Koffie is hot! Letterlijk en figuurlijk. Al een paar jaar lang neemt het aantal koffietentjes wereldwijd enorm toe. Maar voor een lekkere koffie hoe je niet eens de deur uit. Want ook voor thuis zijn er enorm veel apparaten die jou in je dagelijkse bakkies pleur voorzien. Mooi, want uit verschillende publicaties blijkt dat koffie gezond is!

Sinds kort prijkt er op onze aanrecht een nieuwe koffiemachine, een Nespresso Vertuo om precies te zijn. Het waren natuurlijk maar liefst 2 jaren waarin de thuisconsumptie van koffie flink is toegenomen. Ik had in ieder geval behoefte aan kwaliteitskoffie, zonder dat ik daarvoor de deur uit hoefde. En daar komt bij, ik hou van gemak. Een Nespresso apparaat is dan ook een perfecte keuze vind ik zelf.

Nespresso Vertuo

Nespresso Vertuo machine

De Nespresso Vertuo biedt andere mogelijkheden dan de Original-apparaten. Ook hier heb ik jarenlang plezier aan beleefd. Sterker nog, ik beleef er nog steeds veel plezier aan: in ons strandhuisje heb ik een klein exemplaar staan die geschikt is voor gebruik op ons zeer beperkte zonnepaneeltje. Wat anders is aan de Vertuo zijn de onder andere de cups. Deze hebben een andere vorm en wat ik heel handig vind is dat ze ook verschillende groottes hebben. Op verjaardagen verslijt ik dus niet het ene na het andere cupje. Ik kan kiezen voor een grote cup waar ik 2 koppen, mokken of zelfs een hele kan koffie van zet.

6 redenen waarom koffie gezond zou zijn:

  • Koffie kan de kans verkleinen op de ziektes Alzheimer, Parkinson, diabetes en sommige vormen van kanker.
  • Koffie levert belangrijke anti-oxydanten, vergelijkbaar met die van pure chocolade en bosbessen.
  • Cafeïne stimuleert het centraal zenuwstelsel Het verbetert de concentratie, de geheugenfuncties en het vermogen om logisch te redeneren.
  • Koffie verhoogt de reactiesnelheid en maakt het voor de hersenen makkelijker om te schakelen tussen verschillende taken.
  • Cafeïne in koffie kan de snelheid en de contractiesterkte van spieren vergroten. Uit onderzoek blijkt dat spieren dankzij cafeïne minder snel vermoeid raken en een groter uithoudingsvermogen hebben.
  • Maar het belangrijkste: koffie geeft een gevoel van gezelligheid, en daar knappen we natuurlijk allemaal van op.

Nespresso vertuo cups

En 3 redenen waarom het beter is niet meer dan 4 kopjes per dag te drinken:

  • Teveel koffie is niet goed voor je hart. Volgens het Voedingscentrum kan koffie hartkloppingen in de hand werken. Je schijnt als verstokte koffiedrinker zelfs een hartaanval te kunnen uitlokken.
  • Er bestaat een verband tussen koffie en stress. Cafeïne verhoogt naast het insulineniveau de aanmaak van adrenaline, waardoor je dat zenuwachtige gevoel krijgt.
  • De vertraging van bloedtoevoer naar de hersenen, door teveel koffie veroorzaakt, kan zorgen voor angsten en somberheid.

Maar goed, daar zijn natuurlijk cafeïne-vrije oplossing voor. Mijn favoriete Nespresso Vertuo cups zie je op de foto hierboven. De linker is met cafeïne, de middelste is 50% en de rechter is cafeïne vrij.

is koffie gezond?

Hoe ik mijn koffie het liefst drink

Per dag drink ik ongeveer 4 bakken koffie. De eerste 2 met cafeïne en die erna zonder. Qua melk wissel ik de havermelk af met de nieuwste Alpro variant. Smullen!

Coffee Tea Print Typography I like big cups - 11x14 Poster wall art decor kitchen Starbucks white cup mustard yellow brown tan taupe. , via Etsy.