Koken zonder gas. Minder elektra gebruiken. Bijna iedereen is er mee bezig. Want hoewel het gasstel niet de grootste verbruiker is, telt iedere kubieke centimeter. En de over vraagt met voorverwarmen aardig wat watt. Mijn Airfryer draait daarom op volle toeren. Niet voor snacks of friet, maar voor volledige maaltijden. Of in ieder geval een groot deel van de maaltijd. Zoals deze frittata met zalm en courgette. Simpel, snel en heel lekker!

Delicious recept, maar dan zonder oven

Dit recept komt uit mijn favoriete kooktijdschrift, Delicious. Ik volg het recept niet helemaal, toch altijd die eigen twist. En in plaats van de oven, maak ik twee porties in de Airfryer. De bedoeling was voor 2 dagen. Maar heel gek, het ging in 1x op 😉

frittata met zalm voorbereiding

Ingrediënten frittata met zalm uit de Airfryer

 • 3 bosuitjes
 • 2 tenen knoflook
 • 100 ml (plantaardige) room
 • 1 el gedroogde dille
 • zout en peper
 • 6 eieren
 • Rasp van 1 citroen
 • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 kleine courgette
 • 1 moot warmgerookte zalm
 • een snuf gerookt paprikapoeder
 • een handjevol pijnboompitten

Bereiden frittata met zalm uit de airfryer

Eerste zoektocht is altijd de vorm. Ik heb een Ninja Airfryer met 2 bakken. Ik gebruik vaak van die aluminium bbq schaaltjes, omdat die precies passen. Maar niet heel milieubewust natuurlijk. Inmiddels heb ik bij IKEA een glazen vorm gevonden die precies past. Maar ik had er 2 nodig. Dus toch maar de aluminium….

Snijd de bosuit in ringetjes en pel de knoflook. Klop in een kom de eieren met de room. Voeg de dille en gerookt paprikapoeder toe en wat peper en zout. Roer 1 el van de parmezaanse kaas erdoor. Meng nu met de bosui, de knoflook en de citroenrasp. Giet dit mengsel in de ingevette vorm (of in mijn geval, 2 vormen). Snijd de courgette in dunne plakjes (ik doe dit met de kaasschaaf). Bedenk het eimengsel voorzichtig met de plakjes courgette en snipper de gerookte zalm er overheen. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Een beetje extra mag best. Zet de bakjes voorzichtig in de Airfryer en bak op 180 graden, ongeveer 15 minuten (de baktijd verschilt per type Airfryer). Strooi nu de pijnboompitten over de frittata en bak nog eens 5 minuten tot ze goudbruin zijn. 

 

frittata met zalm klaar

Zoals je ziet gaat het best hard met de frittata. Ik deed de pijnboompitten 8 minuten en toen waren ze wel erg donker. Die heb ik er dus maar afgehaald. Voor bij de frittata maakte ik een simpele sla met komkommer, tomaat en avocado. Honingmosterddressing erover en een paar van de niet al te donkere pijnboompitjes. Et voila, frittata! Eigenlijk voor 4 personen, maar we hebben ze gewoon met z’n tweeen opgegeten.

Ook lekker met ei uit de Airfryer: deze pita 

Airfryer pitabroodje met ei en avocado