Tegenwoordig liggen er in de supermarkt steeds meer producten met kokos. Kokosmelk, -yoghurt, -koekjes, noem het maar op. Dit is omdat kokos vaak wordt gebruikt als plantaardige vervanger voor zuivel. Maar ook als je van kokos houdt of een notenallergie hebt kan het heel fijn zijn. Een aantal jaar geleden lag er bij de Albert Heijn zelfs een paasstol met kokosspijs. Heerlijk toch! Helaas was dat een eenmalige actie. Gelukkig is het niet moeilijk om zelf te maken. Dus bij deze een paasstol met kokos!

ingedrienten stol

Ingrediënten voor de stol

 • 100 g ongezouten roomboter
 • 100 ml volle melk
 • 100 ml water
 • 3 el wittte bastersuiker
 • 7 g gedroogde gist
 • 100 g rozijnen
 • 100 g gedroogde abrikozen
 • 350 g tarwebloem
 • 1 tl zout
 • 10 g poedersuiker

Ingredienten voor kokosspijs

 • 150 g geraspte kokos
 • 150 g kristalsuiker
 • Een half ei
 • 1 blik kokosmelk 

Before we start

Voordat we beginnen aan de paasstol met kokos even wat aantekeningen. In dit recept is de stol helemaal nootvrij zodat mensen met een notenallergie er ook van kunnen genieten. Een traditionele stol heeft naast amandelspijs ook vaak hazelnoten. Dus voel je vrij om naast de rozijnen en abrikozen gehakte noten of pitten toe te voegen. 

En voor het kokosspijs een kleine tip. We gebruiken van het blik kokosmek alleen het room. Hiervoor zet je het blik een dag van te voren in de koelkast zodat het room naar boven drijft, dat kan je er makkelijk uitscheppen. 

paasstol maken
stol deeg

Zo maak je het

 1. Verwarm in een steelpannetje 75g van de boter, de melk en het water. Zorg dat het niet kookt en roer tot de boter is gesmolten. Zet dan het vuur uit, laat een 1 minuutje afkoelen en voeg de suiker en gist toe. Dit laat je 15 minuten staan zodat de gist kan activeren. 
 2. Doe de rozijnen in een bakje en schenk er kokend water overheen. Laat dit 15 minuten staan, giet af en dep droog. Hak ook vast de abrikozen en eventueel de noten. Zet apart.
 3. Meng in een grote kom de bloem en het zout. Meng dit goed, want zout en gist zijn geen vrienden. Als het gist te direct op het zout komt zal het deeg niet goed rijzen.
 4. Maak een kuiltje in het midden en giet hier het botermengsel in. Je kan het nu mixen met deeghaken, maar met een houten lepel gaat ook prima. Meng tot het een compact deeg wordt. Bestuif nu een schoon aanrecht met bloem en kneed hierop het deeg voor ongeveer 5 minuten. 
 5. Maak een bol van het deeg en laat deze 1 uur rijzen in een schone kom met een schone theedoek erover. 
kokosspijs ingredienten
spijs

Kokosspijs

Terwijl het deeg aan het rijzen is kan je het spijs maken.

 1. Schep de bovenste laag room van de kokosmelk (zie de tips).
 2. Meng dit met de suiker, kokos en het halve ei.
 3. Roer dit tot je het kan kneden. Het blijft wel plakkerig, dus dat kan een uitdaging zijn.
 4. Kneed het tot een vierkant en wikkel in een stuk vershoudfolie. Leg tot gebruik in de koelkast.

Liever geen paasstol met kokos? Hier vind je een recept voor een traditionele stol met amandelspijs! Dit kan je kant en klaar kopen of zelf maken.

  deeg en spijs
  deeg

  Na het rijzen

    1. Rol het deeg uit tot een lap met een doorsnede van ongeveer 30cm.
    2. Haal het spijs uit de koelkast en kneed dit tot een staaf van ongeveer 25 cm. Als het spijs te droog is geworden meng je de andere helft van het ei erdoor.
    3. Leg het spijs op 1/3 van de lap deeg en vouw het lange gedeelte over het spijs. Je krijgt een halve cirkel.
    4. Vouw alle uiteindes dicht en leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. We zijn er nog steeds niet, want nu moet het deeg nog een keer een uur rijzen.
    5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de stol eerst voor 10 minuten. Smelt ondertussen de overgebleven 25 g boter. Haal de stol uit de over en verlaag de temperatuur naar 180°C. Bestrijk de stol met gesmolten boter en bak nog 25-30 minuten. Laat 10 minuten afkoelen op de bakplaat en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
  Paasstol
  paasstol met kokos

  Serveren

  Bestrooi de stol voor serveren met poedersuiker en that’s it. Nu kan je genieten van een heerlijke paasstol, ook als je een notenallergie hebt of niet van amandel houdt. De beste manier om een stol te eten is natuurlijk met wat roomboter. Wij smeren na een laagje boter ook het spijs uit. Echt genieten!  Hoe eet jij ‘m?