De Algarve in Portugal: vroeger vooral een walhalla voor overwinteraars op leeftijd. Tegenwoordig is het een toplocatie voor alle leeftijden en iedere doelgroep. Ik breng er 10 dagen door met mijn man en onze dochter. Dat betekent strand, lekker eten en shoppen. En laat dat nu alle 3 supergoed kunnen. En meer! Met onze huurauto maken we roadtripjes vanaf onze basis in Armação de Pera. Onze tips voor de mooiste standen, de smakelijkste restaurants, de beste shoplocaties en meer:

1. Armação de Pera: 3x lekker eten

Ons eerste stuk rijden is naar onze uitvalsbasis in de Algarve, Armação de Pera. Dit kustplaatsje ligt op ruim een half uur rijden vanaf het vliegveld van Faro. Met onze huurauto rijden we over de A22, een snelweg midden door het ruige Portugese landschap. Langs de weg zie je rood gekleurde rotsen, olijfbomen en natuurlijk sinaasappelbomen. Kom je Armação binnenrijden, dan is het even slikken. De torenflats langs de weg zijn niet erg fraai. Maar de boulevard van dit dorp is prachtig, met in de avond uitgelichte palmen en leuke kleine winkeltjes. 

Armação is van oorsprong een vissersdorp. Dat zie je nog terug aan de vele vissershuisjes aan het begin van het dorp. Inmiddels zijn de authentieke vissersbootjes deels vervangen door bootjes voor excursies langs de kust. Maar met een beetje geluk zie je aan het eind van de middag nog de vissersboten aanmeren, met zwermen meeuwen eromheen. Bruine, verweerde vissers, een tractor om de boot aan land te slepen en netten die worden gedroogd aan het strand. Een heerlijk vakantietafereel. 

En dat brengt me meteen bij de eerste restauranttip.

  • Estrelas
    Het beste uitzicht op de vissersbootjes heb je vanaf restaurant Estrelas. Het terras grenst aan het strand en in het zonnetje zit je er als een koning(in). Laat je niet afschrikken door het uiterlijk van dit restaurant. Het is niet hip, maar de gegrilde vis is er heerlijk. Vaak geserveerd met de typische salade van de Algarve, met tomaat, ui, paprika, olie en azijn. Onze favoriet hier: de gegrilde zalm. Niet uit zee, maar zoals ze hem hier bakken, het is echt niet normaal lekker! Ook de andere vissoorten zijn hier om je vingers bij af te likken. Lekker met een glaasje vinho verde, want vis moet zwemmen.
  • Olival Mar
    Van een heel andere orde is Olival Mar. Voor Portugese begrippen is dit een hippe strandtent met een wat sjiekere kaart. Het uitzicht op zee is fenomenaal. Je kunt hier tapas eten, maar ook een typisch Portugese cataplana met kreeft en schelpdieren. Het terras is overdekt met schaduwdoeken. Bij wat minder weer kun je binnen zitten, achter de glazen wanden met uitzicht op zee. Ook hier hebben we een favoriet: camarao frito: grote gegrilde garnalen, geserveerd met geroosterd knoflookbrood. Ook een aanrader: de monkfish kebab. Buiten het seizoen, zo ongeveer vanaf november, organiseren ze hier ook een minimarkt met lokale producten. In de weekenden is er live muziek en zijn er fado-avonden.
  • Coentros
    Dit restaurant ligt centraal aan de boulevard van Armacao de Pera. Hier kookt een Italiaanse kok, afkomstig van Sardinië. En dat zorgt voor een bijzondere combinatie van traditionele Portugese gerechten met een Italiaanse twist. Ik at er de lekkerste dorade ooit, met een saus van tomaat en olijven. Marco bestelde een gerecht met polenta en garnalen, waarvan de ober zei: alsof je moeder voor je heeft gekookt. En dat klopte, comfortfood ten top. Ook de niet visliefhebbers kunnen hier genieten. Ze serveren bijna culinaire spareribs die van het bot vallen. Coentros is vanaf begin november tot begin maart gesloten. Ben je er en zijn ze open? Dan mag je deze echt niet missen!

