Heb je zin in een leuke stedentrip, zonder al te lang in de auto te zitten. Dan is Lille je bestemming. Net over de grens met Frankrijk kun je shoppen in prachtige boetiekjes, eten en drinken in de leukste cafés en restaurants, cultuur snuiven in het op 1 na grootste museum van Frankrijk, boeken en posters scoren en nog zoveel meer.

Lille (ook wel Rijssel) is de hoofdstad van Frans Vlaanderen en van de regio Hauts de France. Het is een universiteitsstad, met nationale en internationale studenten. Het meest bekende evenement van Lille is de braderie van Rijsel. In het eerste weekend van september lijkt het in Lille wel koningsdag. Iedereen verkoopt zijn spullen op straat. Het is 1 van de grotere jaarlijkse Franse evenementen en de grootste rommelmarkt van Europa. De Braderie van Rijsel trekt ieder jaar één à twee miljoen bezoekers! Die doen we volgende keer 😉 Wij hebben in 3 dagen tijd ons hart verloren aan Lille. Het heeft de uitstraling van Parijs, maar dan wat kleiner en zonder al die toeristen. En goed dat we met de auto waren, want die ging volgeladen terug. Waarmee? Lees onze tips:

Kijken en winkelen in de oude stad van Lille

Het allerleukste aan Lille is toch wel Vieux Lille. In dit historische deel van Lille kun je je vergapen aan oude huizen met gekleurde vensters en deuren, vakwerk raampjes, prachtige bakstenen. En alsof dat niet genoeg is, zijn hier ook allerlei leuke boetiekjes, cafés en restaurants. Onze aanraders op een rij (met ook een paar buiten de oude stad).

Zoetigheden:

 1. Meert: Je kan eigenlijk niet naar Lille zonder Meert te bezoeken. Beroemd om zijn wafels met vulling, maar ook om de winkel zelf. Een oud pand, rijkelijk versierd. Alles hier is mooi, tot het plafond aan toe. De wafels zijn niet heel goedkoop, wel heel erg lekker.
 2. Aux Merveilleux de Fred: hier maken ze hele speciale gebakjes. Meringue, besmeerd met room en allerlei soorten chocola en anders strooisel. Blijf hier even voor de etalage hangen, dan zie je de patissiers aan het werk.
 3. Au chat bleu: Schattig winkeltje met, je raadt  het al, een blauwe kat in het logo. Hier wordt al 30 jaar traditionele chocolade gemaakt en verkocht. Sinds 10 jaar is Guillaume Cortade de chef chocolatier. Hij zegt dat alles hier wordt gemaakt met veel liefde. Ons hart heeft hij daarmee zeker gestolen.

Boetiekjes

 1. Muse: een heerlijk klein winkeltje. Leuke en betaalbare kleding en accesoires. Prachtige broekpakken. Wij vielen als een blok voor de zomers gekleurde tasjes.
 2. Boutique the Room: hier koop je dameskleding, vrouwelijk met een mannelijke look. Ingekocht door de stoere wat oudere dame die ook in de winkel staat. Leuke jasjes, fijne broeken en heel prettig persoonlijk geholpen.
 3. Bellerose World: Aan het place du Theatre kun je je vergapen aan de etalage van Bellerose. Een van oorspong Belgisch merk. Kleding, sneakers, accessoires alles hangt hier op kleur. Lange rekken om je helemaal in te verliezen. Wat wij niet wisten: deze winkel zit ook in Amsterdam en Rotterdam. Dicht bij huis dus ook te bezoeken.

Cafés en restaurants in Lille

De liefhebber van lekker eten en drinken zit goed in Lille. Er is, naast Franse wijn, in Lille ook een rijke biercultuur. Er zijn flink wat cafés met uitgebreide bierkaarten van ook plaatselijke (micr0)brouwerijen. Eten kun je in allerlei varianten: hippe restaurants met een simpele, goede kaart, Franse bistro’s met prachtige visgerechten en eten bij de topchef van Lille. En niet te vergeten: de creperie! Flinterdunne pannenkoeken met allerlei heerlijk beleg. Onze restauranttips:

