Eigenlijk mag ik het niet zeggen over mijzelf (Ilja), maar mijn kipgerechten zijn favoriet bij familie en vrienden. Dus als het het Handboek voor de Perfecte Kip uitkomt, dan wil ik daar natuurlijk het fijne van weten. Jij ook? Dat is mooi, want je kunt dit heerlijke kookboek winnen!
Kip heeft een streepje voor
In mijn gezin zijn we echte carnivoren. Natuurlijk eten we regelmatig vegetarisch. Dat is beter voor ons en voor het milieu. Maar niks maakt ons zo blij als een lekker stuk vlees. En dan heeft kip bij ons een streepje voor. Favorieten zijn cola kip, Kip Piri-Piri en Dopie kip (die leg ik nog wel een keer uit). Maar natuurlijk heb ik ook zo mijn kip-issues. Zo vind ik een hele kip uit de oven lastig, omdat de filet zo snel droog wordt, terwijl je de rest van de kip wat langer wilt laten garen. Met de tips van Marcus Polman is dat verleden tijd. Zijn Handboek voor de Perfecte Kip heeft overal een oplossing voor.
Vijf tips uit het handboek voor de Perfecte Kip
- Kies een kwaliteitskip. Auteur Marcus Polman wil graag af van de plofkip. En wie wil dat nu niet? Een kip die vrij heeft kunnen bewegen en langzaam is gegroeid smaakt gewoon ook veel beter. Waar je op kunt letten: kijk of de kip geen rode ‘doorligplekken’ heeft of onnatuurlijk opgeblazen is. Een goede kip zit losjes in het vel. Het vel is droog en de kip heeft stevig vlees, maar is niet te dik. Volgens Marcus zijn kwaliteitskippen ook online verkrijgbaar. Wel zo handig.
- Leef je uit met kruiden en marinades. Zeker als je op punt 1 wat hebt moeten toegeven. Een goede kip is al lekker met alleen peper en zout. Een wat minder goede kip kun je weer op smaak krijgen met kruiden of een marinade. Ga je voor dat laatste? Kies dan een zure basis, zoals wijn, citroen of yoghurt, dat houdt het vlees mals en sappig. Suiker, honing of basterdsuiker zorgen voor een extra mooi kleurtje als je de kip op de BBQ of in de oven bereidt. Qua kruiden gaat kip goed samen met chilipoeder, gemberwortel, komijnzaad, koriander en garam masala. Geen fan van oosters eten? Kies dan voor dragon, tijm of paprikapoeder.
- Wil je een hele kip maken? Dan wil je dus niet een droge kipfilet, maar ook niet een taaie kippenbout. Hoe zorg je ervoor dat de filet, die sneller gaar is, niet droog wordt? Heel simpel: door de kipfilet af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste 25 minuten in de oven. Na 25 minuten haal je het folie weg en bedruip je de filets om de 10 minuten met het braadvocht. Malse filet gegarandeerd!
- Zorg voor goed gereedschap. Met stip op 1 (in ieder geval bij mij thuis): een wildschaar. Met zo’n schaar wordt het verdelen van een hele kip een stuk eenvoudiger. En die hele kip gaar je natuurlijk in een braadslee met een inzetrekje. Zo zorg je ervoor dat de kip niet aanbrandt op de bodem. Ook handig is zo’n pipet om de kip te bedruipen (zie de vorige tip). Waar wij ook niet meer buiten kunnen: een houder voor de kip op de BBQ, waar je een blikje in kunt plaatsen. Zo handig voor de cola- of bierkip.
- Laat je kip lekker rusten. Als je een hele kip hebt gemaakt, kun je die het beste een minuut of 15-20 laten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie en op een rooster met lekbak. Gebruik je kipfilet of kippenbout? Houd dan 10 minuten rusttijd aan. Door het rusten herverdelen de sappen van het vlees zich. Het vlees wordt steviger en houdt zijn vocht beter vast. Daardoor kun je de kip makkelijker aansnijden.
Saté Ajam van kippendij
Ik neem dit heerlijke Handboek voor de Perfecte Kip mee naar ons strandhuisje. Omdat ik daar geen grote oven heb en BBQ-en niet zo fijn is voor de buren, kies ik voor een kip saté als try-out van dit boek. Mijn moeder maakt altijd een heerlijke saté marinade. Bij mij lukt die nooit zo goed. Maar hiermee moet ik haar toch kunnen overtreffen 🙂
Ingrediënten saté marinade uit het Handboek voor de Perfecte Kip
- 1 kilo kippendij zonder bot
- 100 ml arachideolie
- 300 ml ketjap manis
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- sap van 2 limoenen
- 3 sjalotten
- 4 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 cm verse gemberwortel, geraspt
- 15 gr bruine basterdsuiker
- peper en zout
Sate Ajam uit het Handboek voor de Perfecte Kip
Tsja, verder is het simpel.
