Thee is een van de alleroudste warme dranken op aarde. Thee werd meer dan 5.000 jaar geleden in China voor het eerst geproduceerd. In dit artikel heb ik 10 leuke theeweetjes op een rij gezet. Want wat is eigenlijk de juiste thee temperatuur? En wist je dat te hete thee zelfs heel erg ongezond is? 

Er zijn mensen die hun thee superheet drinken, de mensen met de loden pijp als het ware. En er zijn mensen die hun thee gewoon wegdrinken, ongeacht de temperatuur. Tot de laatste categorie behoor ik. Warme thee vind ik heerlijk. Maar de verse gemberthee die ik ’s avonds naast mijn bed zit, slurp ik ’s morgens met het grootste gemak nog weg.

Hete thee ongezond?!

Nou, te hete thee dan. Met dat nieuws komt de internationale organisatie voor kankeronderzoek (LARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie. Zij concluderen dat hete dranken boven de 65 graden Celsius zelfs kankerverwekkend zijn!

bron

Gelukkig wordt thee (en ook koffie) door ons in Europa eerder op 60 graden gedronken dan boven de 65 graden. Het zijn vooral de Zuid-Amerikaanse landen en Iran waar dranken heel heet worden geconsumeerd. Temperaturen van 70 graden Celsius zijn daar eerder regel dan uitzondering.

De temperatuur van je theewater is heel belangrijk voor de smaak van je thee

De echte theeliefhebber gebruikt voor iedere soort thee een andere temperatuur. Is theewater te koud, dan komt er ook nauwelijks smaak vrij. En is het water te heet, dan kan de thee weer heel bitter worden. Over het algemeen geldt dat thee wordt gezet bij een watertemperatuur van ergens tussen de 70 – 96 graden Celsius:

De juiste temperatuur voor thee

Hoewel ik een echte theeliefhebber ben, lap ik deze regels aan mijn laars. Ik zet thee met mijn Quooker en daar komt 110 graden Celsius uit. Dan zou ik het in de pot moeten schenken, even moeten laten afkoelen, en later de thee erbij doen. Dat vind ik net iets teveel gedoe. Deze thee zet ik op dit moment bijna dagelijks:

Zo gezond is steranijs (+ detox theerecept)

De beste thee temperatuur om te drinken ligt tussen 55 en 60 graden Celsius

Je hoeft dan niet meer te slurpen maar kunt gewoon slokjes nemen zonder je mond te verbranden. Ik vind thee het lekkerst op 55 graden. Hoe ik dat weet, door mijn speciale koffiemok met instelbare temperatuur. Maar daarover zometeen meer.

Ember travel mug

Ik vind het fijn om onderweg naar bijvoorbeeld mijn werk of tijdens een lange autorit een thermosfles thee mee te nemen. Maar dan loop ik toch altijd te worstelen met de temperatuur. De thermosflessen die ik heb doen vaak iets te goed hun best waardoor de thee loeiheet blijft en van onderweg drinken eigenlijk niets terecht komt. Maar, daar heb ik dus een oplossing voor!

Altijd de juiste temperatuur met mijn nieuwe Ember Travel Mug

De Ember Travel Mug is ontworpen voor onderweg en hij zorgt ervoor dat mijn thee twee uur lang op exact de juiste temperatuur blijft. In combinatie met de meegeleverde oplader blijft het drankje zelfs de hele dag goed warm.

Ember reismok

Deze mok is echt allesbehalve een gewone beker, ik vind het serieus een hele “coole” gadget! Met de Ember mok en de bijbehorende app voor m’n iPhone of Apple Watch kan ik onderweg heel nauwkeurig een drinktemperatuur instellen. Maar ook bijhouden hoeveel cafeïne ik bijvoorbeeld gebruik, instellingen voor favoriete dranken bewaren, en de mok zelfs mijn eigen naam geven. De temperatuur kan ik ook op de beker zelf aanpassen  door de onderkant heen en weer te draaien.

Kijk, deze melding krijg ik op m’n iPhone, geinig toch?!

Ember app

Omdat ik veel onderweg ben en dan graag thee drink heb ik de Travel mok. Er is ook een kleinere versie van keramiek met hetzelfde fijne gadget-gehalte. Beide bekers hebben een temperatuurbereik tussen de 50 graden en 62,5 graden Celsius, die tot de laatste slok gelijk blijft.

Tot slot de 10 theeweetjes:

  1. Wist je dat thee een van de oudste warme dranken op aarde is? Thee werd meer dan 5.000 jaar geleden in China voor het eerst geproduceerd.
  2. Wist je dat thee goed is voor hart en bloedvaten? Dit komt met name door de flavonoïden die thee bevat (voornamelijk zwarte thee) flavonoïden kunnen bij langdurige consumptie de bloeddruk verlagen.
  3. Wist je dat er jaarlijks meer dan 3.400.000 ton thee wordt geproduceerd. Waarvan de meeste thee uit landen zoals India, Sri-Lanka, Kenia en China.
  4. Wist je dat thee het immuun systeem ondersteunt. Dit komt door de vele antioxidanten die thee bevat. Antioxidanten zitten ook in verschillende soorten fruit en groente.
  5. Wist je dat Nederland een van de eerste Europese landen was die thee importeerde vanuit Azie. Samen met Portugal was Nederland een van de eerst landen die thee importeerde naar Europa rond 1610.
  6. Wist je dat thee vroeger puur medicinaal gebruikt werd. Voordat thee zich als een genotsdrank ontwikkelde werd thee in China voornamelijk voor moeheid en futloosheid voorgeschreven, als een medicijn.
  7. Wist je dat de meeste mensen in Duitsland thee afkeurde rond 1600? Men zag thee als de voornaamste oorzaak dat Aziaten zo: Verschrompeld en klein waren. Daarom keurde men het gebruik van thee af in Duitsland. Later veranderde dit standpunt in Duitsland en nam de consumptie van thee in Duitsland toe.
  8. Wist je dat je thee bladeren ook gewoon kunt eten? Zo gebruiken ze in Taiwan, Thailand en Japan theebladeren als vulling in zoete koekjes. In China gebruiken ze theebladeren (meestal groene thee bladeren) als een gezonde groente in de rijst of in roerei.
  9. Wist je dat het aanbevolen aantal kopjes thee (250 ML) vijf per dag is? Door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt een grens aangegeven van 250 milligram cafeïne/theïne per dag. Alles hierboven is te veel en overbodig. Gemiddeld genomen bevat een kopje thee ongeveer 30 tot 50 miligram cafeïne/theïne. Vijf kopjes thee per dag is dus de aanbevolen hoeveelheid.
  10. Wist je dat theïne een synoniem is voor cafeïne. Theïne is precies de zelfde stof als cafeïne alleen dan zit theïne in thee en cafeïne in dranken zoals, koffie en cola.

bron

Ember mok

bron hoofdafbeelding