 1. Brasserie de la Paix: een typisch Franse brasserie in Art Nouveau stijl. Verscholen in een hoek en toch bomvol Fransen. Die er uitgebreid lunchen met de hele familie. Oesters, Fruits de mer, grote schalen vis, gekoeld op ijs. De tafeltjes staan gezellig dicht tegen elkaar aan. De bediening is uiterst correct. Let wel op: lunch is hier tot 14 uur, daarna gaan ze dicht tot de avondopening. Dus lekker op tijd eten tussen de middag.
 2. Mama Shelter: Aan de rand van het centrum, op de bovenste verdieping van het gelijknamige hotel kun je eten in een geweldig interieur. Of eerste even genieten van een cocktail op de roofbar. Met gezellige open ’tenthuisjes’ om met vrienden een drankje te doen. Het eten is simpel, maar goed. De aperitiefjes en cocktails bijzonder lekker. De bediening is hip, losjes en vriendelijk. En het interieur, daar kan je de hele avond wel naar kijken en steeds weer iets nieuws zien. Populair onder jongeren en dat snappen we.
 3. Crêperie Saint Georges: Denk je bij crêpes aan een snelle en goedkope hap? Dan ben je nog niet bij Saint Georges geweest. Alleen al de toegangspoort is een belevenis. Hier eet je in een prachtig ingericht restaurant culinaire crêpes (zoet) en galettes (hartig). Met een goed glas wijn erbij natuurlijk. Je kunt hier kiezen van de kaart, of gaan voor de ‘formule’. Dan eet je een hartige en een zoete crêpe. Zorg dan wel dat je flink trek hebt 😉
 4. Bloempot: de laatste tip is ook misschien wel de beste. In Bloempot serveren ze de smaak van Frans-Vlaanderen. Ze noemen hun gerechten brut, wild en delicaat. Wij noemen het niet normaal lekker. Bijzondere combinaties, die je soms even doen fronsen, totdat je hebt geproefd. En alle ingrediënten die ze gebruiken zijn lokaal en biologisch. Kies voor een menu van de (beroemde) chefkok, Laurent Ladeyne. Ga gerust ook voor de alcoholische of non-alcoholische pairing. Wij deden zonder alcohol. Iedere gang een bijzonder, zelfgemaakt drankje. Wijn niet gemist.

En dan nog een hele leuke tip voor de bierliefhebbers: een speurtocht/bierproeverij door Lille met Echappée Biere. Op zoek naar een verloren schat kom je langs flink wat historische hoogtepunten, flink wat streetart en een 4-tal leuke kroegen met lokale, Franse en Belgische biertjes. De speurtocht is ook heel geschikt met kinderen, die krijgen gewoon een frisje. En die kunnen prima meedoen met de speuropdrachten. Onze favoriet qua plek: La Ressoucerie. Een klein bistrootje met een geweldige sfeer. Met live DJ toen wij er waren. En die groene tegeltjes, zo mooi!

Kunst en Cultuur in Lille

Lille is een eldorado voor de liefhebber van kunst en cultuur. Alleen al de stad zelf is een plaatje met een rijke historie, die erom vraagt om verkend te worden. De liefhebber van Franse boeken zit er ook heel goed. En aan musea ook geen gebrek. Een paar mooie tips:

 1. Museum Palais des Beaux-Arts: Op het Louvre na is dit het grootste museum van Frankrijk. Het monumentale musuem is gebouwd van 1885 – 1892 en heeft een enorme collectie Europese schilderkunst. Er hangen werken van Rubens, Goya en van Dyck. Schetsen van Rafael en een beeldengalerij met werk van onder andere Rodin.
 2. Museum La Piscine: In Roubaix, dus eigenlijk net buiten Lille, maar wel bereikbaar met de metro vanuit Lille, dus toch hier op het lijstje. Deze wil je echt niet missen. In een voormalig Art Deco zwembad kun je genieten van het gebouw zelf, schilderkunst, keramiek, textiel en meer.
 3. Historisch Lille ontdekken in de fietstaxi: In de taxivelo van Lille zie je meer! Ga je, net als wij, niet zo lang naar Lille, dan is de fietstaxi een uitkomst om toch veel te zien en te horen. Een tikje toeristisch, maar erg leuk, zeker met kinderen. En onze taxichauffeur wist ons tussen het trappen door zoveel te vertellen over Lille! Van de Port de Paris tot de Vlaamse huisjes. We verklappen niet teveel. Neem zelf de fietstaxi en geniet.
 4. Vieille Bourse: Op het binnenplein van het oude beursgebouw kunnen boekliefhebbers hun hart ophalen. Iedere middag is hier een boekenbeurs. Lekker snuffelen tussen oude klassiekers, bladeren door stripboeken en kiezen uit leuke posters. Of gewoon even sfeer proeven. Want zelfs als je niet van lezen houdt is dit een leuke plek om rond te dwalen.
 5. De Kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille: Deze kathedraal valt vooral op door de bijzondere gevel. Of je het mooi vindt of niet, het is een apart gezicht. De gevel is nog redelijk recent: uit 1999 en werd ontworpen door Pierre-Louis Carlier en Peter Rice (ontwerper van het Sydney Opera House). De ‘rest’ van de kathedraal werd gebouwd tussen 1897 en 1947. Blijf niet alleen buiten, van binnen is de kathedraal ook een plaatje.

Slapen in Lille

Ja dat moet natuurlijk ook gebeuren, ergens uitrusten van al die indrukken en lekker slapen. Wij verbleven in hotel Arbre Voyageur. Alleen al om de ligging is dit hotel perfect. Op loopafstand van het centrum van Lille en naast een grote parkeergarage. Auto parkeren, uitpakken en de hort op dus. En met al die tassen die we mee terug namen wel zo handig. Daarnaast echt heerlijke bedden en supervriendelijk personeel.

Met al deze tips kun je wel een weekendje Lille doorkomen toch? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fantastische drogisterijen en de heerlijke Franse producten uit de supermarkt. Daar komen we binnenkort nog op terug.

 • Hebben we toch nog een top-tip gemist? We horen het graag in een reactie!
 • Geen zin in een stedentrip. Dan vind je dit misschien wel leuk: de kustdorpjes van Hauts de France