Als kind van de kust heb ik het liefst de zee en het strand binnen handbereik, ook als ik op vakantie ben. Geen wonder dat Engeland een favoriete bestemming van me is. Omgeven door water, dus de kust is nooit ver weg. Eerder al bezocht ik Cornwall, in het uiterste Zuidwesten. Nu staat de Zuid Oostelijke kust op mijn verlanglijstje. Welk graafschap het wordt weet ik nog niet, eerst maar even Google raadplegen. Ik heb het teruggebracht tot een top 3, die de komende jaren wel erg aantrekkelijk is: langs de Zuid Oost kust kun je nu extra genieten van de kust en kunst in het kader van England’s Creative Coast. Meer weten? Ik deel graag mijn tips. Misschien kun je me helpen kiezen?

England’s Creative Coast

Alsof de kust van Engeland niet al mooi genoeg is, is er de komende jaren extra veel te zien langs de kustlijn van Sussex, Kent en Essex. Een verwennerij voor iedere toerist, met kunstprojecten, evenementen en festivals waar je U tegen zegt. Het project heet England’s Creative Coast en verbindt kunst met de kust. Of zoals ze het zelf omschrijven: kunst die de grens tussen land en water verkent. Er is voor ieder wat wils, van schilderkunst en tekeningen tot beeldhouwwerken en audiovisuele kunstwerken. Ook aan de digitale reiziger is gedacht: je kunt met geo-coaching een echte ‘treasure hunt’ doen. Onderweg kun je op 7 locaties ook nog luisteren naar verhalen van mensen die persoonlijke verhalen vertellen over hun leven aan de Engelse kust.

Combineer dat met de pittoreske kustplaatsen, de prachtige havens, de leukste en lekkerste koffietentjes en restaurants en historische gebouwen en je hebt een topvakantie! Wat mij betreft tenminste. Ben je nog niet overtuigd? Ik zet mijn top 3 op een rij, met per graafschap wat leuke tips. Wedden dat jij ook de Engelse vakantievibes krijgt?

1.Tips voor Essex

Het graafschap Essex heeft 35 eilandjes en is daarmee de koploper van Engeland. De kustlijn heeft hier flink wat zeegaten: verbindingen tussen kustwater en de zee. De natuur is er prachtig. Wil je het complete plaatje zien? Dan is tip 1 voor Essex onmisbaar.

  • The Naze Tower: Ben je op zoek naar een spectaculair uitzicht over de kustlijn? Rij dan naar Walton on the Naze, een heerlijk traditionele kustplaats met als absolute hotspot The Naze Tower. Vanaf de toren heb je een 360° zicht op de kust van Essex. Uitgekeken? Dan kan je nog genieten van kunst. De toren is ook een kunst galerie, met kunstwerken met een link met de kust.
  • Southend on Sea: Ben je na de kust en de kunst op zoek naar wat vertier? Bezoek dan Southend on Sea. Hier vind je de langste ‘plezier-pier’ ter wereld. Op deze pier worden, naast de vaste attracties, het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd.
  • Harwich: Een ‘must see’! Harwich is een internationale havenstad, met een vuurtoren en allerlei ‘geheime’ steegjes en historische gebouwen. Heerlijk voor een dagje slenteren en verwonderen.
  • NetPark: Last but not least, NetPark. Een culturele pleisterplaats aan de kust, een soort creatief laboratorium waar kleinschalige evenementen en festivals worden georganiseerd door een keur aan kunstenaars en artiesten. Met altijd Southend on Sea als inspiratiebron. NetPark is extra leuk met je smartphone. Je kunt hiermee 15 verborgen kunstwerken vinden in het landschap.

Nog een toegift: In Southend on Sea vind je ook Camelia Hotel, een Boutique hotel met flink wat prijzen op haar naam. Geen wonder, vanuit het hotel heb je uitzicht op het strand en de monding van de Thames in de Noordzee. Adembenemend!

