kip marinade

Eigenlijk mag ik het niet zeggen over mijzelf (Ilja), maar mijn kipgerechten zijn favoriet bij familie en vrienden. Dus als het het Handboek voor de Perfecte Kip uitkomt, dan wil ik daar natuurlijk het fijne van weten. Jij ook? Dat is mooi, want je kunt dit heerlijke kookboek winnen! 

Kip heeft een streepje voor

In mijn gezin zijn we echte carnivoren. Natuurlijk eten we regelmatig vegetarisch. Dat is beter voor ons en voor het milieu. Maar niks maakt ons zo blij als een lekker stuk vlees. En dan heeft kip bij ons een streepje voor. Favorieten zijn cola kip, Kip Piri-Piri en Dopie kip (die leg ik nog wel een keer uit). Maar natuurlijk heb ik ook zo mijn kip-issues. Zo vind ik een hele kip uit de oven lastig, omdat de filet zo snel droog wordt, terwijl je de rest van de kip wat langer wilt laten garen. Met de tips van Marcus Polman is dat verleden tijd. Zijn Handboek voor de Perfecte Kip heeft overal een oplossing voor.

Schaal voor colakip of bierkip

Vijf tips uit het handboek voor de Perfecte Kip

 1. Kies een kwaliteitskip. Auteur Marcus Polman wil graag af van de plofkip. En wie wil dat nu niet? Een kip die vrij heeft kunnen bewegen en langzaam is gegroeid smaakt gewoon ook veel beter. Waar je op kunt letten: kijk of de kip geen rode ‘doorligplekken’ heeft of onnatuurlijk opgeblazen is. Een goede kip zit losjes in het vel. Het vel is droog en de kip heeft stevig vlees, maar is niet te dik. Volgens Marcus zijn kwaliteitskippen ook online verkrijgbaar. Wel zo handig.
 2. Leef je uit met kruiden en marinades. Zeker als je op punt 1 wat hebt moeten toegeven. Een goede kip is al lekker met alleen peper en zout. Een wat minder goede kip kun je weer op smaak krijgen met kruiden of een marinade. Ga je voor dat laatste? Kies dan een zure basis, zoals wijn, citroen of yoghurt, dat houdt het vlees mals en sappig. Suiker,  honing of basterdsuiker zorgen voor een extra mooi kleurtje als je de kip op de BBQ of in de oven bereidt. Qua kruiden gaat kip goed samen met chilipoeder, gemberwortel, komijnzaad, koriander en garam masala. Geen fan van oosters eten? Kies dan voor dragon, tijm of paprikapoeder.
 3. Wil je een hele kip maken? Dan wil je dus niet een droge kipfilet, maar ook niet een taaie kippenbout. Hoe zorg je ervoor dat de filet, die sneller gaar is, niet droog wordt? Heel simpel: door de kipfilet af te dekken met aluminiumfolie tijdens de eerste 25 minuten in de oven. Na 25 minuten haal je het folie weg en bedruip je de filets om de 10 minuten met het braadvocht. Malse filet gegarandeerd!
 4. Zorg voor goed gereedschap. Met stip op 1 (in ieder geval bij mij thuis): een wildschaar. Met zo’n schaar wordt het verdelen van een hele kip een stuk eenvoudiger. En die hele kip gaar je natuurlijk in een braadslee met een inzetrekje. Zo zorg je ervoor dat de kip niet aanbrandt op de bodem. Ook handig is zo’n pipet om de kip te bedruipen (zie de vorige tip). Waar wij ook niet meer buiten kunnen: een houder voor de kip op de BBQ, waar je een blikje in kunt plaatsen. Zo handig voor de cola- of bierkip.
 5. Laat je kip lekker rusten. Als je een hele kip hebt gemaakt, kun je die het beste een minuut of 15-20 laten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie en op een rooster met lekbak. Gebruik je kipfilet of kippenbout? Houd dan 10 minuten rusttijd aan. Door het rusten herverdelen de sappen van het vlees zich. Het vlees wordt steviger en houdt zijn vocht beter vast. Daardoor kun je de kip makkelijker aansnijden.

Saté Ajam van kippendij

Ik neem dit heerlijke Handboek voor de Perfecte Kip mee naar ons strandhuisje. Omdat ik daar geen grote oven heb en BBQ-en niet zo fijn is voor de buren, kies ik voor een kip saté als try-out van dit boek. Mijn moeder maakt altijd een heerlijke saté marinade. Bij mij lukt die nooit zo goed. Maar hiermee moet ik haar toch kunnen overtreffen 🙂

Ingrediënten saté marinade uit het Handboek voor de Perfecte Kip

 • 1 kilo kippendij zonder bot
 • 100 ml arachideolie
 • 300 ml ketjap manis
 • 1 rode chilipeper, fijngesneden
 • sap van 2 limoenen
 • 3 sjalotten
 • 4 teentjes knoflook, uitgeperst
 • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
 • 15 gr bruine basterdsuiker
 • peper en zout

Sate Ajam uit het Handboek voor de Perfecte Kip

Tsja, verder is het simpel.

 1. Snijd de kip in blokjes, roer alle marinade ingredienten door elkaar en leg de kipblokjes erin.
 2. Dek af met aluminiumfolie en zet minimaal een uur (langer mag!) in de koelkast.
 3. Haal de kip een half uur voor bereiding uit de koelkast, zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
 4. Rijg ze aan sateprikkers en rooster de sate in de grillpan. Draai ze regelmatig om.

That’s it! Missie geslaagd, volgens mij (en het gezin) zelfs nog beter dan die van mijn moeder 🙂

Winnen: 2x het Handboek voor de Perfecte Kip

Wil jij ook perfecte kip maken? OHIMP mag 2 exemplaren van dit kookboek weggeven! Meedoen is eenvoudig. Laat in een reactie hieronder weten wat jouw favoriete kiprecept is. Wie weet ben jij het gelukkige kippetje 😉 

Ik word natuurlijk ook erg blij als je de Facebookpagina van OHIMP wilt liken en als je dit bericht deelt. Heel veel succes!!

Handboek voor de perfecte kip