“Maaam, wat eten we vanavond?” Het is de vraag die dagelijks gesteld wordt door Mia en het antwoord is meer dan eens “UGH”. Vandaag besloot ik twee van haar favorieten te combineren. Mia is namelijk dol op kippensoep en smult van pasta. Een kippensoep met pasta dus. En groente, veel groente. Of Mia het lekker vindt?…

Terwijl ik dit schrijf giert de wind om ons strandhuisje. De voorspellingen zijn heftig, windkracht 8, en de hoosbuien tussendoor doen een duit in het zakje. Het maakt mij niet uit, ik geniet altijd wel van ons vakantiehuisje aan zee. Van bloggen komt meestal niet zoveel als ik hier aan het genieten ben. Maar het weer van vandaag voert me terug naar een heerlijk recept dat ik vorig weekend hier maakte, toen de zon nog scheen en de wind ons genadig was.

Strandhuisje in Zandvoort? Dit moet je weten

Koken aan zee

Net als dat bloggen er bij het strandhuisje meer dan eens bij inschiet, geldt hetzelfde voor koken. Want geeft toe, wie heeft er nou zin om na een heerlijke stranddag de keuken in te duiken? Goed, goed, uitzonderingen daargelaten. Maar het geen-zin-hebben-om-te-koken is bij onze kampeervereniging een bekend “probleem”. In de loop der jaren heb ik hier een aantal hele makkelijke, gezonde, zomerse recepten uitgeprobeerd. En die deel ik natuurlijk graag met jullie.

Makkelijke zomerrecepten tips in ons strandhuisje

Hemsley en Hemsley

Terug naar de kippensoep met pasta. Een tijdje geleden maakte ik een soortgelijke soep, ook al op het strand, maar dan in ons oude strandhuisje. Wel in dezelfde Le Creuset pan, want anders dan strandhuisjes gaan deze pannen járen mee. En de zonnige kleur, die past natuurlijk perfect hier (hoewel hij in de wintermaanden bij ons thuis staat, en daar doet hij het ook heel goed).

De basis van het recept komt uit het kookboek van de zussen Hemsley en Hemsley, dit boek vind ik trouwens echt een aanrader. Het staat helemaal vol met makkelijk te maken, supergezonde recepten. Ik moet je wel eerlijk bekennen dat ik het boek alleen bij het strandhuisje tevoorschijn tover.

Koken in het strandhuisje

Hongerige borrelgasten

Ik kom maar niet tot de kern, het recept van de kippensoep met pasta 😉 Nog een tussendoor-verhaaltje dan. Mijn nicht Jacq en haar dochters Nico en Jet zijn onze buren op het strand. Vaak doen we ’s middags een borreltje. Niet persé met alcoholische drankjes overigens. Het gaat meer om de hapjes. Toastjes, kaasjes, olijfjes, nootjes. Terwijl we “borrelen” ben ik de soep aan het bereiden. In principe alleen voor Mia en mijzelf, Jacq en de kinderen hebben iets anders op het menu staan. Ik snijd, ik kook, ik bak, ik roer, ik druppel (daarover straks meer) en roer om. Het ruikt heerlijk. Alleen… wat heb ik veel! Dat krijgen Mia en ik nooit met z’n 2-en op. Al een aantal keer heb ik Jacq hongerig naar de (inhoud van de) pan zien staren. “O joh, wij helpen anders wel met opeten hoor!” En dat vinden we allemaal alleen maar hartstikke gezellig. Terwijl ik de keuken tot een bende omtover zet Mia wat extra bordjes klaar:

Le Creuset serviesgoed

Ingrediënten voor de kippensoep met pasta

 • 2 kipfilets in blokjes gesneden
 • 2 teentjes knoflook (geperst)
 • 3 bosuitjes, fijngesneden
 • 1,5 liter water
 • 2 kipbouillonblokjes
 • 1/2 tl. geraspte verse gember
 • 1 flinke handvol van je favoriete bladgroente (verse spinazie of gesneden paksoi vind ik het lekkerst)
 • wat diepvrieserwtjes
 • 1-2 eetlepels tamari (ik doe de Kikoman sojasaus)
 • 2 eieren
 • olie om in te bakken (ik gebruik kokosolie)
 • peper/zout naar smaak
 • 1 handje koriander of bieslook ter garnering (of een combinatie)
 • pasta (ik gebruik “strikjes”pasta

Bereiding:

 1. Bak de kipblokjes in wat olie met wat peper en zout. Doe de knoflook erbij en roerbak op het laatst de bosui voor een minuutje erbij.
 2. Giet het water over de kip en doe de bouillonblokjes erbij. Breng aan de kook.
 3. Bereid ondertussen de pasta in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing. Giet deze af en zet even opzij.
 4. Doe de gember en bladgroente erbij. Gebruik je verse spinazie, voor deze dan pas tijdens de laatste minuten kooktijd toe. Dat geldt trouwens ook voor de diepvrieserwtjes.
 5. Breng aan de kook, draai het vuur laag en doe er peper naar smaak en de tamari bij.
 6. Breek de eieren in een kom en klop ze los. Druppel het ei zodra de bouillon zachtes kookt langzaam in de bouillon en roer kort. Neem de pan van het vuur en laat het ei nog 1 minuut garen.
 7. Garneer de soep met de koriander en/of bieslook en dien hem gelijk op.

Makkelijke zomerrecepten tips in ons strandhuisje

En, wat vinden de gasten ervan?

Mia kijkt wat sikkeneurig in de pan: “#$% mam, waarom al die groente erbij?!” Voor haar dus een bordje (ook al van die zonnige exemplaren, wederom van Le Creuset) met vooral bouillon, kip en pasta. Iedereen smult en ook de broodjes rijkelijk besmeerd met Boursain, die we in de soep soppen, vinden gretig aftrek.

Ga jij deze soep ook proberen? Dan ben ik erg benieuwd hoe je hem vindt smaken.

XX

Makkelijk en gezond recept: kippensoep met pasta