2.Tips voor Kent

De kustlijn van het graafschap Kent telt maar liefst 333 km! Met zijn zandstranden en kalkrotsen perfect materiaal voor een strandwandeling. Kent was ook de inspiratiebron voor veel werken van JW Turner. En dat brengt me meteen bij tip nr. 1 voor Kent

  • Turner Contemporary Gallery Aan de kust van Margate, op de plek waar JW Turner verbleef tijdens zijn bezoeken aan deze stad, vind je nu 1 van Engelands toonaangevende kunstgalerieën: Turner Contemporary gallery. Hier kun je je vergapen aan doorlopende tentoonstellingen van hedendaagse kunst en evenementen, die historische en hedendaagse kunt met elkaar verbinden. Het is trouwens niet alleen van binnen het bekijken waard. Wat een gebouw!
  • Folkestone Een kustplaats voor de liefhebber van kleurrijke, historische gebouwen. Hier vind je geen grote winkelketens, maar unieke, onafhankelijke winkeltjes, galerieën en fantastische restaurants. Klaar met eten? Ga dan op zoek naar de Folkestone Artworks. Door de hele stad verspreid vind je 74 kunstwerken van 46 artiesten. Met een wandelkaart kun je ze allemaal zien. In 2020 is Folkestone helemaal het bezoeken waard. In het kader van England’s Creative Coast wordt de stad omgetoverd tot een kunstgalerie met nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars.
  • Gravesand Voor de liefhebbers van markten (ik ben er 1) mag een bezoek aan Gravesand niet ontbreken. Hier kun je eindeloos speuren naar (antieke) schatten en genieten van een hapje en een drankje op de oudste markt van Kent. Moe van het wandelen? Sluit de dag af met een film in The Woodville venue in het centrum.

3.Tips voor West Sussex

In West Sussex komen zowel de kustliefhebbers als de parkliefhebbers aan hun trekken. Naast de kustlijn kun je hier ook South Downs National Park bezoeken. Het is 1 van de meest diverse graafschappen van Engeland. De kustlijn staat bekend om zijn vele restaurantjes, met verse schaaldieren en fantastische wijnen. Smullen dus. En voor de sportievelingen onder ons: Je kunt hier fantastisch suppen door de West Sussex waterwegen.

  • Arundel Castle Dit kasteel kun je niet missen! Het is vanuit de wijde omgeving van Sussex te zien. Het kasteel is in de 11e eeuw gebouwd door de graaf van Arundel en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Binnen kun je je vergapen aan een collectie van tapijten, meubels en zeldzame schilderijen van grote kunstenaars als Van Dyck en Gainsborough. Ook de kasteeltuinen zijn het bekijken waard. Kijk voor je bezoek altijd even op de agenda. Er worden hier regelmatig evenementen georganiseerd.
  • CASS Sculpture Foundation Ben je actief op Instagram? Dan vind je CASS Sculpture Foundation geweldig. Op het Goodwood Estate in de buurt van Chichester kun je wel plaatjes blijven schieten, met 50 beeldhouwwerken op een prachtige buitenlocatie. Om nieuwe kunstenaars te ondersteunen, plaatst de Foundation ieder jaar 15 nieuwe werken.

Final tip: Art Homes
Ben je enthousiast geworden? Ik geef je nog 2 extra redenen om dit jaar nog op vakantie te gaan naar de Zuid Oostelijke kust van Engeland. In 2019 kun je in het kader van Engeland’s Creative Coast verblijven in de huizen van plaatselijke kunstenaars. In deze Art Homes kun je niet alleen slapen, maar ook deelnamen aan activiteiten of dineren met plaatselijke creatievelingen. Hoe leuk is dat!

Keuzestress? Kies dan voor een pakketreis van House of Britain
Ik snap helemaal dat je overweldigd bent door alle keuzes. Ik ben er zelf ook nog niet helemaal uit. Gelukkig vond ik ook de reisorganisatie House of Britain. Zij maken het je makkelijk met een aantal pakketreizen langs de hoogtepunten van de kust en het England’s Creative Coast project. Ik denk zelf aan hun reis door Essex. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Inclusief overtocht en verblijf kan je al vanaf 285 euro op deze vakantie. Hier ga ik vast boeken. Jij ook? Dan zie ik je daar 🙂