Zijn jouw zilveren sieraden dof of zwart uitgeslagen? Met dit simpele trucje krijg je ze in 10 minuten weer blinkend schoon.

Iedereen die zilveren sieraden draagt heeft wel eens te maken met het zwart uitslaan van het materiaal. Dit is een natuurlijk proces – oxidatie – en het is niet schadelijk.

Hoe komt het dat zilver zwart wordt

Zilver wordt zwart door zwavel, een stof die voorkomt in de lucht en andere stoffen. Wanneer jouw zilveren sieraden hiermee in aanraking komen ontstaat er een chemische reactie en krijgt het een zwart laagje, zilversulfide. Zwavel zit in heel veel producten en materialen, denk aan elastiek, rubber, wol, parfums, uien, eieren.

Zilveren sieraden reageren ook op de huid. Geen enkele huid is hetzelfde en de mate waarin de reactie van het zilver optreedt kan afhankelijk zijn van de mate van je transpiratie, voeding en alcohol- en medicijngebruik. Hierdoor wordt de zuurgraad van je huid beïnvloed waardoor oxidatie kan optreden.

schoonmaaktip zilver

Supersimpel trucje om zilveren sieraden glimmend te maken

Het is dus eigenlijk best lastig om te voorkomen dat jouw zilveren sieraden zwart worden. Maar gelukkig is er een heel makkelijk trucje om ze weer mooi schoon te krijgen:

  1. Neem een bakje.
  2. Leg er een stukje gevouwen aluminiumfolie in.
  3. Strooi hier wat keukenzout op.
  4. Leg hier je zilveren sieraden op.
  5. Giet er kokend water over.
  6. Laat staan tot het water is afgekoeld. Tussendoor kun je de sieraden een keer omdraaien.

Ik probeerde het zelf met twee zilveren ringen van mijn moeder. Eigenlijk wist ik niet beter dan dat dit zwart-zilveren ringen waren. Totdat ik ze even in het badje legde en ik ze met de minuut (!) weer helemaal zag opknappen. Moet je kijken wat een verschil. Ik kan met een tandenborstel nog even flink gaan poetsen maar met dit type ring is het ook wel weer karakteristiek om hem wat verweerd te laten.

zilveren sieraden glimmend maken

“Mam, mag ik mijn Pandora’s er ook bij leggen?”

Als Mia ziet hoe glimmend mijn moeders ringen uit het badje tevoorschijn komen wil ze haar Pandora sieraden er ook gelijk bij leggen. Dat kan gemakkelijk, want het badje blijkt veilig voor alle zilveren sieraden, ook al zijn ze ingelegd met steentjes. Mia’s zilveren oorbellen leggen we erin, haar Pandora armband en ook haar zilveren ring van hetzelfde merk. Ik heb geen “voor-foto’s” van haar juweeltjes maar deze “na-foto’s” spreken voor zich denk ik:

Of het nu de antieke ringen van mijn moeder zijn, of Mia’s moderne zilverwerk geshopped bij Brandfield. Zilveren sieraden glimmend maken blijkt dus een fluitje van een cent. We krijgen echt alles prachtig schoon in het badje, met ingrediënten die je waarschijnlijk allemaal gewoon al in huis hebt liggen.

Fashionpost 54: 5x de nieuwste sieraden trends (“layering”)

Verschillende manieren om zilver schoon te maken

Er zijn trouwens verschillende trucs om zilverwerk schoon te maken. Zo heb ik gehoord dat je sieraden in cola kunt leggen, dat je met as in de weer kunt gaan en dat een zilverpoetsdoek wonderen verricht.

Hoe maak jij jouw zilveren sieraden schoon?