Wist je dat niet iedere prullenbak voor elke ruimte geschikt is? Ik had geen idee en ik denk met mij velen niet. Daarom even wat handige woontips over de juiste prullenbak.

Op het moment van schrijven van dit artikel is ons huis een grote bouwput. We zitten namelijk middenin een verbouwing. Het is een grote chaos maar we houden moed en zien ons straks al helemaal wonen in een kersvers huis met aan- en opbouw, nieuwe keuken, badkamer en wc’s. En ja, in al deze ruimtes komen natuurlijk schone prullenbakken. Ik ben me al een beetje aan het oriënteren, zo wil ik in de keuken een bak om handig afval te kunnen scheiden.

De juiste prullenbak op de juiste plek

Hoeveel prullenbakken heb jij in huis staan? Grote kans dat je dat niet zo direct uit je hoofd weet. Dat geeft ook helemaal niet. Als het goed is staan ze wel precies op de plekken waar je ze het hardst nodig hebt, en dat is waar het om gaat. Zoek je een prullenbak voor een bepaalde ruimte, dan is het wel handig om even goed te kijken wat je daar het best voor kunt gebruiken. De ene ruimte in je huis is de andere niet, en ook voor prullenbakken geldt dat ze lang niet allemaal met elkaar te vergelijken zijn.

Brabantia prullenbakken

Natte ruimtes: houd rekening met het materiaal

In vrijwel iedere badkamer en in veel toiletruimtes kom je een prullenbak tegen. Handig, want hier heb je nog wel eens wat afval, en daarmee door het huis moeten lopen is niet prettig.

Waar je in deze ruimtes extra goed op moet letten, is dat het er vochtig kan zijn. Ook wil je hier extra goed kunnen schoonmaken, wederom met vochtige materialen. Om die reden is het niet handig om juist hier te kiezen voor een metalen prullenbak, tenzij deze natuurlijk zo is samengesteld dat hij niet kan roesten. Al dat vocht kan er in het slechtste geval namelijk voor zorgen dat je prullenbak binnen de kortste keren roestplekken gaat vertonen, en dat is geen prettig gezicht. Bovendien betekent dat, dat je je prullenbak snel weer moet vervangen zo extra kosten maakt. Er zijn genoeg pedaalemmers te koop die volledig van kunststof zijn gemaakt, of alleen roestvrij staal gebruiken in de uitvoering. Goed om even op te letten, want dat voorkomt een hoop irritatie.

Een prullenbak die past bij het soort afval

Naast het soort ruimte waarin je een afvalbak plaatst, is ook het soort afval dat je erin gaat gooien een factor om rekening mee te houden. In een werkkamer gaat het doorgaans om ‘droog’ afval, of misschien zelfs wel uitsluitend papier. Hier kun je vrijwel iedere prullenbak voor gebruiken. Kies er dus vooral eentje die je mooi vindt. Tip: een prullenbak met deksel staat bijna altijd mooier, omdat op die manier het afval uit het zicht blijft. Enig nadeel is wel dat je altijd de deksel moet openen voor je er iets in kan gooien.

In bijvoorbeeld je keuken heb je vaak te maken met een mix aan afval. Veel verpakkingsmateriaal, maar vaak ook etensresten. Dit gescheiden bewaren heeft de voorkeur, zo wordt het in veel gemeentes ook opgehaald. Een mooie bak met meerdere compartimenten is dan een uitkomst, zeker als je er eentje uitzoekt die goed bij de stijl van je keuken past.

Brabantia prullenbak