Zondagmorgen, de wind giert om het huis en de hagelstenen kletteren tegen het raam. Dit weer vraagt er gewoon om, om een pyjamadag! Heerlijk Netflixen op de bank, de hele dag door. Maar eerst ga ik bakken, een makkelijke en snelle havermoutcake met yoghurt en fruit.

Een tijd geleden zei ik het al: voor deze Bitossi bakvormen ga ik mijn keuken verbouwen! Ze zijn namelijk zo mooi, die wil je gewoon altijd kunnen zien. En ik weet ook hoe het werkt bij mij: als ze verstopt in een keukenkastje staan, dan kan ik er niet goed bij en vind ik het teveel moeite om ermee aan de slag te gaan.

De keukenverbouwing is inmiddels achter de rug en dus staan de Bitossi bakvormen te pronken op een mooie prominente plek op de eikenhouten planken.

Keukenverbouwing: weg met de bovenkastjes

Ingrediënten voor de havermoutcake met yoghurt en fruit

 • 100 gram havermout
 • 50 gram speltbloem
 • 150 gram (Griekse) yoghurt
 • 3 eieren
 • 4 eetlepels palmsuiker (of een andere zoetstof, bijv. 4 eetlepels honing)
 • 1 rijpe banaan
 • 4 verse vijgen, in kleine blokjes gesneden (je kunt ook ander fruit gebruiken, bijv. appels of aardbeien)
 • 1 theelepel koekkruiden
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • snufje zout

Zo maak je ‘em:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingrediënten (havermout, bloem, palmsuiker, koekkruiden, bakpoeder en zout) in een kom door elkaar. Roer de yoghurt en eieren door het mengsel tot een glad beslag. Prak als laatste de banaan er doorheen en het andere fruit dat je toe wilt voegen.

Schep het beslag in een cakevorm (20×15 cm) en bak de cake in 30 minuten gaar. Smullen maar!

Tips voor de havermoutcake:

 • Je kunt nog heel veel lekkere ingrediënten toevoegen aan deze cake. Denk aan noten, zaden, chocochips etc.
 • Ik snijd de cake in stukken vries ze los van elkaar in. Zo heb ik elke dag een lekker en gezond tussendoortje mee naar mijn werk.

Serviescredits: snijplank + lepeltje van Lilo. Bakvorm, bordjes en bestek van Bitossi.