Nog een tip toe: De Portugezen zijn gek op zoet. Een flink stuk taart als dessert is hier heel gewoon. Tarte de nata vinden wij erg lekker. Maar nog lekkerder vinden we de ijsjes van N’ice Cream aan de boulevard. Smerig lekkere smaken, zoals Bounty ijs, Pastel de nata, Ferrero Rocher, maar ook mango, amarene en stracciatella. Neem niet meer dan 1 bol. Ze zijn enorm gul met scheppen.

2. Benagil: minidorp met groots eten

Onze tweede rit gaat naar Benagil. Een minidorpje met een ministrandje. Maar wel heel spectaculair om met de auto te bezoeken. De weg naar het strand gaat supersteil naar beneden. Het dorpje is echt minuscuul, maar telt maar liefst 4 restaurants en een soort Portugese snackbar aan het strand. Onze favoriet ligt wat verscholen tussen de huizen: Brisa do Mar. Ook hier weer heerlijk verse gegrilde vis. Vraag hier naar de vis van de dag, hij staat vaak ook op het krijtbord, gegarandeerd supervers. Na het eten kun je via een pad naar beneden naar het strand lopen, langs leuke gekleurde vakantiehuisjes. De toeristenboten varen hier af en aan en dat is best een spektakel om te zien. Wij nemen een afzakkertje op het strand. Behalve onze Bob natuurlijk.

3. Senhora da Rocha: lieflijk kerkje en fijne strandtent

Op zo’n 10 minuten rijden van Armação de Pera ligt het strand van Sehnora da Rocha. Je parkeert hier bovenaan de rotsen en loopt met de trap naar beneden. Daar vind je een prachtig, wat langer strand, met flink wat mooie schelpen. Hier kun je prima een dagje zonnebaden. Ben je geen strandtype? Bezoek dan de kapel van Senhora da Rocha. Een hagelwit kerkje op de top van de rotsen. Het ziet er uit alsof het ooit in zee zal vallen. Een idyllische plek waar geliefden een slotje aan de tralies van het kapelletje hangen. En krijg je trek? Ga dan naar het wat kleinere strand aan de linkerkant van de kapel. Hier vind je restaurant Vilarinha. Prachtig gelegen aan zee. Volgens mijn vader haal je hier de lekkerste dorade. Maar ook voor schelpdieren ben je hier aan het goede adres. Wij hebben een prachtplek aan de rand van het terras. Zo smaakt het wijntje dubbellekker.

4. Porches: eten en aardewerk

Wil je een dagje geen vis? Ga dan lunchen in Porches bij Bacchus Bar. Het restaurant deelt zijn gebouw met een Portugese pottery en daar hebben ze dankbaar gebruik van gemaakt. Bacchus heeft overdadige tegeltaferelen, waarin de god van de wijn, Bacchus, een grote rol speelt. Maar ook bankjes met weelderige zeemeerminnen en tafels met prachtige tableaus. De eigenaren van Bacchus zijn Canadees, maar wonen al jaren in Algarve. Ze hebben een unieke plek en eenvoudig, maar goed eten. De dagsoep is hier altijd lekker. Maar ook de salade met gerookte zalm, garnalen en avocado is een aanrader. En de Canadese clubsandwich, smullen! Bezoek ook zeker de pottery. Hier zijn iedere dag Portugese dames aan het werk. Handbeschilderd aardewerk in prachtige kleuren. Probeer daar maar eens weg te gaan zonder iets te kopen!

