Hotspots in Brno

Onlangs in Tsjechië bracht ik een bezoek aan de stad Brno. Brno is de grootste stad van het gebied Moravië en na Praag zelfs de grootste stad van het land. Het blijkt er serieus hip, cool en heerlijk Berlijn-fähig te zijn. De hotspots in Brno zijn dan ook meer dan de moeite waard. Ik bezoek er maar liefst 9 (op 1 dag!)  en ik vind ze echt waanzinnig. Moet je kijken:

Brno is een stad vol studenten en jongeren. Het voordeel hiervan is dat de prijzen enorm laag zijn. Voor een euro heb je al een heerlijke cappuccino of een halve liter bier. Hipster koffiebarretjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar ook cocktailbars en fijne restaurantjes zijn er volop.

Ik ben 1 dag in Brno en deze 9 hotspots bezoek ik samen met samen met 2 andere bloggers (Ferry van Leijp + Gerben van Reismeisje), onze begeleidster Anna en Martin Hrdina, een Tsjechische ontwerper en architect die aan de wieg staat van heel veel van de hotspots in Brno.

De 9 leukste hotspots in Brno op een rijtje:

Kavárna Trojka

Trojka is een creatieve broedplaats voor studenten, flexwerkers en reizigers. Het interieur is er heerlijk inspirerend met tafels gemaakt van leidingen en een plafond behangen met beddengoed.

Dům pánů z Kunštátu, Dominikánská 9, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Café Tungsram

Het interieur van veel hotspots in Brno zijn ontworpen door de Tsjechische ontwerper en architect Martin Hrdina. Zo leuk, Martin heeft in Amsterdam gewoond en hij vind het maar wat leuk om ons te ontmoeten. Hij vertelt honderduit over zijn designs en ontwerpen, waarvan Café Tungsram zijn eerste interieurontwerp in Brno is. De signature van Martin is dat hij oude elementen in de architectuur aanvult met nieuw design. Ik val als een blok voor de tegelvloer.

Kapucínské nám. 7, 602 00 Brno-střed, Tsjechië – website

Café Pilat

Pilat is het meest recente ontwerp van Martin en het interieur is geïnspireerd op de Romeinse tijd. Je vindt hier geen stoelen, maar ligbanken om te eten en te drinken. Het nieuwerwetse zit ‘em in de pixel huisstijl.

Kapucínské nám. 301/7, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Café Morgal

In Café Morgal blijven we wat langer zitten. We zijn met z’n allen heel erg enthousiast over dit ontwerp van Martin. Die lampen!! Tijdens de renovatie van dit pand kwam er een prachtige plafonschildering tevoorschijn. Martin heeft een groot deel van het interieur hierop afgestemd.

Místodržitelský palác, Moravské nám. 680/1A, 602 00 Brno – website

Café Atlas

Ook hier kijken we onze ogen uit. De naam van café Atlas komt voort uit het feit dat Martin voor het interieur gebruik heeft gemaakt van oude prenten uit verschillende atlassen. Van lamp tot muur, van menukaart tot kopje… alles draagt de “handtekening” van Martin. Wij zijn trots dat we hem kennen 🙂

Žerotínovo nám. 533/6, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Bistro Franz

Deze bistro is een populaire hotspot in Brno en ook weer van de hand van Martin. Wat ik zo leuk vind is dat het weer van een heel ander kaliber is. Geen hotspot van Martin is hetzelfde.

Veveří 461/14, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Cocktailbar Ktery Neexistuje – de allerlekkerste cocktails van Tsjechië

We vinden het na alle koffie, koekjes, gebakjes en lunches nu wel tijd voor een cocktail. We zijn uitgenodigd in de super exclusieve en enorm drukbezochte cocktailbar Ktery Neexistuje. Stel dat je hier naartoe wilt gaan, reserveer dan een plek! Het is hier nagenoeg altijd vol.

In de bar heb je het gevoel alsof je in Amerika bent. Het personeel is er goed geschoold en de menukaart staat vol met cocktails die de naam van een A-list acteur of actrice dragen. Mijn voorkeur – zowel qua films als qua cocktail – gaat uit naar de Samuel L. Jackson. Een heerlijke zoete cocktail met o.a. ananas, kokos, banaan en rum.

Dvořákova 1, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Super Panda Circus – een “hidden gem” in Brno

Over Super Panda Circus wordt heel geheimzinnig gedaan in Brno. De bar zit verstopt achter een heel klein deurtje en als je binnen bent heb je het gevoel in een sprookje te zijn terecht gekomen. De muren zijn beschilderd met aparte teksten en rare figuren en de cocktails worden geserveerd in grappig servies.

Šilingrovo nám. 3, 602 00 Brno-střed, Tsjechië – website

Hostel Eleven

Na deze laatste bar rollen we ons bedje in. Een hostel… je moet er van houden. Ik persoonlijk doe dat niet en geef de voorkeur aan een eigen badkamer, veel privacy maar vooral aan goede nachtrust in een fijn bed en bij voorkeur in een geluidsdichte kamer. Qua design en superlekkere koffie doet Hostel Eleven echter niet onder voor de hotspots van Martin. En uiteindelijk heb ik er nog prima geslapen ook 😉

Dominikánská 347/11, 602 00 Brno, Tsjechië – website

Meer posts over Tsjechië: