Heb jij al een airfryer? Hij is tegenwoordig te vinden in vele keukens. Dat komt omdat je er heel veel mee kan: patatjes, vlees, groenten. Om je het leven als airfryer gebruiker nog makkelijker te maken zetten we nog wat handige tips op een rijtje. Want na eeuwen met een oven of een frituur te werken is het soms even wennen. Lees verder voor 5 arifryer hacks die je moet weten!

Tip 1: Vergeet de accessoires

Vaak kan je bij je airfryer allerlei accessoires kopen. Bakvormen, bakrekjes enz. Die bakvormen zijn best handig als je niet elke keer een hele vieze airfryer wil. Met deze tip kan je ze achterwegen laten en heb je toch een schone airfryer! Je kan bakpapier namelijk makkelijk op maat vouwen. Voor een ronde airfryer vouw je je stuk bakpapier in een driehoek. Dan knip je er een hoekje vanaf. That’s it. Leg hem in je airfryer en bak hierop je gerecht. Hoe je een rechthoekige bakvorm vouwt zie je hier.

airfryer hacks bakpapier
airfryer hacks bakpapier
airfryer hacks bakpapier

Tip 2: Slim met aluminium folie

Het minst leuke aan een Airfryer is het schoonmaken. Van sommige Airfryers kunnen de onderdelen in de vaatwasser. Maar eigenlijk is het beter om hem na elk gebruik af te wassen. Het vervelendste is altijd die lekbak met aangekoekt vet. Want ja, al dat vet wat een airfryer afstoot moet toch ergens heen. Wil je dat schoonmaken na elk gebruik uitstellen? Leg dan een stukje alumimumfolie in de lekbak. Gooi deze na het bakken weg en als het goed is is je airfryer nog schoon.

Op TikTok kwamen we nog een super handige lifehack tegen. Het is een kunst om ovenschalen te vinden die precies in de airfryer passen. Hij is tenslotte wat kleiner dan de gemiddelde oven. Hoe fijn het ook is als je de perfecte hebt gevonden, het is nogal een uitdaging om hem eruit te halen. Maar zie hier de perfecte tip!

Tip 3: Water in de lekbak 

Nog een tip met de lekbak. Is het je wel eens opgevallen dat je airfryer gaat roken? Geen paniek, hij vliegt niet in de fik. Dat is het vet wat zich onderop heeft verzameld. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer dit gaat roken. Ruikt niet zo lekker en is ook niet erg gezond. Om dit te voorkomen kan je een beetje water in de lekbak gieten. Hierdoor zal het vet ook niet aankoeken. En dus weer makkelijker schoon te maken. Winwin!

airfryer water
airfryer water

Tip 4: Oven formule 

Als je net een airfryer hebt is het een beetje stoeien met de temperatuur en baktijd. Bijna alles wat in de oven kan, kan ook in de airfryer. Maar, dan moet je wel andere instellingen gebruiken. Hier hebben we een handig trucje voor. Als je een oven recept volgt haal je voor de airfryer 15 graden van de temperatuur af en verminder je de baktijd met 20%. Een voorbeeld. Als de oven instructie 20 minuten op 200 graden is, dan doe je het in de airfryer op 185 graden voor 16 minuten.

Tip 5: Zoetigheden uit de airfryer

Tot slot iets waar wij lang mee hebben gestoeid. Zoetigheden bakken in de airfryer. Het kan echt, maar wederom moet je de instellingen wat aanpassen. Hiervoor geldt langer en lager. Een cake heeft gemiddeld 60 minuten op 160 graden nodig. Afhankelijk van de bakvorm natuurlijk. Heb je een lage bakvorm bijvoorbeeld, dan kan het korter. Zie hier het bewijs dat het echt kan!

Airfryer appelcake met jeugdsentiment