Wie OHIMP al wat langer volgt, weet dat Bonnie en ik een strandhuisje hebben en ook allebei een ruime tuin. Alle gelegenheid om vaak de BBQ aan te steken zou je denken. Nou, niet dus. Want zowel op het strand als thuis hebben we buren, die we niet iedere keer willen uitroken. En soms hebben we ook geen tijd (of zin) om met kolen in de weer te gaan. Maar dat is allemaal verleden tijd. Met de Campingaz 600 Party Grill is het altijd BBQ tijd. Of grilltijd, of woktijd, of pizzatijd. Deze held op gas kan eigenlijk alles.

Een supersimpel bouwpakketje

Dingdong. De bezorger staat voor de deur met een grote doos. Mijn Campingaz 600 Party Grill is er! Wat een feest. Ik kijk niet eens wat er in de doos zit en haast me vol enthousiasme naar de supermarkt om kip te halen voor een lekkere saté. In de tussentijd is Marco (mijn man/vriend) wel zo verstandig om eerst een blik in de doos te werpen. Want het apparaat moet nog wel even in elkaar worden gezet. Niet dat het een ingewikkelde klus is, want in feite is het zelfs zo gepiept. Een super simpel bouwpakketje met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Maar ik moet nog wel even een gasflesje scoren. Na de supermarkt sjees ik dus door naar de bouwmarkt. Die blijken de blauwe buikflesjes gewoon te verkopen! Nu zijn we klaar voor gebruik!

Campingaz 600 monteren

Saté van de grillplaat

Ik maak een marinade voor de sate, leg stokken te weken in het water en maak een Turks brood warm in de oven. Een salade erbij en klaar. Nu nog beslissen hoe we dit sateetje gaan bakken. Want de Campinggaz 600 heeft zoveel mogelijkheden. Je kan hem gebruiken als BBQ, maar er zit ook een grillplaat bij en de gaspit in het midden kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld te wokken. Voor de saté lijkt de grillplaat mij het meest geschikt. Met de automatische piëzo ontsteker is het aansteken een fluitje van een cent. Deksel er op en binnen no time hebben we een temperatuur van 200ºC bereikt. Nu even goed opletten. Omdat er bruine suiker in de marinade zit, gaat het hard met het bakken. Gelukkig is de vlamhoogte prima te regelen met de draaiknop, dus schakelen we terug als het te hard gaat. Deze eerste testresultaten: zeer geslaagd!

Testing, testing, one, two…

Deze zeer smakelijke test vraagt om meer. Omdat we allemaal erg benieuwd zijn naar de BBQ functie, maak ik een paar dagen later weer spiezen. Niet met saté dit keer, maar met ons vertrouwde campingrecept. Kip in een marinade van olijfolie, knoflook, rozemarijn, zout en peper. Simpel, maar zo lekker. De spiezen rijg ik met paprika en champignons ertussen. En voor erbij dit keer geen brood. Om te kijken of dit apparaat echt alles kan wat we normaal ook op de BBQ doen, ga ik voor gepofte zoete aardappel. Dit keer dus niet de grillplaat, maar het rooster op de Campingaz. De gaspit aan en gaan maar weer. De temperatuur loopt met alleen het rooster nog sneller op. We leggen de aardappels aan de rand en de spiezen meer in het midden. Daar is echt ruimte zat voor! En ja hoor, het is weer 1 grote smulpartij! De zoete aardappel is heerlijk zacht en gaar. Beetje zure room erbij en het hele gezelschap zit muisstil te genieten.

Hoe werkt het dan precies, zo’n Campingaz 600?

Je kunt de Campingaz 600 Party Grill online bestellen. Je krijgt dan het apparaat, zonder gasflesje, gasslang en drukregelaar. Vergeet die dus niet mee te bestellen! Bij aflevering moet je nog een paar onderdelen in elkaar zetten. Maar maak je daar vooral niet druk over, het wijst zich vanzelf en de gebruiksaanwijzing is heel duidelijk. Als extraatje krijg je ook een handige draagtas. Als je, na gebruik, de poten er weer onder vandaan haalt, past alles in de schaal en dan in de tas. Handig als je hem bijvoorbeeld meeneemt naar de camping. Of naar een festival of picknick in het park! Marco en ik hebben al tal van uitjes gepland, die extra leuk gaan worden met de Campingaz.

De onderkant van de Campingaz is een holle ring. Deze vul je met water voordat je gaat BBQ-en. Er zit een streepje aan de binnenkant van de ring, dus je ziet wanneer het genoeg is. Hierna kies je wat je wilt doen. Dit zijn je opties:

  • Bakken: met het rooster kun je de Campingaz 600 gebruiken als BBQ. Met of zonder deksel, wat jij wil.
  • Grillen: met de grillplaat maak je heerlijke hamburgers, sate, biefstuk, noem maar op
  • Plancha: met de gladde plaat kun je pizza’s bakken, gemarineerde garnalen en natuurlijk pannenkoeken maken
  • Koken: je kunt de gaspit ook gebruiken om ‘gewoon’ te koken. Een lekker wokgerecht bijvoorbeeld

Als het gasflesje is aangesloten, draai je deze voor gebruik open. Daarna gebruik je de automatische ontsteker op de Campingaz om de pit aan te steken. Er zit een handig kijkgaatje in de bak, waardoor je kunt zien of hij brandt, ook als je de grilplaat gebruikt. Ben je klaar? Dan draai je het gasflesje weer dicht en de gasknop naar 0.

En schoonmaken dan? Is dat niet heel veel gedoe?

Als je snel wilt BBQ-en of grillen, dan zit je natuurlijk niet te wachten op een eindeloze schoonmaakpartij na afloop. Ook daar heb ik goed nieuws over. De grillplaat is binnen no time schoon, zelfs na de nogal sticky marinade die ik gebruikte voor de saté. Voor het rooster van test nr. 2 dacht ik eerst dat ik zo’n speciale borstel nodig had, maar ook dit ging gewoon prima met een sponsje en wat afwasmiddel. Easy peasy dus. Net als alles aan dit apparaat. Hij heeft onze test glansrijk doorstaan. Dus nu staat ‘ie trots te glimmen in onze tuin. Klaar voor de volgende ronde. En hij gaat trouwens in de tas net zo gemakkelijk mee naar ons strandhuisje. Laat de zomer maar beginnen!

Oh ja, die saté marinade, die kan jij natuurlijk ook maken. Het recept vind je hieronder:

Saté marinade voor de Perfecte Kip + winactie kookboek