- Snijd de kip in blokjes, roer alle marinade ingredienten door elkaar en leg de kipblokjes erin.
- Dek af met aluminiumfolie en zet minimaal een uur (langer mag!) in de koelkast.
- Haal de kip een half uur voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
- Rijg ze aan sateprikkers en rooster de sate in de grillpan. Draai ze regelmatig om.
That’s it! Missie geslaagd, volgens mij (en het gezin) zelfs nog beter dan die van mijn moeder 🙂
Winnen: 2x het Handboek voor de Perfecte Kip
Wil jij ook perfecte kip maken? OHIMP mag 2 exemplaren van dit kookboek weggeven! Meedoen is eenvoudig. Laat in een reactie hieronder weten wat jouw favoriete kiprecept is. Wie weet ben jij het gelukkige kippetje 😉
Ik word natuurlijk ook erg blij als je de Facebookpagina van OHIMP wilt liken en als je dit bericht deelt. Heel veel succes!!
Wat ik wel erg lekker vind is “eigengemaakte kippen/champignonragout met daardoorheen schijfjes/blokjes courgette en plakjes banaan geserveerd met zilvervliesrijst”.
Laatst nog deze stae kip gemaakt, zonder stokjes ook lekker 🙂
sate dus
Foe yong hai met kip
We love kip!!!!
Favoriet is kip met spinazie/ricotta en Parmezaan uit de oven
Het lekkerste van kip is de veelzijdigheid: een hele van de BBQ, een platgestampte filet met parmaham salie en witte wijn, een krokant pootje, een sateetje met zelfgemaakte pindasaus, een soepje van het karkas: het is toch onmogelijk te kiezen!! 🙂
Wat is er nu lekkerder dan een mals kippetje? Helemaal niets toch!
Het allerlekkerst vind ik fried chicken.
Recept:
Neem een hele kip en snijd deze in ongeveer 8 stukken. (10 stukken bij een grote kip)
Kipstukken in een zak met karnemelk, snuf zout, en tabaso naar smaak en laat de kip een aantal uren marineren.
Maak een mix van 2 koppen zelfrijzend bakmeel, chilipoeder naar smaak (wat meer als je van heer houdt en weglaten als je niet van pittig houdt, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1tl knoflookpoeder en 1 tl oregano. Je kunt eventueel ook paprikapoeder of kerriepoeder toevoegen als je van deze smaken houdt. Speel een beetje met de specerijen die je toevoegt, dan smaakt de kip iedere keer net iets anders en dat is toch wel spannend.
Kipstukken uit de zak nemen en door de mix halen. Zorg ervoor dat de mix goed rondom de kip zit, dat zorgt voor een heerlijk krokant korstje
Frituren in olie op 180 graden.De kipstukken hebben ongeveer 12 minuten nodig, ligt een beetje aan de grootte van de stukken. Ik gebruik altijd pindaolie, maar andere plantaardige olie is ook prima.Uit laten lekken op keukenpapier.
Fried Chicken is iedere keer weer een succes. Ben nog niemand tegen gekomen die het niet lekker vond.
Als je niet houdt van kip met botten erin kun je natuurlijk ook gesneden kipfilet of kippedijfilet nemen.
Het is heerlijk om de fried chicken te serveren met witte koolsalade of een gemengde salade.
Smakelijk eten!
kippenvleugels gemarineerd zoals mijn ex Arubaanse vriendin mij dat heeft geleerd.. Beetje moeilijk weer te geven en te beschrijven.. gaat op gevoel. Overigens waren haar creaties altijd VEEL lekkerder.. maar ja..
Kipsaté met pittige ketjapsaus!
Javaanse kip vind ik heerlijk!
kip met tagliatelle in roomsaus
Ideaal boek met tips en tricks!! Ikzelf vind het altijd lastig omdat kip altijd snel te droog is!! Oeh!! heerlijke recepten!! Doe graag mee..
Oh die ga ik even opslaan! Wat een leuk gerecht.
Ik kan niet kiezen ….
