Mijn glad gestucde muren kijken me al een tijdje vragend aan: zeg, zou je niet eens een keertje een spijkertje in ons rammen? Lastig… al een paar jaar houd ik ze strak, leeg en ongeschonden. Vlekjes poets ik grondig weg en oneffenheden werk ik zorgvuldig bij. Onlangs was ik er klaar mee en ben ik los gegaan op een soort van gallery wall

Ik hoor je denken… wat is een gallery wall? Eigenlijk is het niet meer dan een mooie benaming voor een collage, verzameling, collectie of zelfs een moodboard van schilderijen, foto’s, prints en herinneringen die je al dan niet gestructureerd en gegroepeerd bij elkaar hangt. Zoals dit:

Color pops.

Zooitje ongeregeld of…

Op het eerste gezicht zou je denken dat je met een gallery wall helemaal los kunt gaan. En dat is natuurlijk ook zo, ieder z’n ding. Maar toch zijn er een paar – noem het regeltjes – die jouw zooitje ongeregeld net wat meer structuur kunnen geven.

5 tips voor een mooie gallery wall

Wat heb je nodig:

  • schilderijtjes, ingelijste foto’s
  • Potlood
  • papier
  • Schaar of een knutselmes
  • schilderstape
  • hamer
  • spijkers of fotohangers
  • Liniaal of meetlint
  • Waterpas
  • Dubbelzijdig plakband

Stap 1: stel je gallery wall samen

Begin met het verzamelen van een assortiment wanddecoratie. Kies items die bij elkaar passen, die elkaar aanvullen, die tezamen een eenheid vormen. Bijvoorbeeld allemaal zwart-wit foto’s of retro schilderijtjes. Je kunt een thema bedenken, je kunt een bepaalde kleur kiezen, je kunt de schilderijlijstjes allemaal hetzelfde doen. De keuze is aan jou.

Stap 2: welk schilderij hang je waar?

Het moeilijkste van het ophangen van een gallery wall is het bepalen waar de foto’s aan de muur moeten worden opgehangen. Voordat je de muur vol gaten spijkert kun je de schilderijtjes overtrekken op papier en deze vervolgens uitknippen. Op je vloer kun je dan de samenstelling van je collage bepalen. Maar ook aan de muur met bijv. schilderstape.

Stap 3: houd de balans

Bij een mooie gallery wall blijft het artwork allemaal op gelijke afstand. Dit kun je met een liniaal meten. Afhankelijk van de grootte van je schilderijen zorg je voor de juiste tussenruimte. Kleine schilderijtjes hebben minder tussenruimte nodig dan grote. Door overal dezelfde afstanden te bewaren zorg je ervoor dat een gallery wall “ademt”. Je creëert als het ware een georganiseerde chaos.

Stap 4: zorg voor evenwicht

Je foto- of kunstwand hoeft niet symmetrisch te zijn, maar er moet wel een bepaalde mate van evenwicht zijn. Combineer grote muurkunst met een paar kleinere stukken. Als je een combinatie van stijlen, kleuren en bewerkingen in je galery hebt, probeer dan de kunststijlen gelijkmatig te verspreiden om balans te creëren.

Stap 5: Begin in het midden

Als je de foto- of kunstwand boven een bank of meubelstuk hangt, plak dan een stuk schilderstape op de muur om het midden aan te geven. Vanuit hier werk je verder. Je kunt natuurlijk gewoon met spijkers in de weer gaan. Maar je kunt ook schilderij ophangsystemen gebruiken. Een gallery wall is niet voor altijd en niemand zit te wachten op een muur vol gaten. Er zijn allerlei alternatieven om kunst en foto’s op te hangen. Wie weet bestaat jouw gallery wall uit alleen maar foto’s en volstaat dubbelzijdig tape. Zwaardere schilderijen ophangen is ook op verschillende manieren mogelijk.

diy gallerywall

Georganiseerde chaos?

Met bovenstaande tips in m’n pocket probeer ik een eigen gallery wall te maken. In mijn slaapkamer begin ik met 3 spijkertjes en 3 schilderijtjes. Maar al snel heb ik de smaak te pakken, sla ik meer spijkertjes in de muur en voeg ik foto’s met washitape toe. Ik heb trouwens gouden spijkertjes gekocht bij de bouwmarkt en doe gek met een kraaltje:

(null)

Kijk, mijn eerste gallery wall. 

Ik geef toe.. ik heb nog een hoop te leren. Bij de bovenste schilderijen heb ik het principe van overal dezelfde afstand nog een beetje weten te bewaren. Maar de balans is eigenlijk retever te zoeken.

(null)

Pinterest board vol gallery wall inspiratie

Op Pinterest heb ik een gallery wall board gemaakt met honderden voorbeelden. Dit vind ik een aantal prachtige muren:

Een collage boven je (thuis)werkplek:

*

workspace with inspiring moodboard and metal+leather chairs

Mooi vind ik de gallery walls met een consistent doorgevoerd thema:

gorgeous collection of vintage prints

.Great gallery wall

Dit is de fotomuur in het restaurant van Martinhal in Portugal, waar ik laatst een TOPvakantie heb gehad. Alle foto’s aan de muur hebben iets met vis te maken.

gallery wall Martinhal

leather & gallery wall.

Mooie covers en pagina’s uit glossy magazines, her en der verspreid over de muur. Maar, over de plaatsing van de bladzijdes is volgens mij zorgvuldig nagedacht. Op mijn Pinterest board vind je trouwens ook verschillende how-to’s en sjablonen om een goede en mooie verdeling te maken. Handig voor als je ook zelf aan de slag wilt gaan.

Sliding metal doors.

Zo leuk, deze fotomuur van Instagram foto’s. Er is echt een mooie balans en de afstanden tussen de foto’s kloppen perfect. Hier lees je hoe de maker te werk ging.

Instagram wall display 2

Een mooie zwart-wit verzameling op een plankje:

Side note, the big flower in the pot is actually illegal to harvest because they are poisonous and has no natural enemy in scandinavia, so when the seeds speed it's almost impossible to stop them.

mini gallery wall

Groovy magnets

Een gallery wall op de kinderkamer:

,

Heb jij ook al een gallery wall in gedachten voor thuis?