De brandnetels en ik zijn beste vrienden geworden! Ik weet nu hoe ik met ze moet omgaan: met dikke tuinhandschoenen en een schaar. Brandnetels zijn supergezond en je kunt er heerlijk soep van koken. Deze brandnetelsoep met linzen vult goed en smaakt heerlijk.

Kijk ze daar onzinnig staan, die brandnetels op het landje achter mijn schuur. Ze zijn lelijk en prikken. Maar o wat zijn ze gezond! Laatst maakte ik al hele makkelijke, verse brandnetelthee. Het recept vind je hier, en ook lees je er waarom brandnetels zo gezond zijn.

 En nu dus een brandnetelsoep

Brandnetelsoep heb ik nog niet eerder gemaakt. Gewapend met tuinhandschoenen, schaar, vergiet en gehuld in pyjama en hoge kaplaarzen betreed ik mijn landje. Het is maar goed dat niemand me kan zien 😉 Eigenlijk is het hartstikke fijn dat ik hier brandnetels heb staan. Ze zijn onbespoten en geen hond komt hier in de buurt om de boel te bevuilen. Ik knip wat grote bladeren van de bovenkant, een stuk of 10. Het schijnt dat als je bladeren van de onderkant knipt, dat die bitterder van smaak zijn.

Mijn tuinhandschoenen ruil ik om voor plastic boterhamzakjes. En met mijn handen hierin spoel ik de brandnetelbladeren goed af. Nu prikken ze namelijk nog. Maar als ze straks verwarmd zijn dan gaat de prik er gelijk vanaf. Trouwens, dat geldt ook voor gedroogde brandnetels, die prikken namelijk ook niet meer.

Ingrediënten voor de brandnetelsoep met linzen

 • 10 grote brandnetelbladeren (ongesneden)
 • 1 prei, gewassen en in stukken gesneden
 • 3 sjalotjes, fijngesneden
 • 1 aardappel, gewassen en in blokjes
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 150 gr ongewelde linzen (ik neem een mix van groene en oranje linzen)
 • scheutje olijfolie
 • een liter groentebouillon (die kun je zelf maken of je gebruikt een blokje.)
 • Finish: platte peterselie en wat walnoten

Aan de slag

 1. Fruit in een pan met dikke bodem de sjalotjes en knoflook.
 2. Voeg de prei en aardappel toe en bak 5 minuten mee.
 3. Doe de spinaziebladeren erbij en roer goed door. Je zult zien dat de bladeren al snel slinken, net als bij spinazie.
 4. Voeg de bouillon toe en ook de linzen.
 5. Laat de soep pruttelen onder af en toe doorroeren voor ongeveer 25 minuten.
 6. Pureer de soep met een staafmixer.
 7. Schenk de soep in borden en garneer met platte peterselie (daar kun je trouwens ook hele gezonde thee van zetten, die goed is voor je huid) en walnoten.

De soep is lekker dik en de smaak super! Eventueel kun je nog wat zout en peper toevoegen, maar ik vond dat niet nodig.

Heb jij nog leuke ideeën voor de finish van deze brandnetelsoep met linzen? Ik ben benieuwd!