En curry met kip vind ik heerlijk…..
Maar een hele kip op de bbq of in de oven met kruiden vind ik ook wel heel erg lekker….
Loot graag mee, ben echt kip liefhebber van kip-sate tot kipfilet gekruid tot kip kerrie, heerlijk
doe graag meer inspiratie op!
Ik vind alles wat hier voorbij komt ook wel heel erg lekker allemaal, maar mijn favoriet is kip zingara.
Mmmmmm heerlijk.
Ik heb hele goede jeugdherinneringen aan gegrilde kip, of we dat nou thuis aten of op vakantie, het was altijd zo enorm lekker! Met dat krokante velletje en tot het laatste stukje vlees zat ik eraan te pulken. Nu eet ik vaker kipsaté of kip met een krokant korstje (vinden de kids lekker), als het maar van kippendijen is in plaats van kipfilet, veel malser. Zou dit boek super graag willen winnen om meer inspiratie op te doen!
Wraps met kip en Italiaanse groenten en die harde kant en klare spekjes vd Appie op het laatst erin. Na afloop nog wrapsaus en evt geraspte kaas erover. En als soep is hier de kippensoep favoriet. Gebruik ik stukken kip voor die ik laat trekken. Poten e.d.
Gegrild kip
Op dit moment is de kip goulash van lekker en simpel hier favoriet! Die kan al bijna onder de klassiekers gerekend worden 🙂
Toch echt een lekkere saté met pikante pindasaus.
Zomers eet ik het liefst gerookte kip in een wrap!
En dan met avocado, cashewnoten, sla en een yoghurtsausje, heerlijk.
Lijkt wel of er bijna geen mannen koken hier. Ik ga ieder geval voor de gegrilde kip met geroosterde groenten uit de oven. 1e keer gemaakt onder dwang van mijn dochters en daarna uitgeroepen tot het favoriete kipgerecht.
Chinese kip ofwel kip in rode saus is bij ons favoriet, kip met knof, ui, ketchup ketjap tom puree, maar een nieuw recept met kip is altijd welkom!
Als je een goede kip scoort heeft het weinig meer nodig, maar gouden combinatie blijft toch wel citroen en rozemarijn.De hele kip zo ontdoen van de ruggegraat dat je het *openklapt* Goed insmeren met echte boter zout en peper, citroenparten erbij (laat je de kip heel, dan parten citroen erin en tussen de vel en het vlees wat gekruide boter doen) Lekker rustig braden, en dan genieten: met krieltjes erbij hmmm
Cola kip heb ik is gemaakt naar recept van Nigella Lawson, zalig ook voor drumsticks en piri piri is ook bekend….enkel dopi kip ken ik niet, ik laat me verrassen.
Gek op kip! Mijn favoriet: Kip Tandoori. (niet uit een pakje0
Mijn favoriete recept met kip is kip onder de hoed: heerlijke hartige taart met bladerdeeg, kip, kerrie, champignons en kersen, verrassend maar heel lekker
Mij kun je begraven (of eigenlijk in dit geval verdrinken) in kippensoep. En dan wel van een van m’n eigen kippen. Ik heb regelmatig kuikens en tja, dan heb je dus ook hanen, die je maar moeilijk kunt verkopen. Tegenwoordig laat ik ze hier gewoon lopen en daarna slacht ik ze zélf. Voor de kippensoep: een mooi haantje, 1 grote ui in stukken, 2 gedroogde rode pepertjes, paar teentjes knoflook, stukje verse gember in dunne schijfjes en soms nog wat verse kruiden zoals tijm en zo (of bosje Italiaanse kruiden uit de winkel). Alles in de grote slowcooker met genoeg water en dan minimaal 12 uur laten trekken, soms wel 24 uur. Daarna de bouillon zeven, kruiden en groente allemaal weg en het kippenvlees in stukjes snijden. De bouillon afmaken met groente naar smaak (voor mij is prei en ui favoriet) en óf vermicelli of noedels. Eigenlijk meer heeft de soep niet nodig én hét perfecte medicijn bij griep en verkoudheid
Wij zijn dol op kip en dan speciaal op de Club Sandwich!! Lekker broodje met sla, gemarineerde kip en bacon, tomaatje en uitje erbij en cocktailsaus. Eenvoudig maar heerlijk! Zou het boek graag als verrassing aan mijn man geven voor zijn verjaardag. Duimen dus!!
Saté Ajam. heerlijk!
