4 vriendinnen in het land van de mannen zonder onderbroeken en grote flessen whisky. Dat is toch vragen om problemen? Valt best mee hoor, maar reuzegezellig was het wel! Edinburgh als citytrip… dat gaat dus zo:

Een paar maanden geleden lees ik in Flair dat Edinburgh “rocks”. Goed om te weten, want het is mijn beurt om het jaarlijkse vriendinnen-uitje te plannen! En ik hou wel van niet voor de hand liggende plekken. De vlucht boek ik bij EasyJet en via AirBnB reserveer ik een leuk appartement.

De voorpret via Whatsapp is groot. We willen whisky proeven, shoppen, onder een aantal quilts kijken en heel veel kletsen en lol maken. Edinburgh, maak je borst maar nat want hier komen de Madels!

Edinburgh easyjet

Ons appartement is top. Gelegen aan de rand van de stad aan het water. Niet de allerleukste buurt maar wel het allerleukste appartement (zie ook het Google Maps kaartje onderaan dit bericht). En de bussen brengen ons in een mum van tijd naar het centrum.

edinburgh airbnb

Maar eerst nog even eten. Dat doen we bij hotspot The Haven, een superleuk tentje met heerlijk eten. Voor ieder wat wils; eieren met spek, scones, havermout, kruidentheetjes. Dit begint goed!

the haven ontbijt

We nemen de bus naar de stad. Princes Street in Newtown, daar moeten we wezen voor de Topshop, Primark, Zara en River Island. Maar we gaan eerst voor de kleine boetiekjes naar Old Town. We lopen (radslagen) via de kasteeltuinen van Castle Rock omhoog. Edinburgh Castle ligt bovenop de Rock, deze heuvel blijkt niets minder te zijn dan een oude vulkaan. We spelen heerlijk voor toerist en zijn stiekem onder de indruk van de doedelzakspeler. Wat een lange…. adem!! 😉  Het uitzicht is mooi maar het kasteel gaan we niet in want die 20 pond entreegeld pp besteden we liever aan een lekkere lunch.

edinburg schotland

Daar is het trouwens wel weer tijd voor. We strijken neer bij Hula Juice Bar & Gallery. Verhip, blijkt nog een hotspot uit Flair te zijn ook! We komen helemaal aan onze trekken met soep en gifgroene detox smoothies gevuld met o.a. tarwegras en peterselie. Dit blijkt de allereerste (en volgens mij ook enige) Smoothie place te zijn in Edinburgh. De moeite waard!

Hula smoothies

We slenteren, we kletsen, we lachen, we nemen weer een terrasje… We shoppen hier en daar wat en nemen een van de vele “closes” (=steegjes) naar beneden. Want heuvelachtig is Edinburgh wel hoor. Des te blijer zijn we met Devil’s Advocate, een whiskybar die onderaan de close blijkt te liggen. Wat een inrichting, prachtig. Zullen we? JAAAA! Cheers.

Jamie's Italian

We rollen door naar David Bann, een vegetarisch restaurant, aanbevolen door… alweer Flair! En Flair is er goed in blijkt, want we smullen met z’n vieren enorm van grote borden gezond en smakelijk eten.

Onze tweede dag in Edinburgh ziet er min of meer hetzelfde uit:  slenteren, kletsen, lachen, kopen, neerstrijken, opstaan en weer doorgaaaaaan….

Zo belanden we bij Jamie’s Italian. Ziet er mooi uit zeg: het terras (maar ja, het is en blijft Schotland… het spettert), de kaart, de presentatie, de ober. De smaak vinden wij allemaal stiekem een beetje tegenvallen. Maar de desserts (pavlova’s, brownies en merengues) compenseren dit ruimschoots. ’s Avonds eten we bij The Outsider. We komen er bij toeval langs en zijn heel blij met onze ontdekking. Maar nee hoor, ook deze hotspot staat vermeld in onze Holy Flair. We eten heerlijk, worden leuk bediend en hebben zicht op Castle Rock.

