Als ZZP-er, of dat nu voor OHIMP is of voor een andere opdrachtgever, ben ik erg blij met mijn nieuwe gadget: een externe SSD schijf. Wat dat is en waarom ik het zo handig vind, dat ga ik je uitleggen.

Naast mijn blog werk ik als freelance marketingcommunicatie specialist voor verschillende opdrachtgevers. Zo heb ik onlangs een ontzettend leuke klus van 3,5 maand afgerond, voor de gemeente Amstelveen/Aalsmeer. Daarover zal ik eerst wat meer vertellen.

Campagne om de armoede te bestrijden

Voor deze opdracht mocht ik een campagne ontwikkelen om de zichtbaarheid op de regelingen te vergroten, die de gemeente Amstelveen en Aalsmeer hebben om gezinnen die in armoede leven, te ondersteunen. Denk aan schoolgeld, vergoeding voor zwemdiploma’s, een laptop voor schoolgaande kinderen etc. Het was daarnaast gelijk de bedoeling om het taboe op armoede te doorbreken. Mensen die heel erg weinig geld te besteden hebben, schamen zich daar meestal voor. En dat is natuurlijk nergens voor nodig. De campagne heb ik dan ook: Niets extra’s? Niets om je voor te schamen! genoemd. Centraal in de campagne staan Tanja, Joy en Druk die als echte minima’s hun ervaringen delen hoe het is om te leven met heel weinig geld. Zo zijn er o.a. posters ontwikkeld en een 8-tal mini-documentaires geproduceerd. Meer over de campagne zie je ook hier terug.

campagne armoede amstelveen

Van de beveiligde gemeente computer naar mijn thuiswerkplek

Je begrijpt, dat een computer bij de gemeente behoorlijk goed beveiligd is. Het was dan af en toe ook best lastig om de uitingen te checken, omdat ik niet alles mocht downloaden. Ook heb ik bijvoorbeeld op veel draaidagen in het het weekend en ’s avonds gewerkt, en kon ik niet bij mijn bestanden die op het netwerk bij de gemeente stonden. Maar, daar heb ik dus een oplossing voor: de externe SSD schijf.

ssd schijf

Wat is een externe SSD schijf

Een SSD is een snel opslagapparaat, om in Jip en Janneke taal te spreken, het lijkt op een enorm veredelde USB stick. Het doet ook hetzelfde. Plug & play, met het grootste gemak sleep je jouw bestanden naar de SSD.

SSD is een nieuwe vorm van dataopslag dat stukken sneller werkt dan een reguliere harde schijf (HDD). SSD is een afkorting uit het Engels: Solid State Drive. Dit nieuwe, snelle opslagapparaat slaat de gegevens op in enkele NAND flash geheugenchips. Dit gebeurt door middel van elektrische lading in de geheugenchips. Heel technisch, maar dit blijkt de reden waarom de mijne zo snel is (maar liefst 515 MB per seconde).

ssd externe harde schijf

Ik heb de WD My Passport SSD via Coolblue en vind het apparaatje niet alleen superhandig, maar ook nog eens een plaatje om te zien. Hij heeft een chique behuizing, is lekker compact en ik ben verbaasd over het gewicht, slechts 170 gram! Nog een technisch maar o zo nuttig detail: dankzij hardwarematige 256-bit AES encryptie is de SSD beveiligd tegen online diefstal en bescherm je gevoelig materiaal.

USB-A en USB-C

De technologie gaat zo snel. Wist je dat de apparaten in de toekomst een andere USB poort hebben dan de huidige? De nieuwe USB poort heet USB-C en mijn roze MacBook heeft bijvoorbeeld alleen deze USB poort. Mijn andere MacBook heeft de standaard, de USB-A poort. Switchen is echter geen probleem, dankzij de meegeleverde adapter. Kijk, op dit plaatje zie je wat ik bedoel.

USB A en USB C

Conclusie WD My Passport SSD

Waar ik ook ben, of dat nu een werkplek elders is of thuis, de WD My Passport SSD hang ik heel eenvoudig aan mijn computer. Ik versleep de bestanden en kan er vervolgens overal mee aan de slag. Het apparaat werkt supersnel, is heel licht en wat in mijn geval ook erg handig is, hij is schokbestendig tot een val van 2 meter! O en stel jij bent geen ZZP-er, dan is zo’n SSD schijf natuurlijk ook extreem handig als bewaarplek voor al je (vakantie)foto’s en video’s.

En nogmaals, hij is een plaatje om te zien toch?

AdvertisementWD My Passport SSD review