Kip is mijn lekkerste stukje vlees..met lekkere ketjap saus mmm smullen maar met kip..
Mijn zelfgemaakte kippensoep. Mmmm, heerlijk. Daar kan je me ’s nachts voor wakker maken.
Ik geniet van een wrap ingesmeerd met Heksenkaas, gemarineerde kip (met paneermeel om het een beetje krokant te maken), tomaat, komkommer, paprika en sla. Heel simpel en snel klaar, maar altijd een succes!
Recept broodje kip kerrie en roti met kip maar ook gewoon een kippenpootje van de barbeque eigenlijk allerlei soorten recepten waar kip in en bij is vind ik heel erg lekker. Want ik ben gewoon dol op kip zolang de recepten maar niet erg pittig is.
Oh,hier word ik kiplekker van.Waar wij altijd van smullen is kip-tajine .De ene keer met abrikozen en de andere keer met groente en couscous.mmmmm .Bij ons komt bijna altijd iets met kip of vis op tafel en inspiratie is altijd welkom.Ik verheug me er nu al op
Kip een heel gezond stukje vlees. We eten het ook regelmatig.Met dit kookboek kunnen we weer meer lekkere recepten uit proberen.
Kip gewoon met kipkruiden gebakken zoals mijn moeder dat maakt.
Kip Siam: Rijst, noten, kip, sperziebonen, champignons en rode pepertjes!
Beercan chicken is mijn favoriet!
altijd en overal kip allerlei ,jam jam
Wat een leuk boek, kan ik zeker goed gebruiken.
Wat ik ontzettend lekker vind is kipfilet uit de oven.
Die vul je voor die tijd met cheddar kaas, dan door de bloem en een los geklopt ei roeren, dan door een schaal met verkruimelde doritos chips, cool american, en dan op een bakplaat in de oven, dat is wel zo lekker!!
De kaas smelt heerlijk in de kip en de chips worden heerlijk krokant.
De hele keuken ruikt altijd verrukkelijk als dit in de oven staat 🙂
Zelfgemaakte kipsaté zoals ik dat van mijn schoonmoeder geleerd heb, zij heeft 15 jaar in Indonesië gewoond.
Heerlijk wok gerecht met kip, chinese roerbakgroente, kip stukjes en kruiden van Johnie Boer en wat rijst erbij, mmmmm
Wat een mooi boek met handige tips! Mijn favo kiprecept is denk ik wel de hete kip van de moeder van een jeugdvriendje van me. Dit recept gaat al 25 jaar overal met me mee.
heerlijk creatief te kunnen koken met kip
Kip is mijn favoriet voor heel veel gerechten. Ook heerlijk voor in de salades.
Ik vind kip sowieso heerlijk. In combinatie met sauzen zoals kerrie of sate, maar ook in pasta’s of oosterse gerechten. Niet voor niets is kip het meest veelzijdige stukje vlees 😉
Ik heb onlangs nog kip met pesto en spinazie gegeten. Erg lekker.
Lastig, vind zo veel gerechten lekker met kip. Maar kip met appel en room uit de romertopf vind ik toch wel heel erg lekker.
Met het warme weer vinden wij gerookte kip in diverse varianten pastasalades echt heerlijk.
Oh dat is moeilijk kiezen! Ik heb er eigenlijk 2 die ik altijd super vind… 40 tenen knoflook kip en kip uit de oven met tijm en citroen!
Oooeeeeehhhh chillllllll ik vind saté gewoon echt het lekkerste
Op allerlei manieren behalve Rauw en Levend
Pittige sticky wings…yummmmmm
Kip kerriesaus met rijst en groenten
Kip tandori is een van mijn favoriete gerechten.
Kip op de bbq gemarineerd in yoghurt met allerlei lekkere kruiden. De yoghurt houdt de kip zo lekker mals. Laat de marinade vaak 12 uur trekken voor extra smaak
Alles wat de kip te bieden heeft, is heerlijk,
een boek met zoveel recepten, is onontbeerlijk!
KIP! heeeeeeerlijk
Kipsate vind ik heerlijk.
Kip kerrie vind ik erg lekker. Leuke prijsvraag en ik ben benieuwd naar al die recepten.
Mijn favoriete kiprecept is Tajine van kip, appels en pruimen
Heerlijk en heel makkelijk voor iedereen om te maken
Wij zijn hier thuis gek op kipgerechten dus dat wordt weer extra genieten met dit mooie kookboek
Wat een leuk kookboek, ik sta graag in de keuken, en zou dit boek graag winnen om nwe recepten uit te kunnen proberen. Mijn favo kip gerecht is toch wel gerookte kip verwerken in een heerlijke (maaltijd) salade. Mijn kinderen zijn ook dol op gerookte kip. Liefs, May.
