Een echte wijnkenner mag ik mezelf niet noemen. Maar een goed glas wijn – rood of wit – weet ik zeker wel te waarderen. Extra lekker vind ik wijnen die in een mooi wijnglas geserveerd worden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen rode en witte wijnglazen? Heel simpel, ik leg het je uit. En… je maakt gelijk kans op een giga kerst wijnpakket!!

Al een aantal keren zijn we voor OHIMP naar verschillende wijnproeverijen geweest. In Tsjechië, in de Elzas en ook gewoon in Nederland. Heel veel heb ik er zelf niet van opgestoken, behalve dat ik niet van een zurige wijn houd maar eerder van een frisse droge die misschien zelfs wel neigt naar zoet. Maar ik moet ook eerlijk bekennen, dat een wijn in een heel mooi en passend wijnglas, eigenlijk gewoon veel lekkerder smaakt dan in een Duralex glaasje. Het gaat wat mij betreft ook een beetje om de beleving.

verschil tussen rode en witte wijnglazen

Wat is het verschil tussen rode en witte wijnglazen?

Het grootste verschil tussen rode wijnglazen en witte wijnglazen is de kelk. Rode wijnglazen hebben vaak een grotere, volle kelk, omdat rode wijn zuurstof nodig heeft om tot de beste smaak te komen. Een rode wijn is vaak qua smaken en aroma’s complexer dan een witte wijn en door de ruimere kelk kan de wijn beter ademen. Witte wijnglazen zijn dan ook een stuk smaller en lopen vaak wat spitser toe. Maar het glas kan ook per wijnsoort verschillen. Bij witte wijnen heeft een Riesling bijvoorbeeld wat meer zuurstof nodig dan de standaard witte wijnen. Toch mag ook de kelk ook hier weer niet te breed toelopen. Daarom zijn er zelfs speciale Riesling glazen.

Nu kun je denken: “Het zal mij worst wezen, wijn is wijn!” En dat is natuurlijk prima. Maar als je net wat meer een wijnliefhebber bent weet dan dat wijnglazen afgestemd op de wijn echt nog beter tot hun recht komen.

kerst wijnpakket

Winnen: kerst wijnpakket

Fijn gezelschap, lekker eten en natuurlijk goede wijn, zo wordt de Kerst een gegarandeerd succes. En voor de wijn zou het dus zomaar kunnen zijn dat OHIMP deze regelt: maar liefst 12 flessen in één wijnpakket KERST, van romig rood tot fris wit. Ik heb mijn favoriet al ontdekt, en dat is de Californische Blackhawk Chardonnay. Nu hoor ik je denken: Chardonnay, die is toch vaak wat zuurder van smaak? Nou, deze niet hoor. En ik denk dat dat komt door de “stevige vleug rokerig eiken”. Jaja, bij dit wijnpakket krijg je zogenaamde proefnotities en daarmee kun je kleur, geur en smaak leren te herkennen.

Welke wijnen je precies krijgt zie je hier, op de website van de Wijnbeurs.

Meedoen is heel makkelijk: laat mij in een reactie weten welke wijn uit het wijnpakket voor Kerst jou het lekkerst lijkt en wie weet! De winnaar wordt al heel snel getrokken (vrijdagmiddag a.s.), zodat de winnaar nog voor de kerst van het wijnpakket kan gaan genieten.

PLOP… en cheers!!

Wijnpakket winnen