We hebben hem allemaal wel in de kast hangen: de zogenaamde “Little Black Dress”, oftewel de LBD. Een zwart jurkje dat eigenlijk altijd wel kan, naar elk feestje. Maar wat jij niet wist over de little black dress…

…is dat deze helemaal niet klein hoeft te zijn!

Ook de grotere zwarte jurken worden bestempeld als LBD. Het woordje “Little” in deze benaming staat namelijk niet perse voor klein, maar voor eenvoud. Dat betekent overigens niet dat de little black dress simpel hoeft te zijn. In tegendeel. Idealiter heeft de LBD niet al te veel opschmuck maar zorgt hij wel voor een groots effect. Kijk, zo een beetje, simpel én sexy. Maar goed, hij wordt dan ook niet gedragen door de eerste de beste.

 

Marilyn Monroe LBD

Coco Chanel maakt zwart chique

Wie vroeger zwart droeg, was in rouw of had niet veel geld te besteden. Maar toen Coco Chanel in 1926 de little black dress introduceerde, kwam daar verandering in.

Zij bracht in het Amerikaanse tijdschrift Vogue een eenvoudig zwart jurkje onder de aandacht. Vogue noemde de jurk “Chanel’s Ford”, omdat net als de T-Ford een little black dress een simpel en betaalbaar model was, in dit geval voor vrouwen uit verschillende sociale klassen.

Vanaf dat moment staat zwart voor chique. Haar eerste LBD is een eenvoudige zijden jurk met weinig poespas. Dat komt omdat Chanel vindt dat mode zowel chique als functioneel moet zijn. Of, zoals ze zelf zei: “Het menselijk lichaam beweegt de hele tijd. Als ik een gewaad zou dragen dat me hinderde, zou ik alleen maar bezig zijn om het ding op zijn plaats te houden. In mijn jurkje kun je doen en laten wat je wilt.”

Haar belangrijkste motivatie om zwart als modekleur te introduceren: op zwart zie je geen vlekken en het jurkje moet iedere vrouw kunnen passen.

Little Black Dress

Edelsteen sieraden | werking en betekenis

Draag je een LBD? Dan maak je het natuurlijk af met een lekkere (Chanel) parfum. Chanel No. 5 wordt beschouwd als het meest succesvolle Chanel parfum aller tijden, zelfs vandaag de dag is het te vinden onder de best verkochte parfums wereldwijd. In deze online shop vind je een groot assortiment aan persoonlijke verzorging en natuurlijk de geuren van Chanel.

Wat zwart doet voor jouw uiterlijk

  • Als je graag zwart draagt, dan schijn je een vastberaden persoonlijkheid te zijn. Je hebt dan graag de controle over jezelf en anderen en verder ben je creatief en idealistisch. Je zult altijd afmaken waaraan je begonnen bent en je bent een harde werker en houdt van problemen oplossen.
  • Uit onderzoek blijkt dat als je zwart draagt, dat anderen jou als zelfverzekerd, intelligent en aantrekkelijk bestempelen.
  • Wist je dat zwart helemaal niet altijd “afkleedt”? Je kunt er – als je er niet de juiste combinaties bij draagt – zelfs heel erg lomp in uitzien. Tips om dit te voorkomen zijn: 
    1. Combineer jouw LBD altijd met accessoires om het zwart te doorbreken of de aandacht af te leiden. Bijvoorbeeld een ketting, oorbellen of een ceintuur die matched met je schoenen.
    2. Ook draag je voldoende make-up bij de little black dress. Zwart kan je slank doen lijken, maar het benadrukt wel een fletse huid en donkere kringen. Je voorkomt dit door bijvoorbeeld kleurrijke lippenstift te dragen en net even wat meer mascara op te doen.

Fashionpost #62: zo style je de witte broek in de winter