Pastel de Nata. Wat de Stoopwafel is voor Nederland en de croissant voor Frankrijk, dat is de Pastel de Nata voor Portugal. Ben je daar geweest? Dan ken je hem gegarandeerd. Het bladerdeegkuipje gevuld met custard vind je in Portugal bij elk café. In Nederland jammer genoeg bijna nergens. En als ze ‘m hebben is het vaak niet de real deal. Dat zag José Cruz ook en besloot de lekkernij naar Amsterdam te brengen. OHIMP nam een kijkje in zijn nieuwe café in de van Woustraat.

hotspot mr nata
pastel de nata's

Het begin van Mr. Nata

Jose begon in 2020 met het importeren van Pastel de Nata’s naar Nederland. Deze leverde hij aan horeca. Maar, zoals jullie vast nog weten ging die horeaca een tijd dicht. Tijdens de lockdown begon hij met het bezorgen aan consumenten. En dat was een hit! Wat kleinschalig begon in Amsterdam werden al snel bestellingen door heel Nederland. José vertelt dat hij de connectie met de mensen miste in deze tijd. Dus ging hij op zoek naar een winkelruimte. Na een zoektocht van een jaar vond hij dé plek voor Mr Nata. De van Woustraat 48, midden in de Pijp. Voor een sfeerimpressie kan je deze video bekijken! 

Pastel in de Pijp

Mr Nata heeft een prachtig winkelpand bemachtigd in de Pijp. Als je binnenkomt loop je gelijk tegen de vitrine met de Pastel de Nata’s aan. Ze verkopen de klassieker, maar ook Pastel’s met koffie, port, chocolade, appel en framboos. Als het aan José vraagt is de klassieker het beste. Wij luisteren braaf en bestellen een Pastel de Nata zonder smaakje. En man wat is dat lekker. Zo lekker dat er ook nog 4 mee naar huis moesten. Even opwarmen in de oven en ze zijn nog net zo lekker als in de winkel.

Pastel de nata
Gebakje thuis

Belém

Onder het genot van een Pastel de Nata en een cappuccino vertelt José over het ontstaan van de lekkernij. En dat was me toch een grappig verhaal. De Pastel’s komen uit Belém in Lissabon. Daar werden ze in de 18e eeuw voor het eerst gemaakt in een klooster. De Monniken droegen daar witte gewaden en wit wordt snel vies. Om ze mooi wit te houden werden de gewaden geweekt in emmers vol eiwitten. En als je emmer met eiwitten hebt, dan heb je ook emmers met eidooiers. Weggooien is zonde en dus maakte ze daarmee de allereerste Pastel de Nata. Meer over Belém lees je hier.

Portugese delicatessen

Inmiddels is er ook een Portugese chef aan het werk. Naast Pastel de Nata’s kan je ook genieten van authentieke Portugese gebakjes. Zoals een amandeltaartje die José zijn moeder vroeger voor hem maakte. Of een Brisa do Lis, een gebakje uit de streek waar de chef vandaan komt. Er ligt ook iets in de vitrine wat wij als Nederlanders wel herkennen. De Berliner bol, maar dan op zijn Portugees: Bola de Berlin. Typisch wintergebak toch? Nou, in Portugal niet. “Als je ’s zomers in Portugal op het strand ligt zie je geheid mensen met een Bola de Berlin lopen” lacht Jose.

Portugees gebak
Portugees gebak

Het geheim van de Pastel

We hadden het aan het begin al over the real deal. Waarom zijn echt lekkere Pastel de Nata’s zo moeilijk te vinden in Nederland? Jose legt uit wat de chef’s secret is. Het zit hem in de boter. De boter die de Pastel zo lekker maakt is niet te vinden in Nederland. De Portugese boter is namelijk voller van smaak. Omdat de juiste ingrediënten ontbreken in Nederland worden de Pastel de nata’s nu nog geïmporteerd uit Portugal. Maar hopelijk niet voor lang…

Toekomstdromen

Van een bezorgdienst naar een fysieke winkel is al een hele stap. Maar als het aan José ligt blijft het daar niet bij. Hij heeft grote dromen zoals hij zelf zegt. Als volgende op zijn lijstje staat een groter filiaal in het centrum van Amsterdam openen. Bij een grotere ruimte hoort een grotere keuken. En als hij die heeft worden de Pastel’s zelf gemaakt. Zijn ultieme doel is uitbreiden door heel Nederland en daarna zelfs Europa. Maar voorlopig is hij nog aan het genieten van het goedlopende filiaal in de Pijp. En wij kunnen mee genieten! Ondanks de foute boter gaan we zelf ook een keer een poging wagen. Een recept vind je hier. Lijkt het jou wat, zo’n Pastel de Nata?

mr nata bord
Koffie bonen