een lepel bij krijgt om het glas uit te lepelen.

En ook fijn bij een uitgebreide (kerst)maaltijd: een spoom helpt om het eten te laten zakken.

1.Spoom met citroen

Voor deze spoom heb je nodig (voor 4 glazen):

 • 4 bolletjes citroensorbetijs
 • Een wat zoetere prosecco of cava
 • 1 kwart  citroen en 4 partjes
 • 4 takjes munt
 • Een schoteltje met een laagje suiker

Wrijf de rand van een hoog glas in met het partje citroen. Doop de rand van het glas nu in het schoteltje met suiker. Zo krijg je een mooi suikerlaagje. Schep een bol citroensorbetijs in het glas en schenk de bubbels er overheen. Garneer met een partje citroen en een takje munt. Serveer direct, met een lange dessertlepel. De spoom smaakt het lekkerst als je het citroenijs een beetje door de bubbels heen roert. 

2. Spoom met mango

Voor deze spoom heb je nodig (voor 4 glazen)

 • 100 gram mangostukjes (diepvries is prima)
 • prosecco, cava of andere bubbels, niet te zoet
 • 4 bolletjes mangosorbetijs
 • Een schoteltje met een laagje suiker

Doe de mangostukjes in de blender tot je een soort dikke mangosiroop hebt. Schep 2 eetlepels van deze siroop op schoteltje. Doop de rand van een hoog glas eerst in de mangosiroop en daarna in de suiker. Doe nu (voorzichtig) een eetlepel van de mangosiroop in het glas. Schep daar de bol mangosorbetijs op en schenk de bubbels er overheen. En serveren maar weer!

3. Spoom met framboos

Dit is wel mijn favoriet hoor! Deze spoom ziet er prachtig uit door de frambozen in het glas en smaakt lekker fris-zoet. Dit heb je nodig voor 4 glazen:

 • Een klein bakje verse frambozen
 • 4 bolletjes frambozensorbetijs
 • bubbels naar keuze

Bij deze spoom maak ik geen suikerrandje, omdat frambozensorbetijs meestal nogal zoet is. Schep een bolletje frambozenijs in een hoog glas en voeg een stuk of 4/5 frambozen toe. Schenk de bubbels erover en klaar. Heel simpel, maar erg lekker.

Spoomtip: virgin-spoom

Wil je liever geen alcohol of heb je kinderen aan tafel? Een spoom kan ook prima zonder alcohol. Je kunt koolzuurhoudend bronwater gebruiken (eventueel met een bijbehorend smaakje), maar ook alcoholvrije champagne of Jills 0,0%. Die laatste valt vooral in de smaak bij kinderen, omdat het wat zoeter is.

Proost, laat de kerst nu maar komen!