Overweeg je een stedentrip naar Rome? Dan mag een bezoek aan het symbool van Rome, het Colosseum, natuurlijk niet ontbreken. Dit zijn 6 fascinerende Colosseum weetjes, waar je vast geen idee van had.

Ooit, ergens begin jaren ’90, was ik met mijn toenmalige vriendje op “Interrail”. We tourden een maand lang door Spanje, Frankrijk en Italië en deden uiteraard ook Rome aan. Een bezoekje aan het Colosseum zat er jammergenoeg niet in, die was namelijk vanwege een verbouwing gesloten!

rome jaren '90

Volgend jaar ben ik van plan terug te gaan naar Rome, en dan zal ik zeker een nieuwe poging wagen om het Colosseum te bezoeken. Want door mijn bezoek laatst aan het Colosseum in Tunesië, en nadat ik de film The Gladiator opnieuw gekeken heb, is mijn belangstelling voor de geschiedenis van oeroude arena’s alleen maar gegroeid.

Reistips Tunesië: El Jem Amfitheater

Eerst een stukje geschiedenis

Het Colosseum was enorm groot, met rijen zitplaatsen, staplaatsen, 80 uitgangen en een capaciteit van maar liefst 73.000 toeschouwers! Met de bouw van het Colosseum werd in 70 na Christus begonnen en in 80 na Christus was het klaar en werd het ingewijd met 100 dagen feest, spektakel en festiviteiten. Om de hongerige feestgangers te plezieren werden tijdens die 100 dagen liefst 9000 dieren geslacht, tijdens spelen maar ook voor de “barbecue”.

Het heeft vervolgens vele honderden jaren geduurd voordat er een einde gemaakt werd aan alle bloederige toestanden in de arena. In totaal hebben naar schatting meer dan 300.000 mensen en dieren het leven verloren tijdens de gevechten.

Dagelijks komen duizenden toeristen naar het Colosseum. Als mensen aan Rome denken, is het Colosseum vaak de eerste bezienswaardigheid zijn waar ze aan denken. Er wordt niet voor niet gezegd, als het Colosseum valt, dan valt Rome.

bron afbeelding

Kende jij deze Colosseum weetjes al:

Gratis entree voor iedereen

Tickets voor de evenementen in het Colosseum waren gratis. Het waren min of meer PR-acties voor de keizers die het publiek zouden vermaken met gladiator wedstrijden. Bezoekers kregen een zitplaats volgens hun sociale status. De armste zaten op buitenste ring helemaal boven, terwijl de belangrijkste mensen vlakbij het grond level zaten.

Niet alleen mensenleed, vooral ook veel dierenleed

Mensen genoten van de gevechten die in het Colosseum plaatsvonden. Gladiatoren (vaak slaven), werden opgeleid in een gladiatorschool en vochten tegen elkaar. Maar niet alleen mensen vochten er, ook dieren. Gladiatoren tegen dieren, dieren tegen dieren. Wilde beesten kwamen met liftkooien omhoog. Zodra de beesten met de lift een verdieping hoger waren, konden zij via een loopbrug naar een luik en zo kwamen ze de arena in en kon de voorstelling beginnen. Alleen al tijdens de openingsceremonie werden 9.000 dieren gedood. De jaren erop zouden nog vele duizenden volgen. Volgens History Today vond een bijzonder gruwelijke strijd plaats in 169 na Christus. Er werden maar liefst 63 leeuwen en luipaarden, 40 beren en meerdere olifanten gedood in een enkele show.

Er was zelfs een zonnescherm

De zon in Rome kan natuurlijk enorm heet zijn, maar daar hoefde het publiek niet over in te zitten. Een megagroot doek van textiel was bevestigd aan 240 palen van de bovenste ring van het Amfitheater. Een groep zeelieden bediende dit zonnescherm.

Gigantische “festivals”