Overweeg je een vakantie in Denemarken? Wie weet is de regio de Coastal Land, of zoals de Denen het noemen – Kystlandet – wel iets voor jou. Centraal ligt hier de stad Horsens, waarover ik je graag meer vertel.

Een vakantie in Denemarken staat garant voor lekker eten en buiten zijn. Persoonlijk vind ik het land en de inwoners best veel van Nederland weg hebben. Misschien dat ik mij er daarom zo thuisvoel. Maar toch, als ik op vakantie in Denemarken ben, voelt het echt als vakantie. Zo ook in de stad Horsens. Deze stad is enorm gezellig en leent zich prima voor een citytrip, maar ook als vertrek- of eindpunt van een rondreis(je).

Vakantie in Denemarken: tips voor een verblijf in de stad Horsens

Eten en drinken

Horsens heeft allerlei goede en leuke horecagelegenheden. Om er een paar te noemen:

  • In de Latin Quarter ligt Café Gran waar je naast bekende ook authentiek Deense gerechten op de kaart treft.
  • De wijnbar in Hotel Jørgensens is een goed idee als je in de mood bent voor iets chiquer.
  • In café Braatspilscafeen komen de locals bij elkaar en kun je een spelletje spelen en onderwijl genieten van lekker eten en drinken.
  • Posthuset Streetfood is een oud postkantoor waar nu allerlei streetfood tentjes zijn gevestigd. Aanrader!

Art Museum

In Horsens zijn verschillende galleries en musea gevestigd. Wij bezoeken het Art Museum, de plek waar je zijn moet voor een dosis moderne kunst. Het museum bestaat al ruim 100 jaar en is gevestigd in een mooi wit pand op de top van een heuvel middenin de stad. Het heeft een vaste collectie van voornamelijk Deense kunstenaars, maar ook wisselende, internationale tentoonstellingen. Als wij er zijn is er een geweldige tentoonstelling van Phoebe NewYork.

Street art

Over kunst gesproken: Horsens staat bol van de streetart, je kunt er zelfs een streetart tocht doen die je kriskras door de stad voert. Ik kan hem je van harte aanbevelen.

Shoppen

In Horsens kun je heerlijk winkelen, zo zijn er in de hoofdstraat verschillende Deense conceptstores waar ik goed heb huisgehouden. Op het gebied van homedecor en kleding hebben ze het in Scandinavie toch echt altijd goed in de vingers.

Faengsels Museet oftewel: de gevangenis

Erg de moeite waard is een bezoek aan de oude gevangenis van Horsens. Deze gevangenis opende z’n celdeuren in 1853 om ze in 2006 te sluiten. Sinds 2012 doet de gevangenis dienst als museum. Je kunt er de oude ruimtes en cellen bezoeken en komt via audio/visuele uitleg op een hele leuke manier veel te weten over het leven in de gevangenis destijds.

Sla vooral de cafetaria Spisehuset 8F niet over. Het interieur is hier fantastisch, het personeel superaardig en de koffie en het eten echt meer dan lekker. Fan ben ik de lampen, die in de jaren ’60 ook daadwerkelijk in de gevangenis hingen.

Slapen in een cel

En wil je zelf een keer een nacht in de cel doorbrengen? Dat kan! De oude ziekenboeg is omgebouwd tot een modern slaapcomplex, zonder dat het karakteristieke gevangenis gevoel verdwenen is. Dat moesten wij uitproberen natuurlijk. Hoewel het best spannend was hebben we prima geslapen. De volgende ochtend heb ik nog een spectaculaire ontsnappingsmove gemaakt. Compleet met lakens en dergelijke. Je ziet het hier.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonnie Dubois (@bonniedubois)

Hotel Møhr

Horsens kent een aantal idyllische straatjes zoals Grønnegade en Thonbogade. In laatstgenoemde zit het aparthotel Møhr, een supermooi appartement waar je heerlijk kunt overnachten. Het interieur is zo leuk, dat het je moeite gaat kosten om hier weer weg te gaan. Het is in ieder geval een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het centrum van Horsens.

hotel Mohr Horsens

De omgeving verkennen

Wij bezoeken Horsens als onderdeel van een 8-daagse vakantie in de regio Kystlandet, internationaal bekend als The Coastal Land. Dit gebied ligt in het hart van Denemarken en zoals de naam al doet vermoeden, is het omringd door de kust. Het is een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud, met stad, strand, bos en prachtig eilanden in de directe nabijheid.

Op vakantie in Denemarken heb ik veel vaker gedaan, maar dit gebied kende ik nog niet. Hoewel het heel erg in de buurt van Aarhus, ligt, waar een een paar jaar terug op citytrip was. Tijdens deze vakantie verblijf ik op 5 verschillende locaties, met allemaal superunieke eigenschappen. Vanuit daar maak ik uitstapjes naar verschillende highlights in de omgeving.

  • Binnenkort lees je hier meer over het prachtige eiland Endelave.
  • Binnenkort lees je hier meer over andere accomodaties en uitstapjes in the Coastal Land

Wil je zelf ook op vakantie in Denemarken? Bezoek voor heel veel tips en inspiratie de site van VisitDenmark.