Tja daar zitten we dan. Massaal aan de eettafel met de laptop voor onze neus te thuiswerken. Want lang niet iedereen heeft een goede werkplek thuis om aan te zitten. Dat leidt natuurlijk tot veel rug- en nekklachten en daarom heb ik hier 5 thuiswerk tips tegen rugpijn voor je.

In het begin vond ik het 100% thuiswerken enorm prettig. Ik kon lekker mijn eigen tijd indelen en ervaarde het als extra vrijheid. Maar naarmate de maanden verstreken kreeg ik er meer en meer genoeg van. We zijn nu een jaar verder… Idealiter zou ik weer onbezorgd met de trein naar mijn werk reizen en daar achter mijn ergonomische bureau plaatsnemen. Nee, niet fulltime. Maar 50/50 lijkt me perfect. Tot het zover is doe ik het met mijn antieke eettafel en Prouvé stoel.

Knusse thuiswerkplekken

Al die Pinterest-waardige thuiswerkplekken zien er op zich uit om door een ringetje te halen. Maar fysiek gezien laten ze nogal wat te wensen over. Overweeg jij een ergonomische werkplek aan te schaffen? Kijk dan eens op de site van Vink Lisse. Zij hebben een hele grote keuze aan kantoorbenodigdheden, waaronder bureau’s en stoelen.

5x Thuiswerk tips tegen rugpijn

#1 De juiste lichaamshouding tijdens het werk

Zorg ervoor dat beide voeten op de vloer staan, zit zoveel mogelijk rechtop en op 40-50 cm afstand van het scherm. Heb jij een ergonomische bureaustoel? Dan heb je geluk, want dit hebben de thuiswerkers lang niet allemaal. Probeer de meubels op jouw lichaam af te stellen. Wissel het gebruik van de muis af met het toetsenbord.

#2 Neem regelmatig micropauzes

Voorkom lichamelijke klachten door intensief gebruik van je beeldscherm, toetsenbord en/of muis te beperken. Het advies luidt: niet meer dan 4 uur per dag. Maar goed, dat redden de meesten van ons sowieso niet. Zorg dan in ieder geval voor voldoende afwisseling. Micropauzes van 20 seconde kunnen al helpen.

#3 Ga minimaal eens per uur staan

Eens per uur is het goed om even op te staan van je werkplek. Mijn handige hulpmiddel hierbij is de Apple Watch, die me elk uur een signaal geeft dat ik even moet gaan staan.

Apple Watch ga staan

#4 Blijf bewegen

Zorg voor voldoende beweging en op tijdens je thuiswerkdag. Door goed te bewegen blijven je spieren soepel en zorg je voor een goede doorbloeding. Dit kun je doen door bijvoorbeeld lopend te telefoneren en tijdens de lunch een wandeling te maken. Moet je de was doen? Doe dit gewoon, zonder je schuldig te voelen.

#5 Rekken en strekken

Doe tussen het werk door nek- en schouderoefeningen: trek je schouderbladen naar elkaar toe, draai je schouders rond en beweeg je hoofd van de ene naar de andere schouder. Op YouTube zijn ook ontzettend veel video’s te vinden voor korte workouts die zorgen voor ontspanning tussen de bedrijven door. Deze is bijvoorbeeld erg fijn:

Het spreekt waarschijnlijk voor zich. Maar worden jouw rugpijnklachten alleen maar erger. Dan is het een goed idee om naar de fysiotherapeut te stappen.