Het is deze week Wereldslaapdag! Een mooi moment om eens stil te staan bij een goede slaaphygiëne en wat jou daarbij kan helpen. Slapen met de Apple Watch bijvoorbeeld. Wist je namelijk dat de Apple Watch slaapmonitoring heeft? Apple helpt sinds de watchOS 7 met slaapmonitoring. En zo krijg je een aantal handige inzichten, die je kunnen helpen je nachtrust te verbeteren.

Wereldslaapdag, World Sleep Day of  ‘Dag van de Slaap’ valt jaarlijks, wereldwijd (!) op de vrijdag voor de week van de lente Equinox. Dag en nacht zijn dan namelijk op heel de aarde gelijk.

Wist je dat maar liefst 45% van de wereldbevolking lijdt aan een vorm van slaapproblematiek?!

Onderzoek toont aan dat we een derde van ons leven slapen. Slaap is dan ook cruciaal voor onze gezondheid.

Langer leven door een goede slaaphygiëne (19 tips)

De 3 basisprincipes waar een goede slaaphygiëne op gebaseerd is

Over het algemeen kun je een goede ‘slaaphygiëne’ baseren op drie pijlers: duur, continuïteit en diepte.

  • Bij duur spreken we over de letterlijke lengte van de slaap. Bij volwassen komt dat neer op 7 tot 8 uur slapen. Kinderen hebben overigens meer nodig.
  • Continuïteit: dit houdt in dat de slaap niet verstoord en aaneengesloten dient te zijn. Dus niet twee keer naar de wc, een keer naar de koelkast en nog snel even op je telefoon kijken.
  • Diepte: Je slaap moet diep genoeg zijn om te kunnen herstellen. Ademhaling en hartritme dalen tijdens dit deel van de slaap tot het laagste ritme. Als je toch uit deze slaap gewekt wordt ben je gedesoriënteerd en heb je tijd nodig om je te realiseren waar je bent. Deze fase zorgt met name voor fysiek herstel.

bron

Slapen met de Apple Watch

Het zal misschien niet de meest gangbare bedpartner zijn die je in gedachten hebt, de Apple Watch. Maar toch is slapen met je Apple Watch een goed idee. Vooral als je meer te weten wilt komen over jouw nachtrust. Wat is bijvoorbeeld je hartslag tijdens je slaap. Wanneer was je wakker en wanneer diep in slaap? Als je deze inzichten hebt, kun je werken aan een betere nachtrust.

Sinds de watchOS 7-update helpt Apple je om je slaap bij te houden met de nieuwe Sleep-app op de Apple Watch. Deze app helpt je bij het opstellen van een schema en een bedtijdroutine zodat je slaapdoelen kunt behalen. Het bevat bedtijdherinneringen, alarmen, slaaptracking, slaapmodus en een overzicht van jouw slaaptrends.

Op de site van Apple lees je alles over de werking van de slaapmonitoring met de Apple Watch.

Waarom ik Apple Watch fan ben?

Als sinds het uitkomen van de eerste Apple Watch ben ik een fanatiek ambassadeur. Als mensen mij vragen waarom ik zo verknocht ben aan de watch, dan is het eerste dat bij me opkomt de activiteitenringen. Hierbij monitor je jouw dagelijkse bewegingen en zie je dus bijvoorbeeld heel snel of je die 10k stappen hebt gehaald en of je per dag wel voldoende gestaan hebt. Ik heb verschillende vriendinnen die ook Apple Watch fan zijn, en met hun kan ik door middel van de activiteitenringen sportieve uitdagingen aangaan.

Inmiddels ben ik van de Sleep-app op de Apple Watch net zo een grote fan als van de activiteiten ringen! Slapen met de Apple Watch is bij mij dan ook eerder regel dan uitzondering.

Apple Watch activiteiten ringen