5. Galé: Gele rotsen, verse limo en surfers

Galé zie je liggen vanaf Armação de Pera, maar vergis je niet in de afstand. Het is nog best een stukje rijden! Hier komen de surfliefhebbers graag. Er is een surfschool en een prachtige strandtent: Pedras Amarelas (vertaald: gele rotsen). Zak hier onderuit op het dakterras in de lounchebankjes, bestel een verse limonade en geniet van het uitzicht op de typisch gele rotsen van de Algarve en de zee. Met een beetje geluk zie je hier de golfsurfers stunten. En wil je decadent boodschappen doen? Stop dan bij supermarkt Apolonia. Een dure, super-de-luxe supermarkt, met veel importartikelen, maar ook producten uit de Algarve en zelfs piri-piri bier. Ik neem van hier altijd een potje piripiri zout en een zakje piripiri kruiden mee, zodat ik ook thuis nog kan genieten van Portugese kip piripiri. En ons guilty Pleasure: Rittersport melk-kokos. Kan deze alsjeblieft ook naar Nederland komen?

6. Faro: Kerk met schedels en groots shoppen

Is het een dagje bewolkt? Dan is het shoppingtime! Blije puber gegarandeerd. We combineren het met een dagje naar Faro, zodat de ouders er ook nog wat aan vinden. Je kunt hier kiezen voor de tolweg (A22) of de A125. Die laatste is gratis. Het is niet de beste weg, maar wel meer lokaal en daardoor erg leuk. De rit van iets meer dan een half uur gaat door Portugese dorpjes en langs honderden sinaasappelvelden. Ik vind dit eigenlijk leuker dan de snelweg. In Faro is een bezoek aan de Igreja (kerk) do Carmo een must. Een prachtige kerk, met totaal over de top ornamenten. Het goud is verblindend. Via een zij-ingang kom je op een binnenplaats, die weer uitkomt op een tikje lugubere kapel. Hier zijn de muren ‘bekleed’ met de skeletten van monniken. Ze ziet dus echt schedels en beenderen in de muur. En niet te weinig! Het geeft ons kippenvel. En helemaal bizar: naast deze kapel zit een basisschool. In de kapel hoor je spelende kinderen! Qua shoppen moet je niet in de (mooie!) straatjes van het centrum zijn, maar doorrijden naar Algarve Forum shopping. Wij zijn er begin november, ze zijn er dan al in de kerststemming! Hier kun je vanaf half november schaatsen in de zon, naast een gigantische kerstboom 🙂 En shoppen! 2 verdiepingen vol winkels. Ik zie Marco al ongelukkig kijken. Kiki komt terug met zeker 2 nieuwe outfits. Hoe dat weer in die koffer moet is mij een raadsel. Maar leuk is het wel!

Een auto huren, de easy way

Wil je weten waar we zijn geweest? Je ziet het op onze Google Maps kaart van de Algarve hieronder. Onze Fiat 500 huren wij bij Sunny Cars en dat is goed geregeld. Vanaf het vliegveld loop je zo naar de balie. Geen gezeul met koffers dus. Wij kiezen voor de all-in formule, zodat we zorgeloos kunnen rijden. Want werkelijk alles is dan geregeld en wordt vergoed. Van verlies van je autosleutels tot de sleepkosten bij een ongeval. En ook handig: je kunt 24/7 gebruik maken van een Nederlands noodnummer. Omdat je alles via internet kunt regelen, is afhalen zo gepiept. Even melden, rijbewijs laten zien en sleutels in ontvangst nemen. Kiki en ik zijn op slag verliefd op ‘onze’ Fiat 500. En Marco eigenlijk ook na de eerste rit. De auto is zo goed als nieuw en rijdt als een zonnetje. Inleveren is trouwens al net zo gemakkelijk. Na een korte controle konden we de sleutels inleveren en doorlopen naar het vliegtuig. Want helaas, na 10 dagen roadtrips door de Algarve moesten we toch echt weer terug…..
 
 
 
Wil je meer leuke Portugal tips? Lees dan dit artikel: