Een nieuwe trend in foodie land: Gardenscape Focaccia. Geweldig voor de lente! Wij raakte geïnspireerd door dit recept van de Aldi. We hebben hem wel een beetje vermakkelijkt. Met dit recept blijven je handen schoon, want je hoeft niet te kneden. Ideaal toch. Maak hem op zoals jij wil en serveer bij de paasbrunch, de voorjaarsborrel of gewoon wanneer je er zin in hebt.

gardenscape focaccia

Ingrediënten deeg:

 • Zakje gedroogde gist (7 gram)
 • 2 theelepels honing
 • 2 cups warm water (475 ml)
 • 500 gram patentbloem
 • 1 eetlepel zout
 • flinke scheut olijf olie
 • Blokje boter om in te vetten

Ingrediënten opmaak:

 • Takjes rozemarijn
 • Rode uit
 • Zongedroogde tomaat
 • Zeezout
 • Radijs

Of eigenlijk de groenten die jij wil! Verder heb je een kom, een spatel en een rechthoekige bakvorm nodig. Die van ons is 35,4 X 22,4 X 8 CM.

Hoe maak je het:

1. Meng het zakje gist met de honing en het water. Laat dit 5 minuten staan, totdat het gaat schuimen. Dan is het gist geactiveerd.

2. Voeg het bloem en zout toe en meng met een spatel door elkaar. Meng totdat het een egaal deeg wordt. Het ziet er misschien een beetje gek uit. Het deeg is namelijk erg plakkerig. No worries! Dat hoor. Gelukkig hoef je er niet met je handen in ;).

3. Schenk wat olijfolie over de deegbol en roer hem met een spatel door de olie. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem ongeveer 1 dag of ’s nachts in de koelkast. Als je haast hebt kan je hem ook 3 uur op kamerteperatuur laten rijzen.

gist honing deeg
focaccia deeg
focaccia deeg gerezen

4. Vet je ovenschaal in met boter en schenk er ongeveer een eetlepel olie in. Dat lijkt misschien dubbelop, maar de focaccia blijft snel vastplakken.

5. Vouw het deeg met twee vorken van de zijkant naar het midden. Doe dit totdat het deeg een bal vormt. Dit is een beetje lastig uitleggen. In deze tiktok zie je hoe het werkt! Als het een bal is leg je het deeg in de ovenschaal. Dit moet weer 1,5 uur rijzen, maar deze keer op een warme plek. Bijvoorbeeld in de oven met alleen de lamp aan.

focaccia maken
makkelijke focaccia

6. De focaccia is nu weer mooi gerezen en vult de hele bakvorm. Maak je handen vettig met wat olie en prik in het deeg alsof je piano speelt. Dan kan je hem gaan versieren zoals je zelf wil. Bij de gardenscape trend maak je met groenten en kruiden een soort mini tuintje. Maar je kan het ook simpel houden en alleen wat zout over de focaccia sprenkelen.

7. Giet nog een laatste beetje olie over de focaccia en bak 25 minuten op 220 graden. Houd hem wel in de gaten.

Borrelen maar

Dat was hem. Het kost vooral wat tijd, maar het is het wachten waard! Heerlijk bij de borrel met wat alioli. Wij waren verbaasd over hoe makkelijk dit was. Een ander makkelijk recept is dit naan brood. Zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. En iedereen kan het! Ga jij het ook proberen? Eet smakelijk!

gardenscape focaccia
focaccia eind