Elk jaar in april kunnen we weer naar ons geliefde strandhuisje in Zandvoort. Een deel van de voorpret is altijd bedenken wat we kunnen veranderen in het interieur. Vorig jaar waren het de gordijnen. Deze keer wordt het de lege muur in de keuken. Dit is de plek waar ik me opmaak dus een spiegel ligt natuurlijk voor de hand. Ik ga superleuke bohemian spiegels in elkaar zetten en in deze DIY leg ik je uit hoe het werkt.

benodigdheden spiegel

Benodigdheden voor deze simpele DIY

  • Een ronde spiegel (ik kocht er 9 bij de Casa)
  • Jute touw of katoendraad
  • Karton
  • Rond voorwerp om cirkel mee te tekenen (kommetje)
  • Pen of potlood
  • Een schaar
  • Een lijmpistool of andere sterke lijm
  • Iets om de spiegels mee op te hangen
  • Een lege muur 😉

Wat is bohemian eigenlijk?

De bohemian stijl zie je tegenwoordig overal. Maar wat betekent bohemian eigenlijk? Bohemien is een woord ontstaan in Frankrijk. Zo werden Franse zigeuners genoemd die beweerden dat ze uit Bohem kwamen. Dit woord werd overgenomen in het Engels en vervormd naar Bohemian. Hier lees je hoe je de tuin helemaal Bohemian kunt maken!

Bohemian spiegel rondje
spiegel rondje
lusjes maken

Stap 1: cirkels

Voor de bohemian spiegels knip ik eerst een cirkel uit. Deze moet zo groot zijn dat je de spiegel erop kan plakken en er nog steeds een rand van ongeveer 4/5 cm overblijft. Als je dit gedaan hebt knip je het binnenste rondje eruit. Dat is altijd een beetje priegelen. Je kunt dit het beste doen door een klein gaatje te maken in het midden en vanuit daar verder te knippen.

Stap 2: touwtjes knippen

Stap 2 is touwtjes knippen. Heel. Veel. Touwtjes. Je moet genoeg hebben om de hele cirkel te bedekken. Ik begin met een stuk of 10 touwtjes en knip er gaandeweg meer. Zorg er wel voor dat elk touwtje ongeveer even lang is. Dat scheelt werk bij de laatste stap!

Stap 3: lusjes maken

Nu kun je de touwtjes om het karton heen binden. Dat is heel simpel maar lastig te omschrijven ;). Ik heb dit gedaan door eerst de touwtjes dubbel te vouwen en onder de cirkel te leggen. Dan haal je de uiteindes door het dubbelgevouwen lusje en trek je het touwtje aan. Deze stap herhaal je tot de hele spiegel bedekt is met touwtjes.

Panterprint tekenen
bohemian spiegel lusje

Stap 4: Plakken

Nu de rand van de spiegel klaar is kun je hem gaan plakken. Ik doe dit door met een lijmpistool wat lijm rondom de spiegel te smeren. Leg de rand erop en zet er zolang de lijm droogt even wat zwaars op.

Stap 5: Stylen en knippen

Nu de rand vast zit besluit ik de touwtjes te ontrafelen. Achteraf gezien had ik dit beter kunnen doen voordat ik hem vast plakte. Maar ja, als je alles van te voren weet… De draadje die uitsteken knip ik nog een beetje bij.  Nu kun is de bohemian spiegel klaar om opgehangen te worden. Goed gelukt!! Al zeg ik zelf…

bohemian spiegel proces
spiegel plakken
diy bohemian spiegel

Ophangen

We moeten nog een paar weekjes wachten voordat we de bohemian spiegels kunnen ophangen in het strandhuisje. Maar tot die tijd vind ik zonder problemen een andere leuke plek in huis.  Waar zou jij deze spiegels ophangen?

diy bohemian spiegel
diy bohemian spiegel