Wij doen van alles met kip, of ie nu in de salade, nasi of marinade gaat. Op de bbq in de oven of pan wij krijgen er honger van haha. Boterkip en kip gevuld met pesto en kaas, omwikkeld met spek zijn onze laatste successen. Wij vinden het dan ook super leuk om recepten uit te zoeken en te proberen dus we doen graag mee aan deze winactie. Binnenkort in elk geval bovenstaand receptje testen 😉
Een simpel sateh’tje met pindasaus!!
Kip! Het meest veelzijdige stukje vlees 😉 Heerlijk! Ik doe graag mee
Mijn man kun je begraven in kip.
leuk om eens nieuwe recepten uit te proberen.
Mijn schoonzusje is hidoestaans opgevoed en maakte me altijd Kip Masala
Heel lekker
Ik doe graag mee, ziet er allemaal heerlijk uit, ben erg benieuwd naar de recepten !! 🙂
Groetjes Anneliese
Sate ajam
Mijn favoriete kipgerecht is kip tandoori.
Voor deze drumsticks staan ze hier in de rij! Maar voor de hoognodige variatie en tips voor een nóg lekkerder kippetje op het bord maak ik graag kans op dit kiplekkere boek!
Recept voor 1 kg ( biologische) drumsticks:
Maak een marinade van: 5 eetl.olijfolie, 2 eetl. vloeibare honing, 2 eetl. sinaasappelmarmelade, rasp én sap van een goed geboende, liefst biologische sinaasappel, 3 tenen knoflook uit de knijper, 1 eetl. paprikapoeder, en wat zwarte peper naar smaak.
Zout de drumsticks in en leg ze een uur of 3 in de marinade. Maak de barbecue klaar voor indirecte en matige hitte, ongeveer 175-220 graden. Gril de kippenbouten ongeveer 40 tot 45 minuten, boven indirect hitte. Zorg dat de deksel op de barbecue zit en gril het vlees tot het, ook bij het bot, niet meer roze is en er bij het inprikken helder vleessap uit komt. Draai de bouten af en toe een keer om.
Neem het vlees vervolgens van het rooster en laat het 3-5 minuten rusten.
Serveer warm of op kamertemperatuur. En smullen maar!
Hete kip met friet! Heerlijk! Lijkt me tof om dit boek te winnen!
kip kerrie
Met dit boek meer inspiratie voor kiprecepten!
ik eet graag kip Hawi of een kippen poot
Ik vind ajam paniki erg lekker.
Hete kip met perzik. ..jammie
ideaal voor mijn man! hij kan geweldig koken en dan met name kip gerechten!
Wij zijn hier dol op kip leuk om het op verschillende manieren te kunnen bereiden!
Wil er heel graag mee aan de slag.
Steeds weer iets anders.
Mijn favoriete recept is kipspiezen met Griekse marinade en tzatziki. Gebruik kippendijen en marineer deze enkele uren in een mix van olijfolie, witte wijnazijn, citroensap, peper, zout, knoflook, en verse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn)
Heerlijk voor op de barbecue of grillpan.
Oh jeetje wat ziet dat er lekker uit! Heb het gelijk opgeslagen, mooi een recept voor komend weekend 🙂
Ik had afgelopen weekend ook een heerlijk recept van eefkooktzo.nl met kip broccoli en aardappeltjes dat was ook genieten! I love kip!
Ben erg benieuwd naar het kookboek. Woon sinds een tijdje op mezelf dus ik kan nog genoeg leren haha
Fijne dag!
Ps ik volgde je al gezellig op facebook
Ik ben dol op kip.
Hete kip met komkommersalade en rijst is een van mijn favorieten. Benieuwd naar alle recepten in dit boek!
Kip kerrie met rijst vind ik wel erg lekker.
Mooi kookboek met zeer handige tips die je hier beschreven hebt.
Ik sla deze winactie over maar zal dit graag voor je op soc,ned, sharen 😉
Fijne dag Xoxo
Mijn favoriete kip recept is Spaanse kip. Maar dat maak ik dan weer in de slowcooker met oa chorizo. Heeeerlijk..
Maar ik wil graag nieuwe ideeën opdoen met dat mooie kip kookboek