Dit artikel gaat over de Apple TV en waarom er in huize Dubois maar liefst 3 exemplaren staan. Je zult begrijpen… Wij. Zijn. Fan.

Vaak vraagt men mij: maar waarom? Je hebt toch een Smart TV? Ja dat klopt. Maar op mijn Smart TV heb ik niet al mijn streaming apps overzichtelijk bij elkaar. En mijn Smart TV communiceert ook niet met al mijn andere Apple devices. Dus foto’s met een druk op de knop tonen op TV, dat gaat nogal omslachtig zonder Apple TV. En zo zijn er – wat mij betreft – nog veel meer voordelen op te noemen. Maar ik wil me niet compleet verliezen in de technische details.

Nog even kort, wat is een Apple TV

De Apple TV is een klein multimedia kastje met een eigen besturingssysteem waar je apps op kunt downloaden. Het is dus geen TV apparaat! Apps zoals Netflix, T-Mobile TV Anywhere, Ziggo, Cinetree, Videoland, maar ook games kun je heel goed spelen op de Apple TV. Met de HDMI-kabel koppel je hem aan je TV en dan kan het feest beginnen. Ik neem even de T-Mobile TV Anywhere app als voorbeeld. Via de appstore op je Apple TV download je deze app. En vervolgens kun je de complete T-Mobile TV programmering bekijken, gewoon zoals je dat gewend bent. Je hebt dus geen TV-box nodig.

Aansluiten van de Apple TV is overigens echt een fluitje van een cent. Wat met een Smart TV trouwens wel anders is, en ik spreek uit ervaring.

Waarom ik niet zonder de Apple TV kan

Alles in een vind ik heerlijk. Bellen, internet en TV via dezelfde provider, lekker zonder rompslomp. Maar de Apple TV is wat mij betreft een hele welkome aanvulling op alles in een. De belangrijkste reden? Dat hij in mijn tas past. Nu hoor ik je denken… hoezo?!

Nou dat zit als volgt. Doordat de Apple TV’s zijn gekoppeld aan mijn Apple ID kan ik heel gemakkelijk een van de Apple TV’s in mijn tas stoppen en hem meenemen op vakantie. Zoals laatst in het prachtige Dutchen vakantiehuisje. Daar hadden ze niet gehoord van alles in een en ook was er geen Smart TV. s’ Avonds een film of serie streamen, is wat mij betreft wel een belangrijk onderdeel van vakantie vieren en lekker relaxen. Geen punt. Ik had een van de Apple TV’s meegenomen, net als een HDMI kabel. Die plugde ik in de TV. Even connecten met de WIFI en that’s it. Want mijn apps en instellingen staan allemaal gewoon op de Apple TV.

Review Apple TV 4k 2021

Sinds kort is de nieuwe Apple TV 4k uitgekomen. Van Apple zijn we gewend dat ze jaarlijks met nieuwe releases komen, maar de laatste update voor de Apple TV dateert alweer van 2017. Veel is hetzelfde gebleven, wat natuurlijk niet zo gek is. Het ding was al goed. Zo heb je nog steeds in een handomdraai de nieuwe Apple TV aangesloten en stel je hem in door je account en gegevens zoals je wifi wachtwoord over te zetten vanaf een iPhone of iPad.

Toch zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd:

  • De afstandsbediening Siri-Remote is aangepast.
    Dit is de meest opvallende verbetering aan de nieuwe Apple TV. Deze is groter, ligt beter in de hand en heeft een aantal extra functionaliteiten zoals een mute en een on-off button. Nog steeds bedien je Sire met 1 druk op de knop en die kun je hele interessante dingen vragen. Bijvoorbeeld: zoek Franse films. Waarna je allerlei Franse films aangebodenaanboden krijgt, uit de verschillende streamings apps. Het is tijdens het kijken van een film of serie ook mogelijk om aan Siri te vragen wat een personage precies zegt. De film wordt dan 10 seconde teruggespoeld en opnieuw afgespeeld mét ondertiteling. Handig toch?!
  • Verder nog een aantal technische verbeteringen: hij biedt ondersteuning voor thread. Een nieuwe A-12 chip en 4K-beelden worden ook in een hoge beeldsnelheid getoond.

Wil je meer weten over de techniek en hoe een Apple TV een goede aanvulling kan zijn op je home cinema en alles in een thuis ervaring? Op deze site staat een goede, uitgebreide review.