Na het eten gaan we het gewoon doen, we gaan naar de pub! Onze huisbaas blijkt in een band te zitten en wij mogen komen. De bar heet Ghillie Dhu, is erg mooi en super Schots. Eindelijk iets wat we zelf ontdekt hebben, huisbaas incluis 😉

Edinburgh vakantie

Het weekendje Edinburgh zit er op! We vonden het leuk! Wat ons met name opviel:

 • De gebouwen zien er vies en spooky uit. Spooky past natuurlijk wel bij Schotland. Maar de zwarte aanslag, daar zouden we in Nederland wel een gevelreiniger “tegenaan gooien”.
 • Als je niet weet wat iets betekent op de menukaart dan doe je er goed aan dit eerst uit te zoeken. Black Pudding is bijv. geen pudding van extra pure chocola… Black pudding blijkt een mengsel van niervet, havermoutvlokken, bloed, gerst en een speciaal kruidenmengsel… Of wat dacht je van Haggis: gemalen orgaanvlees van een schaap, varken of koe, vemengd met niervet, uien, havermeel, kruiden en specerijen.
 • Oldtown vonden wij vele malen leuker dan Newtown. Maar deze twee wijkjes liggen heel dicht bij elkaar dus een oversteek is zo gemaakt. Oldtown is charmanter met de leuke kleine boetiekjes en gezellige restaurantjes.
 • Linksrijden doen ze natuurlijk ook in Schotland. Ik denk dat wij allevier bij het oversteken wel een keer bijna uit onze schoenen zijn gereden…
 • De bus is hèt vervoermiddel in Edinburgh. Elke honderd meter is er wel een bushalte en er rijden er velen. Verklaart misschien ook wel waarom alle gebouwen zo zwart geblakerd zijn? Qua verkeer is het verder niet druk. Fietsers zie je zelden.
 • De Schotten zijn gek op spiegels. Waar je ook komt, het hangt er vol met spiegels. De Schotten zijn sowieso heel bijgelovig. Nergens op straat zie je een zwarte kat lopen en je zal geen enkele Schot onder een ladder door zien wandelen… Zouden de spiegels iets met bijgeloof te maken hebben?
 • Mode: wil je doorgaan voor local stop dan in je koffer: een jurk tot boven de knie met een riem in de taille. Een stijltang die het haar stijler dan stijl kan maken. Hoge hakken, en dan bedoel ik torenhoog. Het maakt niet uit dat je over keitjes en “kinderkopjes” gaat ploeteren, wij hebben de Schotse sl%$ries bij bosjes zien vallen. O ja, laat je jas maar thuis. Weer of geen weer, daar in Edinburgh blijft de jas aan de kapstok. Vergeet niet om een hutkoffer makeup mee te nemen. Pancake (en dan niet de eetbare variant) zie je in verrassend veel tinten op de jonge èn oude smoeltjes voorbijkomen.
 • Vintage is hot! Heel veel tweehandswinkeltjes met vintage mode en heel goed betaalbaar.
 • Op zondagochtend zie je veel grootouders in de weer met kleinkinderen. Dat zal toch niet zijn omdat paps en mams de avond daarvoor…?
 • Geen streetart!!! Nou jaaa. Ik heb 1 piepklein sjabloontje gespot.
 • Ook maf: het onderste deel van steigers wordt met zacht materiaal omwonden. Dat zorgt natuurlijk voor een minder harde confrontatie mocht je te diep in het (whisky) glaasje gekeken hebben. 
 • Vrijgezellenfeestje? In Edinburgh slaan ze er lekker in door: mannen in bananenpakken, vrouwen als Minnie Mouse verkleed. Ze zijn er sowieso dol op verkleden. In de plaatselijke feestwinkel à la Jan Monnikendam hebben wij ook nog wat maskers gepast…

kenmerken EdinburghEdinburgh ligt slechts op 1.10 uur vliegen van Nederland. Prima vluchten via Easyjet en bij AirBnB kan je het zo gek maken als je wilt. Wij vonden het heel goed betaalbaar: voor de reis en accomodatie waren we 200 euro pp kwijt.

En… ook zin gekregen in Edinburgh? Ik heb de leukste adresjes (en die van Flair) in deze Google Map verwerkt.

[map id=”1″]