Vriendin/buurvrouw Leonie vraagt of ik zin heb om mee te gaan naar de Erwin Olaf tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag. JA NATUURLIJK! Ik ben dol op het prachtige Gemeentemuseum en groot fan van Erwin Olaf. Daar komt bij, even met Leonie op pad staat sowieso garant voor gezelligheid.

Kijk, daar staan we dan op de trappen van het Gemeentemuseum.

Leonie en Bonnie

Ongeacht welke tentoonstelling ik er bezoek, het museum op zich vind ik al een lust voor het oog. Het gebouw zelf is dan ook een van de allerbelangrijkste topstukken van het museum. Het prachtige art decogebouw is van de welbekende architect H.P. Berlage.

Het valt op door de gele baksteen, de ruimtelijkheid, de stralende lichtinval en het moderne kleurgebruik.

Gemeentemuseum Den Haag

Een tijdje terug maakte ik er deze vlog voor Libelle:

Erwin Olaf wordt 60 jaar

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met deze dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht.

(Zelfportret no. 1, 48 jaar oud, 2007)

erwin Olaf 48

Op naar de Erwin Olaf tentoonstelling

Wat ik het liefst wil laten zien, is een perfecte wereld met een barst erin. Ik wil het beeld verleidelijk genoeg maken om mensen mijn verhalen in te trekken, en dan een klap uitdelen.” Aldus Erwin Olaf. Nou, hij mag mij om de oren slaan met zijn prachtige foto’s.

Leonie en ik komen als eerste bij een installatie genaamd Keyhole. De buitenzijde van Keyhole heeft twee lange wanden met lambrisering en daarboven ingelijste foto’s, alsof het een klassiek interieur is.

Wanneer de bezoeker door het sleutelgat in de deuren aan weerszijden van de installatie kijkt, speelt zich een scene voor zijn ogen af. Hier toont het Gemeentemuseum het werk waarin de nieuwe ontwikkeling die Erwin Olaf vanaf ca. 2000 doormaakte, zichtbaar is. Hij slaat nieuwe wegen in door zijn fotografie te presenteren in spannende combinaties van film, geluid en sculptuur.

Cities in Transition

Erwin Olafs meest recente serie Palm Springs (2018) beleeft op de tentoonstelling in het Gemeentemuseum de première. Samen met Berlijn (2012) en Shanghai (2017) vormt Palm Springs een drieluik over steden in verandering, Cities in Transition.

In Palm Springs richt Olaf zich ook op de actualiteit – een van de belangrijke thema’s van de serie is klimaatverandering – maar tegelijkertijd zijn er herinneringen aan het Amerika van de jaren 60 die zich in de beelden opdringen.

Palm Springs Erwin Olaf

Deze vind ik prachtig. Ik ben stiekem meegelopen met een gids die honderduit vertelt over het werk van Erwin Olaf. Hij staat stil bij deze foto. Het gras is geel en de crew van Erwin Olaf wilde het eigenlijk groen spuiten. Maar daar wilde hij niet van horen. Alles op deze foto is exact neergezet zoals de fotograaf het wilde. Het rood zie je her en der terugkomen en maakt de foto levendig. En wat zich afspeelt tussen de modellen, daar kun je eigenlijk alleen maar naar gissen. Ik hou er van, als er veel aan de verbeelding wordt overgelaten.

De tuinset, die is toch geweldig:

Palm Springs Erwin Olaf

Erwin Olaf en het Koningshuis

Erwin Olaf brengt in de tentoonstelling in het Gemeentemuseum een groot deel van de foto’s bijeen die hij in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst van de Koninklijke Familie maakte.

Ook de foto die de familie in december deelde als kerstgroet heeft hij gemaakt. Hij zegt: “Ik ben trots op het koningshuis, omdat het een verbindend element is, binnen een af en toe zeer verdeelde democratie. Ik ben blij dat ik daaraan mag bijdragen.

Koningshuis van Erwin Olaf

Maatschappelijke betrokkenheid

Het werk van Erwin Olaf is vanaf het begin sterk persoonlijk en maatschappelijk betrokken. The Awakening en The Troubled maakte hij naar aanleiding van de aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs. Op de muur hangen schermen van modellen die in slowmotion een vuist oprichten en laten zien dat ze sterk staan tegen dit soort misdrijven.

Erwin Olaf Bataclan

Koln, eine Armlange Abstand is een antwoord op de manier waarop de burgemeester van Keulen in 2016 omging met de aanrandingen die in de Duitste stad plaatsvonden.

Koln, eine Armlange Abstand

Een van mijn andere favorieten komt uit de serie Hope een tegenhanger van de serie Grief. Leonie en ik vragen ons bij deze foto af waar de hoop dan in schuilt. Maar waarschijnlijk in de telefoon daar links in beeld:

Hope van Erwin Olaf

Van deze foto krijg ik het spontaan warm. Het zullen de voortekenen van de overgang wel weer zijn. Terwijl ik de foto van de foto maak kijken een aantal mannen me meewarig aan. Ha, wat moeten ze wel niet van me denken?! Weten zij veel dat ik de laatste tijd ook veel aan yoga doe 😉

Erwin Olaf naaktmodel

Nog tot en met 16 juni 2019 kun je de Erwin Olaf tentoonstelling bezoeken

Naast de foto’s die ik hier laat zien zijn er natuurlijk nog heel veel andere werken van Erwin Olaf te bewonderen. Daarnaast heeft het Gemeentemuseum Den Haag een schatkamer van meer dan 160.000 kunstwerken. En wist je dat het museum de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft?

De Erwin Olaf tentoonstelling in het Gemeentemuseum duurt tot en met 16 juni 2019. Hier lees je meer over de tentoonstelling. En hier vind je meer informatie over de tickets en openingstijden.